Strona głowna / Blog
/ Chrzan z jajkiem – przepis na najlepszy, wielkanocny chrzan do słoików

Chrzan z jajkiem – przepis na najlepszy, wielkanocny chrzan do słoików

14 marca 2023
Chrzan z jajkiem – przepis na najlepszy, wielkanocny chrzan do słoików

Chrzan z jajkiem – tradycja kuchni polskiej

Chrzan z jajkiem to tradycyjna, od lat znana polska potrawa, którą najczęściej serwujemy na wielkanocnym stole. Ta prosta, a zarazem szybka w przygotowaniu przekąska składa się z kilku prostych składników stanowiących jego podstawę: startego chrzanu, ugotowanego jajka, odrobiny soli oraz śmietany. Chrzan powszechnie znany w Polsce, towarzyszy nam niemalże od zawsze. Nie tylko dodaje charakterystycznego smaku i aromatu, ale również korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Szukasz przepisu, jak przygotować chrzan z jajkiem? Nic prostszego!  Poniżej znajdziesz prosty przepis na chrzan wielkanocny z jajkiem, ale i kilka pomysłów na jego urozmaicenie!

Jakie są korzyści zdrowotne chrzanu i jajek?

 Jak powszechnie wiadomo, zarówno sam chrzan jak i jajka to wyjątkowo zdrowe produkty spożywczy. Chrzan posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz pomaga w walce z wieloma infekcjami. Zawiera też witaminy z grupy C, A i E, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, a także naturalne antybiotyki, które chronią przed infekcjami bakteryjnymi. Jajka natomiast są bogate w białko i inne składniki odżywcze, takie jak witamina D, która pomaga wchłaniać wapń, co przyczynia się do zdrowych kości i zębów. Są również źródłem kwasów omega-3, które pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia serca i mózgu. Jedzenie jajek może także pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i zmniejszyć uczucie głodu. To połączenie stanowi nie tylko wyjątkowo smaczną przekąskę, ale ogromną bombę witaminową. Dodatkową korzyścią jest jego wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej, co doceniają wszyscy przy świątecznych, wielkanocnych stołach.

Chrzan z jajkiem przepis bimberek


Przepis na tradycyjny, wielknocny chrzan z jajkiem 

Przepis na chrzan z jajkiem nie jest skomplikowany a jego przygotowanie trwa zaledwie chwilę. Jest to proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne, nie tylko wielkanocne danie, choć najbardziej kojarzone właśnie z Wielkanocą.

Aby przygotować chrzan z jajkiem do słoików, potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników. Często spotkać można dwa sposoby na jego przygotowanie. Pierwszy – mniej pracochłonny to ten z użyciem chrzanu ze słoików, drugi wymaga większego nakładu pracy, ale ma wielu zwolenników To ten powstały ze świeżego korzenia chrzanu.

Przepis na chrzan z jajkiem z gotowego chrzanu ze słoika

  • 1 słoik chrzanu – ok 180g
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka ulubionej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie chrzanu z jajkiem z gotowego chrzanu ze słoika

Przepis na domowy chrzan z użyciem gotowych słoiczkow z chrzanem, jakie można kupić w sklepie to najszybszy sposób na jego przygotowanie. Z ugotowanych na twardo jajek oddzielamy żółtko od białek. Białka kroimy na drobną kosteczkę, natomiast żółtko ucieramy dodając śmietanę, musztardę, sól i kilka kropel soku z cytryny. Możesz w tym celu użyć blender, lub zrobić to ręcznie, np. widelcem. Następnie mieszamy z chrzanem ze słoiczka i dodajemy pokrojone białko. Całość wystarczy doprawić do smaku w razie potrzeby, i przełożyć w słoiki i…. gotowe 🙂 Można zajadać się pysznym, wielkanocnym chrzanem. Możesz również dodać majonez zmniejszając ilość śmietany, jeśli lubisz).

Przepis na chrzan ze świeżego korzenia chrzanu – chrzan tarty z jajkiem

  • 100 g chrzanu,
  • 3 jajka,
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżeczka ulubionej musztardy
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie chrzanu z jajkiem ze świeżego chrzanu

Jajka gotujemy na twardo, korzeń chrzanu dokładnie myjemy i obieramy. Następnie chrzan należy zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Białka jajek kroimy na drobną kosteczkę, natomiast żółtko ucieramy na jednolitą masę, dodając śmietanę, musztardę, sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny. Następnie mieszamy ze startym chrzanem mieszamy wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku w razie potrzeby, przekładamy do słoiczków i gotowe 🙂 Pyszny, tradycyjny, wielkanocny chrzan z jajkiem gotowy. Jeśli lubisz, możesz do gotowego chrzanu dodać również ocet.

Za ostry chrzan – co zrobić?

Twój wielkanocny chrzan z jajkiem wyszedł zbyt ostry? Zastanawiasz się jak złagodzić zbyt ostry chrzan? Nic straconego! Jest kilka sposobów, aby poprawić jego smak według uznania:

  • Dodaj jajka – dodaj utarte żółtko i pokrojone białko, które złagodzi chrzan
  • Więcej śmietany. Śmietana również złagodzi ostry smak chrzanu
  • Dodaj cukier – do utartego żółtka możesz dodać ok. pół łyżeczki cukru.
  • Odkręć słoiki – chrzan ma to do siebie, że wietrzeje. Więc gdy odkręcisz słoik i pozostawisz na kilka godzin, mocny aromat i smak chrzanu ulotni się, a Twój wielkanocny chrzan będzie łagodniejszy

Alternatywa dla tradycji – dodatki do chrzanu z jajkiem

Chcesz spróbować czegoś nowego, jednocześnie nie rezygnując z tradycji? Wypróbuj kilka dodatków i stwórz wyjątkowy, wielkanocny chrzan!

Chrzan z żurawiną 

Aby stworzyć chrzan z żurawiną, wystarczy dodać ją do gotowego chrzanu. Żurawinę, jeśli masz suszoną, zalej ją wrzątkiem na całą noc, rano odcedź i zmiksuj z gotowym chrzanem. Jeśli żurawina jest ze słoika – wystarczy wymieszać wszystkie składniki.

Chrzan z jabłkiem

Brzmi dziwnie? Być może, ale każdy, kto choć raz spróbuje tego połączenia, pokocha je. Ostrość chrzanu w połączeniu ze słodyczą jabłek, daje niesamowite doznania naszym kubkom smakowym! Aby przygotować chrzan z jabłkiem, wystarczy jabłko zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do chrzanu. Smacznego!

Chrzan z imbirem

To propozycja dla odważnych. Chrzan i imbir to nie korzenie należące do łagodnych. Ale ich połączenie jest niesamowite! Aby stworzyć chrzan z imbirem, zetrzyj imbir na drobnych oczkach i dodaj do chrzanu. Możesz dodać również kurkumę a będzie znacznie smaczniejszy i zdrowszy 🙂

Chrzan z miodem

Brzmi ciekawie, prawda? Jeśli lubisz słodko-ostre wariacje smakowe, to będzie doskonała opcja! Dodaj do chrzanu około łyżki miodu – według uznania. Możesz dodać też odrobinę cynamonu. Chrzan z dodatkiem miodu będzie delikatniejszy.

Chrzan z gruszką

Gruszka i chrzan to wyjątkowo smaczne połączenie. Wystarczy dodać do chrzanu starty owoc gruszki i dokładnie wymieszać. Ilość owocu dobierz według uznania i ciesz się tym wyjątkowym połączeniem 🙂

Porada – jak utrzeć chrzan i nie rozmazać makijażu? 🙂

Załóż okulary 🙂 Może brzmi zabawnie, ale pomaga! Innym pomysłem aby rozdrobnić korzeń chrzanu bez wylania morza łez, to umycie go bardzo zimną wodą, lub po porstu go do niej włożyć na kilka chwil. Chrzan podobnie jak cebula, ma bardzo intensywny aromat, wiec ścieranie chrzanu ręcznie często powoduje łzy. 

Dlaczego jemy chrzan z jajkiem na Wielkanoc?

Chrzan z jajkiem to tradycyjne danie serwowane na Wielkanoc ze względu na swoje tradycyjne i symboliczne znaczenie. W Chrzan ma symbolizować gorycz i cierpienie Jezusa na krzyżu, podczas gdy jajko symbolizuje zmartwychwstanie i nowe życie. Dlatego to połączenie smaków jest wyjątkowe i ważne dla Polaków podczas świąt wielkanocnych.

Dodatkowo, chrzan z jajkiem jest łatwy do przygotowania, smakowity i zdrowy. Jako dodatek, taki chrzan domowy pasuje do wielu dań. Można go spożywać na gorąco lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do wędlin i mięs. Wszystko to sprawia, że chrzan z jajkiem jest klasycznym i bardzo popularnym dodatkiem na Wielkanocnym stole, a koszyczek bez chrzanu ciężko znaleźć! 

TO MOŻE CI SIĘ PRZYDAĆ: