Cydr jabłkowy – przepis który wykonasz w kilka minut!

Cydr jabłkowy - przepis Bimberek

Cydr – wyjątkowo orzeźwiający napój alkoholowy na bazie soku z dojrzałych jabłek. Napój ten cieszy się stale rosnąca popularnością wśród amatorów słodkich i delikatnych alkoholi. W tym artykule znajdziesz łatwy przepis i dowiesz się jak samodzielnie zrobić cydr, poznasz jego właściwości oraz sposób przechowywania.

Sama nazwa cydr, pochodzi z języka francuskiego i oznacza jabłecznik. Oczywiście można spotkać się z cydrem wykonanym na przykład na bazie gruszek i innych owoców jednak jest to zdecydowanie mniej klasyczna wersja. Zazwyczaj zawartość alkoholu zawarta w cydrze jest niska. Wynosi ok. 2-8% dzięki czemu zyskuję on spore grono miłośników lżejszych i słodszy alkoholi.
Samo wykonanie cydru w domowych warunkach miejskich trudne ani czasochłonne wymaga zaledwie trzech podstawowych składników i odrobiny poświęconego czasu. Należy pamiętać że mimo iż cydr to napój wykonany na bazie jabłek w swoim smaku nie powinien przypominać soku jabłkowego. Jeśli jest on wyczuwalny to powinno być dla nas informacją że w jego produkcji wykorzystany został dosładzacz w formie soku. Oczywiście smak jabłek musi dominować, jednak nie może zupełnie przypominać smaku samego soku. Oczywiście smak cydru może być zróżnicowany w zależności od wielu czynników. Ale do tego jeszcze wrócimy.  Smak i aromat cydru może również przypominać wino jabłkowe jednak zdecydowanie różni się od niego zawartością alkoholu. Jak wykonać wino jabłkowe już pisaliśmy na naszym blogu i zachęcamy do zapoznania się z artykułem.
Dodatkowo co z pewnością ucieszy większość kobiet kaloryczność cydru jest stosunkowo niska. 100 ml napoju znajdzie się około 40kcal. Można ją więc porównać do wartości kalorycznej samego jabłkowego soku. Pierwsze polskie przepisy na cydr jabłkowy można znaleźć w książkach kucharskich pochodzących z XVI wieku.

Cydr i jego właściwości

Właściwości zdrowotne z samych jabłek to nie tajemnica i raczej nie trzeba ich nikomu przedstawiać. Codzienna dawka zawartych w jabłkach przeciwutleniacze ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie między innymi wspomaga budowę naturalnej ochrony przed działaniem wolnych rodników. Zarówno zamek jabłkach jak grze znajdziemy wiele przeciwutleniacze w tym między innymi flawonoidy, antocyjany fenol Czy kwas ursolowy. Oczywiście Nie możemy pominąć faktu że cydr to napój alkoholowy. Dlatego tak ważne jest, aby spożywać go jednak z umiarem.

Cydr – przepis który wykonasz w kilka minut!

Zastanawiasz się jak zrobić cydr w domowych warunkach? Nic prostszego! Produkcja cedru jest wyjątkowo tania, nie wymaga żadnych wyszukanych składników i czas przygotowania jest stosunkowo krótki kropka poniżej znajdziesz wyjątkowo prosty przepis na cydr z którego wykonasz około 10 l 5% alkoholu.

Cydr jabłkowy – składniki i proporcje

Aby wykonać około 10l cydru o mocy 5% potrzebujesz:
  • dobrej jakości sok jabłkowy 100% 10 l
  • drożdże do cydru
  • około pół szklanki letniej wody
I to tak naprawdę wszystko te trzy podstawowe składniki pozwolą Ci wykonać własne cedr w domowych warunkach. Oczywiście będziesz potrzebować również dodartkowe akcesoria, które pomogą w produkcji domowego cydru. W tym między innymi minimum 15 litrowy balon z rurką fermentacyjną oraz szklane butelki.

Jabłkowy cydr – sposób wykonania

Zanim zabierzesz się za wykonanie cydru pamiętaj o doborze odpowiedniego soku. To jego smak decyduje o ostatecznym smaku twojego napoju alkoholowego. Warto więc wykorzystać sok ze sprawdzonego źródła. Samo jego wykonanie jest bardzo proste.
Przygotuj minimum 15 litrowy balon z rurką fermentacyjna ją i wlej do niego sok jabłkowy. W około pół szklanki letniej wody rozpuścić drożdże do cydru i odczekaj parę minut aż zaobserwujesz że drożdże zaczęły pracować. Kolejnym krokiem jest przelanie rozpuszczonych drożdży do jabłkowego soku.
Tak przygotowana mieszankę należy odstawić do fermentacji na około 3 tygodnie. Całość należy obserwować, a gdy przestanie bulgotać możesz uznać, że proces fermentacji dobiegł końca. Ostatnim krokiem jest przelanie cydru do szklanych butelek. W tym celu możesz użyć rurki która ułatwi to zadanie. Cydr zlewamy do butelek razem z osadem znajdującym się na dnie balonu. Butelki jakich użyjesz mogą być zarówno zamykane z zakrętką aluminiową jak i kapslem – tak, jak butelki na piwo.
Jak widzisz samo przygotowanie domowego cydru to nie jest pracochłonny proces, a czas fermentacji to zaledwie około 3 tygodnie. Po tym czasie twój cydr jest gotowy do spożycia.
Oczywiście do cydru możesz również użyć innych dodatków które wpłyną na walory smakowe. Między innymi możesz użyć cynamonu, goździków lub innych smakowych dodatków. Jednak czy nadal będzie to cydr? Na to pytanie nie udzielimy odpowiedzi. Opinie na ten temat z jakimi się spotykamy, są bardzo różne 🙂
Na koniec nie pozostaje nam życzyć nic innego jak smacznego!