Płatki i kostki

    PŁATKI DO ALKOHOLU

    Płatki do alkoholu – dębowe lub wiśniowe. Znajdziesz tutaj płatki do bimbru i płatki do wina jakich potrzebujesz. Znajdziesz u nas równiez kostki dębowe lekko opiekane lub średnio opiekane.

    Płatki dębowe do bimbru, wina i destylatów – Czym są płatki gorzelnicze?

    Płatki dębowe stosowane są do różnych trunków. Zalecane zarówno do bimbru, wina, jak i innych destylatów.

    Płatki dębowe do bimbru, wina i destylatów to drobno poszatkowany i upieczony w kontrolowanych warunkach dąb. W zależności czasu i temperatury pieczenia dębiny, możemy osiągnąć określone rezultaty. Dzięki temu, płatki gorzelniane pozwalają na uzyskanie różnych aromatów, smaków oraz barwy, a w efekcie smaku naszego trunku.

    Płatki dębowe – zastosowanie

    Płatki dębowe to tuż obok zaprawek do alkoholu idealny sposób na  poprawę i zmianę smaku domowym alkoholom. To  doskonała alternatywa dla stosowania beczek dębowych, które do tanich nie należą. Dzięki zastosowaniu płatków, możemy z powodzeniem uzyskać smak i aromat destylatu podobny, jak poprzez przechowywanie w prawdziwych beczkach dębowych.

    Możemy je podzielić na:

    Pochodzenie płatków dębowych

    Płatki dębowe, jakie znajdziesz w naszym sklepie, sprowadzane są od jednego z największych, francuskich producentów płatków gorzelniczych w Europie. Przed produkcją, drzewo jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez okres minimum 18 miesięcy.

    Płatki dębowe do wina, bimbru, wódki i destylatów – sposób zastosowania:

    W celu postarzenia, płatki dębowe do wina, należy dodać w określonej na opakowaniu ilości w procesie fermentacji, lub do już gotowego wina, na okres 3-6 tygodni. Można ich również użyć do bimbru, miodów pitnych, nalewek, wódki i innych destylatów aby nadać im swoistego charakteru.

     

    Płatki wiśniowe do alkoholu

    Wiśniowe płatki do wina, to doskonały dodatek, stosowany w komponowaniu bukietu win i innych domowych alkoholi. Płatki wiśniowe średnio opiekane to szczególnie zalecany dodatek do win czerwonych i różowych. W przeciwieństwie do płatków dębowych, dodają mniej tanin, natomiast wzmagają świeżość i owocowość win. Dzięki temu uzyskamy wspaniały bukiet naszego wina.

    Wiśniowe płatki do wina – sugerowane dawkowanie:

    Sugerowane dawkowanie płatków wiśniowych do wina, to 2-5g/l na okres 1 miesiąca. Aby otrzymać ciekawsze rezultaty, z powodzeniem można  mieszać różne rodzaje płatków do jednego nastawu. Dzięki temu, Twoje wino może być jeszcze lepsze!

    Oprócz platków dębowych, w naszym sklepie bimberek.pl, znajdziesz również kostki dębowe.

    Francuskie kostki dębowe do wina, bimbru, wódki

    Kostki dębowe, produkowane są głównie  z przeznaczeniem do starzenia alkoholi. Ze względu na swoją wielkość, proces wypłukiwania pożądanych przez nas składników (taniny, aromatów, etc.) zawartych w dębie następuje bardzo powoli.
    Dzięki temu, że ten proces przebiega powoli, korzystnie wpływa też na tworzenie się pożądanego bukietu wina. Kostki dębowe do wina należy dodać w procesie jego starzenia, po pierwszych 2-3 zlaniach znad osadu, w ilości określonej na opakowaniu, na okres minimum 2-3 miesięcy.

    Kostki dębowe w odróżnieniu od płatków, stosowane są głównie z przeznaczeniem do starzenia alkoholi. W przeciwieństwie do płatków, są też większe, stąd cały proces przebiega wolniej.

    Francuskie kostki dębowe, możemy podzielić na:

    Dzięki zastosowaniu płatków lub kostek gorzelniczych, Twój alkohol nabierze swoistego charakteru!

    Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Podaj swój adres e-mail poniżej, żeby być na bieżąco.
    0
      0
      Twój koszyk
      Koszyk jest pustyWróć do sklepu