Limoncello to jeden z najbardziej znanych włoskich likierów, przygotowywany na bazie cytryn. A dokładnie z ich skórek. Każdy, kto miał okazję chociaż raz spróbować tego słodkiego, schłodzonego napoju wie, jak wyjątkowo smakuje. Jakiś czas temu pisaliśmy już artykuł jak wykonać nalewkę z cytryn. Cytrynówka jest fantastyczna, limoncello jest jednak inne a równie pyszne. Jest wyjątkowe nie tylko ze względu na smak, aromat i piękny kolor. Większość nalewek jakie przygotowujemy potrzebuje co najmniej kilka tygodni lub nawet miesięcy, aby móc raczyć się ich smakiem. Likierem cytrynowym jakim jest limoncello możemy cieszyć się już nawet po 48 godzinach. Co ważne, przepis na limoncello można swobodnie modyfikować i dostosowywać do własnych kubków smakowych. Między innymi możemy regulować ilość cytryn, czy cukru. W tym artykule przedstawimy przepis na limoncello – a nawet dwa przepisy 🙂 Jeden dla koneserów mocnych trunków, drugi dla fanów delikatniejszych alkoholi. Przedstawimy również proporcje, sposób przygotowania i przechowywania a na koniec kilka ciekawostek aby nasz likier był jeszcze lepszy. Jeśli więc zastanawiasz się jak zrobić limoncello, dobrze trafiłeś/aś. Miłej lektury!
Limoncello – jakich cytryn użyć?
Ten wyjątkowy likier cytrynowy pochodzi z Włoch. Do wykonania tradycyjnego włoskiego limoncello używa się cytryn Sorrento. Niestety trudno dostać tą odmianę w Polskich sklepach, choć od czasu do czasu można ją spotkać w większych marketach. Cytryny Sorento charakteryzują się grubą skórą i i niewielką ilością goryczki, dlatego są najlepsze do wykonania tego napoju. Jeśli natomiast nie uda Ci się dostać tej odmiany, najlepiej sprawdzą się cytryny ekologiczne, nie pryskane i co bardzo istotne, niewoskowane. Cytryny ekologiczne to te, które nie wyglądają idealnie, często pokryte są różnego rodzaju skazami ale ich walory smakowe są nieporównywalnie większe od tych pięknych owoców z masowej produkcji. Tak więc podsumowując. Najważniejsze, aby nasze owoce nie były pokryte woskiem. Dobrze, jeśli uda się kupić owoce o grubej skórce.
Likier ze skórek cytryn limoncello – sposób wykonania
Zastanawiasz się jak zrobić limoncello? Przepis i sposób wykonania limoncello jest nie tylko łatwy, ale i bardzo szybki. Jeśli więc chcesz poczęstować domowym alkoholem swoich gości którzy zapowiedzieli się na weekend, limoncello to doskonały pomysł! Likier Limoncello nazywany jest również nalewką ze skórek cytrynowych,ponieważ sposób przygotowania pomijając czas, przypomina wykonanie nalewki owocowej.
Do przygotowania limoncello potrzebujesz:
- Cytryny ekologiczne
- Wodę
- Cukier
- Alkohol – i tu w zależności od mocy likieru jaki chcemy uzyskać możesz wykorzystać spirytus, własny bimber, lub alkohol 40%.
Opcjonalnie przyda się również zaprawka do alkoholu o smaku cytryny, ale to jedynie w formie dodatku dla chętnych 🙂
Likier z cytryn Limoncello – Przepis
Tak jak wspominaliśmy, przepis na limoncello jest wyjątkowo szybki i łatwy w wykonaniu. W zależności czy chcemy uzyskać mocny czy słabszy trunek, możesz do jego wykonania użyć wódki, bimbru lub spirytusu.
Przepis na limoncello na spirytusie:
- 6 cytryn
- 0,5 litr spirytusu
- 750ml wody
- 0,5 kg cukru
Wykonanie włoskiego likieru cytrynowego na spirytusie:
Ekologiczne cytryny obieramy ze skórki, co ważne – wykorzystujemy jedynie żółtą skórkę owocu i wkładamy do szklanego słoja. Następnym krokiem jest zalanie spirytusem i odstawienie w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. Oczywiście jeśli odstawisz je na ok. 10 dni, Twoja nalewka nabierze więcej smaku. Po tym czasie, należy zagotować wodę z cukrem tworząc tzw. syrop cukrowy. Następnie należy odcedzić skórki od alkoholu i dodać je do wody z cukrem. Po ostygnięciu syropu ponownie odcedzamy skórki i łączymy nastaw z zalewą cukrową. Na koniec pozostaje tylko zabutelkowanie naszego likieru. W tym celu konieczne będą szklane butelki. Sposób ich zamknięcia nie ma większego znaczenia. Możesz wybrać butelkę na korek lub butelkę na zakrętkę. Pamiętaj tylko, aby butelka wykonana była koniecznie ze szkła a zakrętka była maksymalnie szczelna. Likier przygotowany w ten sposób będzie miał ok 45% stężenie alkoholu.
Limoncello – Przepis na wódce
- cytryny – 6 sztuk
- alkohol o mocy 40-45% – 0,5l
- cukier – 0,5 kg
- woda – 500 ml
Wykonanie włoskiego likieru cytrynowego na wódce:
Wykonanie i przepis na limoncello na wódce lub innym 40% alkoholu nie różni się znacznie od wykonanego na spirytusie. Cytryny obieramy z żółtej skórki, którą wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem i zostawiamy na minimum 24h. Po tym czasie, należy zagotować wodę z cukrem tworząc tzw. Syrop cukrowy. Następnie należy odcedzić skórki od alkoholu i dodać je do wody z cukrem. Po ostygnięciu syropu ponownie odcedzamy skórki i łączymy nastaw z zalewą cukrową i zlewamy do szklanych butelek. Likier przygotowany w ten sposób będzie miał ok 25% stężenie alkoholu.
Limoncello – likier ze skórek cytryny – ciekawostki i porady aby był jeszcze lepszy!
Podzielimy sie kilkoma ciekawostkami, aby nasz likier cytrynowy Limoncello był wyjątkowy!
- Skórkę z cytryny możesz obrać obieraczką lub zetrzeć na tarce. Pamiętaj, aby użyć wyłącznie żółtej części skórki
- Do zalanych skórek alkoholem możesz dodać 2/3 plasterku cytryny
- Najlepsze cytryny to odmiana Sorento. Jeśli nie uda Ci się dostać, wybierz niepryskane i niewoskowane cytryny ekologiczne
- Najlepszym sposobem na wyjątkowe limoncello jest próbowanie i zwiekszanie stopniowo ilości cukru.
- Jeśli Twój likier będzie zbyt gorzkie, dolej soku z cytryny
- Limoncello jest trunkiem mętnym, często zawierającym widoczne, malutkie drobinki skórki cytrynowej.
- Aby Twój likier z cytryn był jeszcze lepszy, dla dodania smaku i aromatu warto dodać zaprawkę do alkoholu o smaku cytryny. Przy wyborze zaprawki zwróć uwagę na jej stężenie. Niektóre zaprawki wymagają dodania dużej ilości, inne zaledwie kilka kropel, jak np. Zaprawki BIMBEREK
- Z limoncello wykonasz fantastyczne drinki!
- Likier ze skórek cytryn limoncello można wykonać nawet w 48 godzin. Będzie jednak jeszcze lepszy, gdy zalane skórki pozostawisz na ok 10 dni.