Strona głowna / Blog
/ Domowe soki – kalendarz sezonowości owoców

Domowe soki – kalendarz sezonowości owoców

12 kwietnia 2021
Domowe soki – kalendarz sezonowości owoców

Domowe soki z owoców i przetwory są niesamowicie zdrowe, smaczne i… naturalne! Chcąc ująć to w jednym słowie, są zupełnie BEZKONKURENCYJNE. Owoce i warzywa sezonowe dają wiele możliwości przygotowania z nich soków, dżemów, konfitur, nalewek, przecierów i wielu innych! Kiedy jednak najlepiej się do tego zabrać? Osoby wprawione doskonale z pewnością wiedzą kiedy robić domowe soki i przetwory z konkretnych owoców, jednak nie wszyscy mają doświadczenie i dlatego przychodzimy do Was z małą ściągą. Mamy nadzieję, ze się przyda!

Tym razem, skupimy się głównie na sokach z owoców, co wcale nie oznacza, że pominiemy wszelkiego rodzaju warzywa i inne dary natury. Po prostu tego jest tyle, że w jednym artykule się nie zmieścimy wiec do warzyw jeszcze wrócimy. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, jakie soki z owoców robić w danym miesiącu, znajdziesz ją w tym artykule!

 

Domowe soki – dlaczego warto je przygotowywać?

Wśród osób które nie przygotowują soków w sezonie, panuje przeświadczenie, że jest to zajęcie bardzo czasochłonne, trudne i kosztowne, a zakupione produkty niewiele się różnią. Jest to duży błąd! Takie stereotypy można z łatwością obalić. Odpowiednio zaplanowana praca da gwarancję, że na domowe soki nie poświęcimy wiele czasu a skład… no tu wystarczy wziąć „sklepowe” soki i przeczytać etykietę na butelce. Czasem od składu aż głowa nas boli…W przypadku samodzielnie przygotowanych soków masz pewność jakości, składu i smaku. Sam dobierasz składniki i przepisy na soki, przez co zyskujesz gwarancję że nie tylko sok będzie smaczny, ale też naturalny i zdrowy. Możesz również kontrolować ilość cukru i innych dodatków. Domowy sok nie maj konserwantów, przeciwutleniaczy, całego alfabetu chemii, są bogate w składniki odżywcze, i witaminy.

 

Domowe soki – kiedy największy sezon?

Jeśli podejmujemy decyzję o przygotowaniu domowych soków lub przetworów, ważne jest poznać kalendarz sezonowości owoców i warzyw. Aby nasze soki były jak najbardziej bogate w witaminy, warto przygotowywać je w największym sezonie na dany owoc., kiedy są najbardziej dojrzałe. Panuje przeświadczenie, że przetwory i soki przygotowuje się głównie latem. Jednak zarówno wiosną jak i jesienią można je wykonywać. Sezon na domowe soki trwa tak naprawdę od maja, nawet do listopada.

 

Planujemy domowe soki i przetwory

Aby mieć pewność odpowiedniego przygotowania domowych soków i przetworów, musimy się do tego dobrze przygotować. Wybrać odpowiednie przepisy na soki, zdecydować z jakich owoców je przygotujemy i zapoznać się z kalendarzem sezonowości owoców, kiedy są najbardziej dojrzałe. Jednak to nadal nie wszystko. Musimy zadbać również o ta bardziej techniczną stronę, czyli m. Innymi szkło. Butelki na sok muszą być koniecznie szklane, aby nie przekazywały żadnych zbędnych składników do soku (jak w przypadku plastiku). Kolejnym ważnym (a często niedocenianym) elementem jest…zakrętka!

 

Butelki na soki – na co zwrócić uwagę?

Zanim w ogóle zaczniemy zabierać się na domowe soki, musimy zaopatrzyć się w butelki na sok. Koniecznie muszą być wykonane z dobrej jakości szkła, odpornego na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Jaką pojemność powinna mieć butelka na sok? Do najpopularniejszych należy szklana butelka Kubuś o pojemności 330ml. Z racji, że domowe soki nie posiadają konserwantów, po  otwarciu nie powinny długo stać, więc taka pojemność będzie idealna. Jednak z powodzeniem możemy zdecydować się na większe pojemności butelek w szczególności, kiedy mamy dużą rodzinę i sporo chętnych do picia. W naszej ofercie bimberek.pl, znajdziecie również butelki na soki o pojemności 750 ml lub 1l. Wszystko zależy od preferencji.

 

Butelki na domowe soki – nie zapomnij o zakrętce!

Niezmiernie ważną rzeczą, są odpowiednie zakrętki do butelek. Bez tego możemy stracić całą partię wyrobu i praca pójdzie na marne! Zakrętka przede wszystkim musi być odpowiednio dopasowana do butelki na sok, oraz.. nowa! Używana zakrętka niestety może nie spełnić swojego zadania i przy otwieraniu naszego soku może nas spotkać niemiła niespodzianka i charakterystyczne PSSSSSST… W naszej ofercie bimberek.pl, znajdziesz szklane butelki na sok wraz z dopasowanymi zakrętkami, przez co zyskujesz pewność dokładnego dopasowania. Dodatkowo mamy zakrętki w wielu wzorach do wyboru, dzięki czemu możesz zdecydować też o estetyce swoich wyrobów.

 

Etykiety na butelki

Jak już jesteśmy przy estetyce, na bimberek.pl, możesz też dobrać odpowiednio dopasowane etykiety na butelki w wielu wzorach, na których możesz samodzielnie oznaczyć swoje soki, między innymi zawartość, datę produkcji itp. Oczywiście etykieta to nie wymóg, jednak warto oznaczyć na butelkach z czego wykonany był sok i kiedy. Szczególnie, gdy planujemy przygotować więcej niż jeden rodzaj domowych soczków. Dodatkowo butelka z etykietą na sok wygląda… ładnie 🙂

 

Butelka na sok bimberek.pl

Kalendarz sezonowości owoców – kiedy z czego zrobić sok?

Sezon na domowe soki zaczynamy już tak naprawdę w kwietniu. Warto więc wcześniej przygotować odpowiednie szklane butelki i zakrętki.

 

Jakie soki zrobić w kwietniu?

Kwiecień to dopiero sam początek owocowego sezonu. Jednak już ten okres możemy wykorzystać! Możesz przygotować syrop z… wody brzozowej! O niesamowitych właściwościach soku z brzozy, pisaliśmy już na naszym bimberkowym blogu więc odsyłamy Was do tego artykułu.

 

Jakie soki zrobić w maju?

Chyba najbardziej powszechny w maju jest… mniszek lekarski. Potocznie zwany mleczem. Może to nie do końca jest sok, ale nie mogliśmy go pominąć! Z mniszka lekarskiego można wykonać miód, zupę, koktajl, a nawet domowe wino! Mniszek ma mnóstwo wartości odżywczych i witamin. Jest też doskonałym lekarstwem na kaszel, w związku z czym warto wykorzystać okres majowy i poszukać przepisów na przetwory z mleczy. Miód z mniszka lekarskiego warto przygotowywać w szklanych słoikach o mniejszych pojemnościach, przez co po otwarciu nie będzie długo stał tracąc swoje właściwości.

Smak dzieciństwa? Maj To najlepsza pora również na przygotowanie soków z rabarbaru (oczywiście nie tylko soków). Jednym z przepisów na doskonały sok z rabarbaru, jest wykorzystanie rabarbaru i soku z cytryny. Jest to jeden z łatwiejszych soków do przygotowania, nie wymagający bardzo dużo pracy. Ważne, aby na koniec gorący sok przelać do wyparzonych szklanych butelek i bardzo dobrze zakręcić.

Maj to również czas na przetwory z dzikiej róży! Wykonasz z niej m.in. pyszny sok. Wystarczy owoce dokładnie umyć, zalać wodą, gotować ok. 15 minut, odcedzić, ugotowane owoce przecisnąć przez sitko do odcedzonego wywaru, następnie dodać cukier, opcjonalnie sok z cytryny i ponownie gotować przez taki sam czas. Gotowy sok z dzikiej róży również należy wlać do wyparzonych butelek na soki i dobrze zakręcić.

 

Jakie soki zrobić w czerwcu?

Czerwiec to okres, kiedy pojawiają się…truskawki! Niestety okres ten trwa bardzo krótko więc warto się do niego przygotować! W czerwcu możemy zrobić również soki z czereśni, agrestu, poziomek, lub czarnego bzu

 

Jakie soki zrobić w lipcu?

Lipiec to szczyt sezonu owocowego. Jest to czas idealny na sok z czerwonej i czarnej porzeczki, agrestu, moreli, jagód, truskawek, poziomek i czereśni. Warto więc korzystać z darów natury jakie nam daje i zamknąć smaki lata w butelkach!

 

Jakie soki zrobić w sierpniu?

Sierpień kojarzy się nam chyba najbardziej z ogórkami. Ale to nie jedyne przetwory jakie możemy w tym czasie przygotować! Sierpień to przede wszystkim… śliwki! Pojawiają się również pierwsze jabłka i gruszki z których przygotujemy pyszne domowe soki. Oczywiście nie możemy zapomnieć o jeżynach, malinach, owocach czarnego bzu, wiśniach i brzoskwiniach, z których możemy przygotować pyszne, zdrowe domowe soki.

 

Jakie soki zrobić we wrześniu?

 

Wrzesień kojarzy nam się z porą kiedy pojawiają się dary lasu, czyli grzyby. Ale to też czas przede wszystkim idealny czas na soki z jabłek, aronii, winogron, jarzębiny i śliwek.

 

Jakie soki zrobić w październiku?

Październik to już końcówka sezonu owocowego, jednak nadal możemy ten czas wykorzystać. Jest to doskonały czas na przetwory, soki czy nalewki z pigwy. Syrop z pigwy to doskonały dodatek np. do herbaty. Jest bardzo bogata w witaminę C co przez zimowy okres jest bardzo wartościowe. W październiku możemy jeszcze wykonać soki z jabłek i gruszek.

 

Jakie soki zrobić w listopadzie?

Listopad to już ostatni dzwonek na domowe soki. Jaki sok możesz przygotować w tym czasie? Buć może niektórych tutaj zaskoczymy…. Sok z dyni! Tak! SOK!  Sok z dyni ma mnóstwo wartości odżywczych, zalecany jest podczas długiej farmakologii czy nawet chemioterapii. Zalecany jest również osobom które pragną zgubić kilka kilogramów, ponieważ dynia pozwala na pozbycie się toksyn z organizmu. Sok z dyni można przygotować na świeżo, lub na zimę

Jak przygotować sok z dyni na zimę? W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na sok z dyni. Wybierz ten, który najbardziej przypadnie Ci do gustu. Wystarczy na koniec zlać sok do szklanych butelek i zapasteryzować.

 

Domowe soki – jak nie zepsuć przetworów?

Tak jak wspominaliśmy wcześniej. Najważniejsze, to odpowiednie, szklane butelki, bardzo dobrze umyte, i wyparzone. Do tego odpowiednio dobrana, koniecznie nowa zakrętka i przechowywanie w chłodnym miejscu. Te czynniki spowodują, że Twoje domowe soki przetrwają bardzo długo i będziesz z nich korzystać przez cały kolejny rok.