Chrzan z jajkiem – przepis na najlepszy, wielkanocny chrzan do słoików
Chrzan z jajkiem - tradycja kuchni polskiej Chrzan z jajkiem to tradycyjna, od lat znana polska potrawa, którą najczęściej serwujemy na wielkanocnym stole. Ta prosta, a zarazem szybka w przygotowaniu przekąska składa się z kilku prostych składników stanowiących jego...
Nalewka z gruszek – przepis na najlepszą, domową gruszkówkę
Domowa nalewka z gruszek - gruszkówka Domowa nalewka z gruszek, zwana także gruszkówką, to jeden z tradycyjnych trunków, często spotykanych w polskich domach. Cieszy się niezwykłą popularnością zarówno wśród miłośników domowego alkoholu i smakoszy tych słodkich...
Ocet jabłkowy – przepis, właściwości i zastosowanie
Ocet jabłkowy – przepis na jego wykonanie jest niezwykle prosty, wymaga jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości. Niestety ocet jabłkowy dostępny w sklepach, zazwyczaj nie ma najwyższej jakości. Jest to główna przyczyna, dlaczego warto wykonać ocet jabłkowy...
Likier jajeczny, Ajerkoniak – przepis, proporcje i przechowywanie
Likier jajeczny, znany powszechnie jako ajerkoniak to jeden z najczęściej spotykanych i najbardziej lubianych likierów w polskich domach. Często przygotowywany właśnie w okolicy Świąt Wielkanocnych ze względu na to, że w tym okresie jajka królują. Ajerkoniak to trunek...
Czosnek niedźwiedzi – przepisy na jego wykorzystanie
Czosnek niedźwiedzi ma smak i aromat mocno zbliżony do czosnku zwyczajnego. Co ważne, ma też bardzo podobne do niego właściwości zdrowotne. Zawiera wiele substancji regulujących ciśnienie krwi i zmniejszających jej krzepliwość. Oprócz tego obniża też poziom...
Jak otworzyć wino bez korkociągu?
Zastanawiasz się jak otworzyć wino bez korkociągu? Czy to w ogóle możliwe? Ile razy zdarzyło Ci się wyjąć butelkę wina podczas nieprzewidzianych okoliczności i nie móc jej otworzyć? Czy da się otworzyć wino bez korkociągu? Oczywiście nie jest to tak łatwe i wygodne,...
Balon do wina czy wiadro fermentacyjne? Co wybrać?
Balon do wina czy wiadro fermentacyjne – spór o to który z nich jest lepszym rozwiązaniem toczy się wśród bardzo wielu, zarówno doświadczonych jak i początkujących winiarzy. Często znaleźć można zwolenników zarówno pierwszego jak i drugiego rozwiązana i dyskusja...
Alkoholowy prezent na Dzień Babci i Dziadka? Czemu nie!
Zastanawiasz się nad prezentem na Dzień Babci i Dziadka? Nie jesteś pewien czy alkoholowy prezent to dobry pomysł? Spróbujemy rozwiać Twoje wątpliwości. Nie od dziś wiadomo, że alkohol to często spotykany prezent na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny...
Nalewka z pomarańczy – przepis na nalewkę gotową w dwa tygodnie!
Nalewka z pomarańczy to jeden z trunków charakteryzujących się wyjątkową barwą, intensywnym aromatem i wspaniałym smakiem. Wartości pomarańczy doceniamy szczególnie w sezonie zimowym. Cytrusy te, są bardzo popularne, lubiane i chętnie kupowane. Dziś podsuniemy...
Alkoholomierz – jak zmierzyć stężenie alkoholu?
Aby zmierzyć stężenie, czyli moc alkoholu, niezbędny może okazać się alkoholomierz. W tym artykule dowiesz się jak użyć alkoholomierza i jaki rodzaj alkoholu możesz zbadać, jak wykonać pomiar zawartości alkoholu, aby wynik był miarodajny i jak czytać wynik takiego...
Nalewka świąteczna na Boże Narodzenie – przepis na szybką nalewkę zimową
Nalewka świąteczna - brzmi ciekawie? Bardzo! Szczególnie dla osób, którym smak Świąt Bożego Narodzenia kojarzy się najbardziej z… kompotem z suszu! Zimowa nalewka świąteczna przypomina smakiem i aromatem właśnie taki bożonarodzeniowy kompot z suszu, który kochają...
Buraki do słoików na zimę – przepis na buraczki na trzy sposoby!
Buraki do słoików na zimę są nie tylko pyszne, ale też niezwykle zdrowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. To bardzo często spotykane przetwory. Doskonałe do wszelkich dań, obiadów czy nawet jako przekąska między posiłkami. Przepisów na buraczki do słoików jest...