Po buraki do słoików najczęściej sięgamy jesienią, ponieważ wtedy ich cena jest najbardziej optymalna. Jednak tak naprawdę przetwory z buraków możemy przygotować praktycznie przez cały rok.
Tak jak wspomnieliśmy, buraki do słoików na zimę można przygotować na wiele różnych sposobów, To na który się zdecydujesz będzie zależało o Twoich preferencji i kubków smakowych.
Buraki – Wartości zdrowotne
Warto pamiętać, że buraki to warzywa pełne mnóstwa witamin i substancji odżywczych niezwykle ważnych dla naszego organizmu. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, wpływają bardzo pozytywnie na działanie układu mięśniowego i krwionośnego oraz na poprawę pamięci. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wzmacnia kości, zęby oraz wspomaga funkcjonowanie naszego mózgu. W burakach znajduje się również sporo witamin z gruby C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy. Tak wiec zdecydowanie warto wzbogacić codzienną dietę właśnie w buraki.
Wróćmy jednak do przepisów 🙂
Buraki kiszone do słoików na zimę – przepis
Kiszone buraki to doskonały dodatek do wielu dań. Są wyjątkowo pyszne w smaku, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na zimę dzięki wartościom odżywczym i walorom smakowym. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie dużego garnka w którym ugotujesz warzywa i szklane słoiki na przetwory. Kiszone buraki można przygotować na świeżo i zużyć po kilku dniach. Jednak równie łatwo jest zamknąć ich smak w słoikach na dłużej.
Buraki kiszone – składniki:
- 1kg buraków
- Sól
- Pieprz
- liść laurowy
- czosnek
- gorczyca
- opcjonalnie: korzeń chrzanu, pęczek kopru, gałązka lubczyku – co kto lubi
Przepis krok po kroku na kiszone buraki do słoików na zimę:
Buraki należy dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Miękkie buraki to takie, do których widelec wchodzi zupełnie gładko, bez żadnych oporów. Następnie warto je ostudzić, obrać i pokroić na małe kawałki.
Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć i do każdego z nich dodać: Łyżeczkę gorczycy, dwa liście laurowe, ok 5/6 ziarenek pieprzu, ząbek czosnku, i opcjonalnie kawałek korzenia chrzanu, małą gałązkę kopru lub lubczyku. W zasadzie możesz włożyć to, co lubisz. Oczywiście nie zapomnij o burakach 🙂
W tym czasie w garnku zagotuj wodę z solą w proporcjach: 1 łyżka soli na 1litr wody. Po zagotowaniu wystarczy zalać zalewą tak, aby całość przykryć i dokładnie zakręcić słoiki. Po kilku dniach słoiki wynosimy do piwnicy. Tak przygotowane buraki kiszone możemy przechowywać nawet kilka lat.
Buraki z papryką do słoików na zimę – przepis 
Tarte buraczki z papryką to równie częsty dodatek do dań po który sięgamy. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu, więc warto przygotować je samemu we własnych domach i cieszyć się nimi przez cały rok.
Buraki z papryką i cebulą do słoików – składniki
- 3kg buraków
- 3 czerwone papryki
- 3 cebule
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- Pół szklanki octu
- Około ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżka soli
Buraki z papryką do słoików – przepis krok po kroku:
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy ok. 1 godzinę do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy a paprykę oczyszczamy z pestek i oba warzywa kroimy w drobną kostkę. Składniki na zalewę zagotowujemy, dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy również starte buraki i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie gotową sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Po ostudzeniu przenosimy do piwnicy lub spiżarki. Tak przygotowane tarte buraki z papryką możemy przechowywać kilka lat.
Tarte buraki z octem do słoików na zimę – przepis 
Trzeci sposób to uniwersalne, tarte buraczki do słoików. Są bardzo łatwe w przygotowaniu a przy tym wyjątkowo pyszne. Tak przygotowane tarte buraczki są bardzo uniwersalnym dodatkiem. Same w sobie mają łagodny smak, a dzięki temu szerokie zastosowanie. Nadają się do spożywania na zimno, prosto ze słoiczka, można je również podgrzać i podawać do obiadu na ciepło, lub też dodać cebulkę podsmażoną na oleju. Takie buraczki możesz również dodać do domowego barszczu.
Tarte buraki z octem – składniki
- 3 kg buraków
- Pół szklanki cukru – około 115 g
- Pół szklanki octu spirytusowego 10 %
- 1 łyżka soli
Przepis na tarte buraki z octem krok po kroku
Podobnie jak w poprzednich przepisach, buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki i przekładamy do dużego garnka. Następnie do startych buraczków wsypujemy ok. pół szklanki cukru i jedną łyżkę soli, najlepiej kamiennej. Kolejno wlewamy też pół szklanki octu i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli lubisz, możesz dodać również mielony pieprz.
Przygotuj trzy słoiki na przetwory o pojemności 900 ml. Lub też słoiki o mniejszej pojemności. Najlepiej ich wielkość dostosować do tego ile będziesz jednorazowo używać. Łącznie z 3 kg buraków otrzymasz ok. 2700 ml buraczków. Pamiętaj, że słoiki powinny być idealnie czyste i wyparzone wrzątkiem. Uwaga! Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i nowych wieczek do słoików!
Następnie buraczki przekładamy do słoików, starając się upychać je tak, by nie było pęcherzyków powietrza. Zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od zakrętki i zakręcamy dokładnie słoiki.
Tak przygotowane buraczki w słoikach możesz poddać ok. 20 minutowej pasteryzacji.
Jak widać, przygotowanie buraków do słoików na zimę to nic trudnego, a niesie za sobą mnóstwo korzyści. Nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych.
Smacznego!