Alkoholomierze, mierniki
Alkoholomierz – miernik alkoholu to niezbędnik podczas gorzelnictwa
Nawet najprostszy alkoholomierz jest bardzo pomocny dla każdego lokalnego gorzelnika. Jeśli myślisz o rozpoczęciu tzw. drobnej, domowej produkcji bimbru, wódki, whisky czy innego alkoholu, jest to bardzo przydatny gadżet. To samo dotyczy winiarzy, którym zaleca się stosowanie specjalnych liczników wina. Stężenie tych napojów w znaczący sposób wpłynie na inne jego parametry i jednocześnie determinuje smak.
W ten sposób nie tylko uzyskasz najbardziej wiarygodne wyniki pomiarów, ale także upewnisz się, że proces przebiega zgodnie z oczekiwaniami. Bardzo łatwe w użyciu są również mierniki alkoholu do nalewek, napojów spirytusowych lub wina. Wystarczy napełnić probówkę niewielką ilością płynu, umieścić w niej pływak i odczytać wynik na specjalnej skali. Odczyt zależy od temperatury napoju, dlatego do każdego urządzenia dołączona jest specjalna tabela, można dostosować wynik zgodnie z tabelą, aby uzyskać dokładniejsze oszacowanie.
Alkoholomierz elektroniczny
Tradycyjne alkoholomierze pozwalają jedynie oszacować zawartość alkoholu w napojach. Chociaż producenci starają się, aby były jak najdokładniejsze, trudno jest dokładnie zrozumieć moc napojów wytwarzanych w domu. Rozwiązaniem może być elektroniczny alkoholomierz. Warto jednak zaopatrzyć się w dokładny cyfrowy miernik alkoholu, który pozwala skorygować odczyt alkoholomierza i dokładniej poznać „woltaż” przygotowywanego napoju. W naszym sklepie znajdziesz cały niezbędny sprzęt – sprawdź dostępne kategorie, aby wyposażyć swój domowy browar lub bar. Sprawdź również balony i damy do produkcji wina
Alkoholomierz z termometrem – zgrany duet!
Alkoholomierz tradycyjny pozwala na odczyt zawartości alkoholu, przy temperaturze 20°C. Tylko wtedy odczyt może być miarodajny. W przypadku gdy posiadasz alkoholomierz z termometrem, możesz wykonać pomiar zawartości alkoholu przy dowolnej temperaturze. Dzięki temu, że alkoholomierz z termometrem daje możliwość korekty.
Jak użyć alkoholomierza z termometrem?
Aby odczyt był prawidłowy, należy zanurzyć alkoholomierz z termometrem w alkoholu, którego natężenie chcemy zmierzyć. Następnie mierzenie należy wykonać w dokładnie tej kolejności:
- Odczytać wynik, który wskazuje alkoholomierz
- Odczytać wynik, który wskazuje termometr
W zależności od wyników: Jeżeli termometr wskazuje temperaturę poniżej 20°C, należy, wskazaną na mierniku wartość, dodać do pierwszego odczytu, natomiast jeśli temperatura, wskazana jest większa niż 20°C, należy, wskazaną przez miernik wartość, odjąć do pierwszego odczytu,