Bimberek logo

Likier jajeczny, Ajerkoniak ÔÇô przepis, proporcje i przechowywanie

lut 17, 2023 | Bez kategorii

Likier jajeczny, znany powszechnie jako ajerkoniak to jeden z najcz─Ö┼Ťciej spotykanych i najbardziej lubianych likier├│w w polskich domach. Cz─Östo przygotowywany w┼éa┼Ťnie w okolicy ┼Üwi─ůt Wielkanocnych ze wzgl─Ödu na to, ┼╝e w tym okresie jajka kr├│luj─ů. Ajerkoniak to trunek kt├│rego smakiem i aromatem mo┼╝na si─Ö rozkoszowa─ç. Jest delikatny, s┼éodki, pi─Öknie pachnie a przy tym jego przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane.
Przepis na ajerkoniak jest ┼éatwy w przygotowaniu a przy tym z powodzeniem mo┼╝e by─ç modyfikowany w zale┼╝no┼Ťci od indywidualnych upodoba┼ä.

Ajerkoniak a adwokat ÔÇô czy to to samo?

Wiele os├│b myli ajerkoniak z adwokatem ze wzgl─Ödu na taki sam g┼é├│wny sk┼éadnik, czyli jajka. S─ů to jednak dwa osobne trunki. G┼é├│wn─ů r├│┼╝nic─ů jest spos├│b ich wytwarzana. Adwokat bowiem powstaje na bazie brandy natomiast ajerkoniak na bazie spirytusu. Mo┼╝na powiedzie─ç, ┼╝e Ajerkoniak to taka domowa wersja Advocatu ­čÖé

likier jajeczny ajerkoniak przepis bimberek blog

Ajerkoniak ÔÇô przepis i proporcje

Jak ju┼╝ wspomnieli┼Ťmy, przepis na likier jajeczny nie jest skomplikowany i z powodzeniem mo┼╝e by─ç modyfikowany. Do tego jednak jeszcze dojdziemy.

Składniki na ajerkoniak:

Aby wykona─ç domowy likier jajeczny ÔÇô ajerkoniak, b─Ödziesz potrzebowa─ç:

  • 6 ┼╝├│┼étek jaj, najlepiej ekologicznych
  • 250 ml spirytusu
  • 150 g cukru pudru
  • Puszka nies┼éodzonego mleka skondensowanego ÔÇô ok 300/320ml

S─ů to sk┼éadniki wystarczaj─ůce do przygotowania ajerkoniaku. Natomiast wed┼éug upodoba┼ä, mo┼╝esz doda─ç: ziarenka z 1/3 laski wanilii, 1 ┼éy┼╝eczk─Ö pasty waniliowej, 1 ┼éy┼╝k─Ö ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru z prawdziw─ů wanili─ů (Nie cukier wanilinowy!), kardamon, cynamon, czekolad─Ö, kaw─Ö i inne dodatki jakie lubisz.

Likier jajeczny ajerkoniak ÔÇô spos├│b przygotowania

Przygotowane ┼╝├│┼étka jaj ekologicznych, nale┼╝y utrze─ç dok┼éadnie z cukrem pudrem na kremow─ů, puszyst─ů mas─Ö. Mo┼╝esz w tym celu u┼╝y─ç blendera z nak┼éadk─ů do ubijania lub miksera. Nast─Öpnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane i opcjonalnie wanili─Ö lub inne przyprawy. Nast─Öpnie ubijamy tak d┼éugo, a┼╝ wszystkie sk┼éadniki dok┼éadnie si─Ö po┼é─ůcz─ů (ok. 1minuty). Kolejno powoli dodajemy spirytus bardzo delikatnym strumieniem nie przerywaj─ůc miksowania. Nale┼╝y uwa┼╝a─ç, aby robi─ç to bardzo powoli by unikn─ů─ç zwa┼╝enia. Masa z czasem zacznie si─Ö zag─Öszcza─ç. Po zmieszaniu sk┼éadnik├│w przygotowujemy czyste, suche, szklane butelki na likier lub karafki i przelewamy za pomoc─ů lejka.

Gotowy ajerkoniak nale┼╝y odstawi─ç w ch┼éodne, zacienione miejsce. Odpowiednia b─Ödzie do tego lod├│wka. Ju┼╝ po up┼éywie kilku godzin nasz ajerkoniak b─Ödzie gotowy do spo┼╝ycia. Pami─Ötaj, ┼╝e likier po sch┼éodzeniu mocno zg─Östnieje. Przed podaniem warto wyj─ů─ç butelki z lod├│wki chwil─Ö wcze┼Ťniej.

Ajerkoniak ÔÇô przechowywanie

Zastanawiasz si─Ö jak d┼éugo mo┼╝e sta─ç w lod├│wce gotowy ajerkoniak? W teorii oko┼éo 3 tygodni. W praktyce ÔÇô p├│ki smak i aromat jest ok. U┼╝yty spirytus konserwuje na tyle sk┼éadniki, ┼╝e nie powinien si─Ö szybko zepsu─ç. Natomiast gwarantujemy, ┼╝e domowy ajerkoniak jest tak smaczny, ┼╝e zniknie szybciej ni┼╝ te 3 tygodnie ­čÖé Nie zdziw si─Ö jednak, ┼╝e w lod├│wce ajerkoniak bardzo mocno zg─Östnieje. To normalne zjawisko. Wystarczy wyj─ů─ç i pozostawi─ç poza lod├│wk─ů, aby ogrza─ç butelki do temperatury pokojowej a likier wr├│ci do swojej p┼éynnej postaci. Natomiast bardziej g─Östa posta─ç nie wp┼éywa na jego walory smakowe.

Na koniec nie pozostaje nam nic innego, jak ┼╝yczy─ç smacznego!

Pami─Ötaj, ┼╝e butelki na likiery mo┼╝esz kupi─ç w naszym sklepie Bimberek.pl

Powiadom o dost─Öpno┼Ťci Poinformujemy Ci─Ö, gdy produkt pojawi si─Ö w magazynie. Podaj sw├│j adres e-mail poni┼╝ej, ┼╝eby by─ç na bie┼╝─ůco.
0
    0
    Tw├│j koszyk
    Koszyk jest pustyWr├│─ç do sklepu