Czosnek niedźwiedzi ma smak i aromat mocno zbliżony do czosnku zwyczajnego. Co ważne, ma też bardzo podobne do niego właściwości zdrowotne. Zawiera wiele substancji regulujących ciśnienie krwi i zmniejszających jej krzepliwość. Oprócz tego obniża też poziom cholesterolu, działa zbawiennie na trawienie oraz zwalcza grzyby i bakterie. Czosnek niedźwiedzi dostarcza naszym organizmom sporo witaminy C, magnezu, manganu i żelaza. Jego nazwa pochodzi od tego, że prawdopodobnie liście czosnku przywracają siły niedźwiedziom po śnie zimowym.
Kiedy wykorzystać czosnek niedźwiedzi?
Sezon na czosnek niedźwiedzi rozpoczyna się na wiosnę, w okolicach kwietnia. Wtedy to pojawiają się młode liście. Kiedy pogoda sprzyja, mogą pojawić się już nawet w marcu. Młode liście czosnku niedźwiedziego najlepiej nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory i dania. Są wtedy zwyczajnie najlepsze. Oczywiście jadalne są zarówno kwiaty, liście jak i cebule czosnku niedźwiedziego. Kwiaty są ostrzejsze od liści, natomiast cebule warto wykorzystać po zakończeniu sezonu.
Dziś przedstawimy kilka pomysłów na wykorzystanie niedźwiedziego czosnku w naszej kuchni.
Czosnek niedźwiedzi – przepisy i porady
Zastanawiasz się jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi? Sposobów na to jest dosłownie mnóstwo! Świeże listki są doskonałym dodatkiem na kanapki, do serków lub twarogów, masła czy nawet do zup. W takim przypadku młode liście czosnku niedźwiedziego wystarczy umyć, posiekać i użyć. Jeśli chcesz poznać przepisy na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego, zapraszamy do przeczytania naszego artukułu.

Masło z czosnkiem niedźwiedzim – przepis
Do przygotowania aromatycznego masła z czosnkiem niedźwiedzim, należy przygotować:
- Szczyptę soli
- Opakowanie świeżego masła w temperaturze pokojowej – 250g
- Szczyptę pieprzu
- Ok 100g liści czosnku niedźwiedziego
Liście czosnku należy umyć, osuszyć, pozbyć się ogonków i drobno poszatkować. Masło zmiksować lub wymieszać widelcem z solą i pieprzem (ilość dobrać według upodobań). Następnie dodać wcześniej przygotowane liście czosnku i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim – przepis
Czosnek niedźwiedzi to również doskonały dodatek do obiadowych. Jednym z najprostszych a zarazem bardzo dobrych, jest makaron z czosnkiem niedźwiedzim. Do jego potrzebowania potrzebować będziesz:
- Pół opakowania ulubionego makaronu – polecamy Tagliatelle
- Ok 100g liści czosnku niedźwiedziego
- Sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek lub olej
Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki oka 2x2cm, oraz podsmażamy chwilę na oliwie, dodając nieco soli i pieprzu. Następnie ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy na chwilę na patelnię z liśćmi czosnku. Gotowe! Na talerzu danie można posypać ulubionym serem, np. parmezanem. Makaron mozesz również wykonać z wykorzystaniem pesto. Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego znajdziesz niżej. Smacznego!
Pesto z czosnku niedźwiedziego – przepis
Pesto to najlepszy sposób na to, jak wykorzystać dużą ilość czosnku niedźwiedziego w szybki, łatwy i pyszny sposób. Takie pesto doskonale nadaje się do długotrwałego przechowywania pod warunkiem zastosowania odpowiednich opakowań. Najlepsze do tego będą szklane słoiki.
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego jest wyjątkowo szybki i łatwy w wykonaniu. Natomiast wykorzystać możemy g do wszystkiego. Od kanapek czy zapiekanek, po dania obiadowe.
Składniki na pesto z czosnku niedźwiedziego:
- 150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 50g parmezanu lub innego twardego sera żółtego
- 15g orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika
- 100ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić (mogą zrobić się gorzkie). Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natomiast liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć, obciąć ogonki, osuszyć i drobno posiekać. Następnie wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek należy dokładnie zmiksować z pomocą blendera. Pod koniec miksowania dodać powoli oliwę.
Gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego wystarczy przełożyć do szklanego słoika, zalać warstwą oliwy z oliwek tak, aby całość zakryć i dokładnie zakręcić. Dzięki temu pesto zachowa świeżość i barwę na długo. Tak przygotowane pesto z czosnku niedźwiedziego można przechowywać nawet kilka miesięcy w chłodnym, zacienionym miejscu. Może być również lodówka. Jeśli chcesz dłużej przygotować swoje pesto, możesz je również zamrozić.

Sól z czosnkiem niedźwiedzim – przepis
Innym bardzo prostym sposobem na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego, jest wykonanie ziołowej soli.
W tym celu potrzebujesz dwa składniki:
- Ok. 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 500 g dowolnej soli białej
Do przygotowania soli z czosnkiem niedźwiedzim, jego liście należy dokładnie umyć, osuszyć i odciąć ogonki. Następnie bardzo drobno poszatkować poszatkować i zmiksować z ok 100g soli na gładką masę. Następnie należy dodać pozostałe 400g soli i wymieszać łyżką do uzyskania zielonego zabarwienia.
Kolejno dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy przygotowaną sól. Piekarnik należy ustawić na ok. 50°C, góra-dół i suszyć około 2 godzin. Co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Sól będzie gotowa w momencie, kiedy będzie całkowicie sucha.
Gotową sól należy przełożyć do szklanych słoików i szczelnie zakręcić. Tak przygotowaną sól należty przechowywać w suchym, zacienionym miejscu, w szklanym słoiku i dodawać jak zwykłą sól do dowolnych potraw.
Jak widzisz, sposobów na to, jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi jest sporo. To tylko kilka przykładów, które z pewnością polecamy spróbować.