Strona głowna / Blog
/ Buraki do słoików na zimę – przepis na buraczki na trzy sposoby!

Buraki do słoików na zimę – przepis na buraczki na trzy sposoby!

31 października 2022
Buraki do słoików na zimę – przepis na buraczki na trzy sposoby!

Buraki do słoików na zimę są nie tylko pyszne, ale też niezwykle zdrowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. To bardzo często spotykane przetwory. Doskonałe do wszelkich dań, obiadów czy nawet jako przekąska między posiłkami. Przepisów na buraczki do słoików jest mnóstwo, czasem więc trudno jest wybrać ten przepis, który najbardziej będzie odpowiadał naszym wymaganiom. W tym artykule przedstawimy trzy najpopularniejsze i naszym zdaniem najlepsze przepisy na buraczki do słoików na zimę.

Po buraki do słoików najczęściej sięgamy jesienią, ponieważ wtedy ich cena jest najbardziej optymalna. Jednak tak naprawdę przetwory z buraków możemy przygotować praktycznie przez cały rok.

Tak jak wspomnieliśmy, buraki do słoików na zimę można przygotować na wiele różnych sposobów, To na który się zdecydujesz będzie zależało o Twoich preferencji i kubków smakowych.
Buraki do słoików na zimę przepis Bimberek

Buraki – Wartości zdrowotne

Warto pamiętać, że buraki to warzywa pełne mnóstwa witamin i substancji odżywczych niezwykle ważnych dla naszego organizmu. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, wpływają bardzo pozytywnie na działanie układu mięśniowego i krwionośnego oraz na poprawę pamięci. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wzmacnia kości, zęby oraz wspomaga funkcjonowanie naszego mózgu. W burakach znajduje się również sporo witamin z gruby C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy. Tak wiec zdecydowanie warto wzbogacić codzienną dietę właśnie w buraki.

Wróćmy jednak do przepisów 🙂

 

Buraki kiszone do słoików na zimę – przepis

Kiszone buraki to doskonały dodatek do wielu dań. Są wyjątkowo pyszne w smaku, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na zimę dzięki wartościom odżywczym i walorom smakowym. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie dużego garnka w którym ugotujesz warzywa i szklane słoiki na przetwory. Kiszone buraki można przygotować na świeżo i zużyć po kilku dniach. Jednak równie łatwo jest zamknąć ich smak w słoikach na dłużej.

Buraki kiszone – składniki: Kiszone Buraki do słoików Bimberek

  • 1kg buraków
  • Sól
  • Pieprz
  • liść laurowy
  • czosnek
  • gorczyca
  • opcjonalnie: korzeń chrzanu, pęczek kopru, gałązka lubczyku – co kto lubi

 

Przepis krok po kroku na kiszone buraki do słoików na zimę:

Buraki należy dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Miękkie buraki to takie, do których widelec wchodzi zupełnie gładko, bez żadnych oporów. Następnie warto je ostudzić, obrać i pokroić na małe kawałki.

Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć i do każdego z nich dodać:  Łyżeczkę gorczycy, dwa liście laurowe, ok 5/6 ziarenek pieprzu, ząbek czosnku, i opcjonalnie kawałek korzenia chrzanu, małą gałązkę kopru lub lubczyku. W zasadzie możesz włożyć to, co lubisz. Oczywiście nie zapomnij o burakach 🙂

W tym czasie w garnku zagotuj wodę z solą w proporcjach: 1 łyżka soli na 1litr wody. Po zagotowaniu wystarczy zalać zalewą tak, aby całość przykryć i dokładnie zakręcić słoiki. Po kilku dniach słoiki wynosimy do piwnicy. Tak przygotowane buraki kiszone możemy przechowywać nawet kilka lat.

 

Buraki z papryką do słoików na zimę – przepis Buraki do słoików Bimberek

Tarte buraczki z papryką to równie częsty dodatek do dań po który sięgamy. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu, więc warto przygotować je samemu we własnych domach i cieszyć się nimi przez cały rok.

Buraki z papryką i cebulą do słoików – składniki

  • 3kg buraków
  • 3 czerwone papryki
  • 3 cebule

 

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • Pół szklanki octu
  • Około ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli

Buraki z papryką do słoików – przepis krok po kroku:

Buraki dokładnie myjemy i gotujemy ok. 1 godzinę do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy a paprykę oczyszczamy z pestek i oba warzywa kroimy w drobną kostkę. Składniki na zalewę zagotowujemy, dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy również starte buraki i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie gotową sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Po ostudzeniu przenosimy do piwnicy lub spiżarki. Tak przygotowane tarte buraki z papryką możemy przechowywać kilka lat.

 

Tarte buraki z octem do słoików na zimę – przepis Tarte Buraki do słoików Bimberek

Trzeci sposób to uniwersalne, tarte buraczki do słoików. Są bardzo łatwe w przygotowaniu a przy tym wyjątkowo pyszne. Tak przygotowane tarte buraczki są bardzo uniwersalnym dodatkiem. Same w sobie mają łagodny smak, a dzięki temu szerokie zastosowanie. Nadają się do spożywania na zimno, prosto ze słoiczka, można je również podgrzać i podawać do obiadu na ciepło, lub też dodać cebulkę podsmażoną na oleju. Takie buraczki możesz również dodać do domowego barszczu.

 

Tarte buraki z octem – składniki

  • 3 kg buraków
  • Pół szklanki cukru – około 115 g
  • Pół szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 łyżka soli

 

Przepis na tarte buraki z octem krok po kroku

Podobnie jak w poprzednich przepisach, buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki i przekładamy do dużego garnka. Następnie do startych buraczków wsypujemy ok. pół szklanki cukru i jedną łyżkę soli, najlepiej kamiennej. Kolejno wlewamy też pół szklanki octu i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli lubisz, możesz dodać również mielony pieprz.

Przygotuj trzy słoiki na przetwory o pojemności 900 ml. Lub też słoiki o mniejszej pojemności. Najlepiej ich wielkość dostosować do tego ile będziesz jednorazowo używać. Łącznie z 3 kg buraków otrzymasz ok. 2700 ml buraczków. Pamiętaj, że słoiki powinny być idealnie czyste i wyparzone wrzątkiem. Uwaga! Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i nowych wieczek do słoików!

Następnie buraczki przekładamy do słoików, starając się upychać je tak, by nie było pęcherzyków powietrza. Zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od zakrętki i zakręcamy dokładnie słoiki.

Tak przygotowane buraczki w słoikach możesz poddać ok. 20 minutowej pasteryzacji.

 

Jak widać, przygotowanie buraków do słoików na zimę to nic trudnego, a niesie za sobą mnóstwo korzyści. Nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych.

Smacznego!