Strona głowna / Blog
/ Mini deserki – przepisy na słodki stół na każdą okazję

Mini deserki – przepisy na słodki stół na każdą okazję

5 lutego 2024
Mini deserki – przepisy na słodki stół na każdą okazję

Mini deserki - zaskocz swoich gości słodkim stołem

Marzysz o tym, aby zaskoczyć swoich gości nie tylko smakiem, ale również estetyką podawanych deserów? Mini deserki w plastikowych pojemniczkach to doskonały sposób na stworzenie wyjątkowego słodkiego stołu, który zachwyci wszystkich uczestników Twojej imprezy. Niezależnie, czy planujesz kameralne, domowe przyjęcie, chrzciny czy duże wesele. Deserki w małych pojemniczkach sprawdzą się na każdą z tych okazji.

Poniżej przedstawiamy kilka kreatywnych i pysznych przepisów na mini desery, które z pewnością rozbudzą apetyty i równocześnie sprawią, że Twoja impreza będzie niezapomniana.

Mini deserki przepis bimberek

Przepisy na mini deserki w pojemniczkach - 9 łatwych propozycji, które wykonasz samodzielnie

Przygotowanie mini deserów w plastikowych pojemniczkach to nie tylko przyjemność, ale także szansa na stworzenie niezwykłych smakowych kompozycji, które zachwycą Twoich gości. Wykorzystaj te przepisy i stwórz wyjątkowy słodki stół na każdą okazję! Przepisy są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Dzięki temu każdy z powodzeniem stworzy je we własnych czterech ścianach 🙂

Pamiętaj, że wszystkie niezbędne akcesoria, takie jak pojemniczki na deserki, znajdziesz w sklepie internetowym Bimberek.pl, gdzie dbamy o to, aby każda Twoja impreza była wyjątkowa i niezapomniana.

Poniżej znajdziesz przepisy na 9 różnych, ale niesamowicie pysznych deserków z których stworzysz monoporcje w pojemniczkach. Dzięki temu Twoje przyjęcie będzie smakowite i piękne! 🙂

  • Tiramisu w mini wersji – Warstwy kremowego sera mascarpone, nasączonego biszkoptu i aromatycznej kawy w plastikowych pojemniczkach to hit każdej imprezy. Dekoruj posypką kakao i dodaj odrobinę bitej śmietany dla wyjątkowego efektu.
  • Mini tartaletki owocowe – Delikatne kruche tartaletki wypełnione świeżymi sezonowymi owocami, zalane delikatnym musem owocowym. Kolorowe i smaczne – doskonałe na letnie przyjęcia!
  • Sernik w mini porcjach – Klasyczny sernik, ale w mniejszym wydaniu! Podawany w plastikowych pojemniczkach z dodatkiem ulubionego dżemu lub owoców na wierzchu. Idealny dla miłośników tradycyjnych smaków.
  • Mini panna cotta – Delikatna i kremowa panna cotta z lekką nutą wanilii, podawana z sosem owocowym lub świeżymi jagodami. Prosty w wykonaniu, ale zawsze elegancki i smaczny.
  • Kokosowa beza z owocami – Chrupiące mini bezy z kokosem, pokryte śmietanką i udekorowane świeżymi owocami sezonowymi. Idealne połączenie słodyczy i lekkości.
  • Mini czekoladowe musy – Słodka czekoladowa rozkosz w każdym kęsie! Delikatne musy czekoladowe podawane w plastikowych pojemniczkach, ozdobione wiórkami czekolady i malinami.
  • Fit zielone szaleństwo z kiwi – dietetyczny deser który pokochają wszystkie Panie – wykonany jedynie z dwóch składników
  • Warstwowe mini deserki Leśny mech – wyjątkowo efektowne deserki na bazie ciasta szpinakowego, które pokochają wszyscy!
  • Budyniowa Zebra – efektowne, warswtowe deserki bardzo łatwe do wykonania jedynie z dwóch rodzajów budyniu

Przepisy na mini deserki w pojemniczkach na słodki stół

Przepis na Tiramisu w mini wersji

Składniki:

  • 250g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Biszkopty
  • Kawa
  • Kakao do posypania
  • Bitą śmietana (opcjonalnie)

 Przygotowanie:

  • Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj mascarpone i ekstrakt z wanilii, kontynuuj mieszanie do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Maczaj biszkopty w kawie i układaj je na dnie plastikowych pojemniczków.
  • Na biszkoptach rozłóż warstwę kremu mascarpone.
  • Powtórz warstwy biszkoptów i kremu, aż pojemniczki zostaną wypełnione.
  • Przed podaniem posyp pojemniczki kakao. Możesz udekorować bitą śmietaną.

Przepis na mini tartaletki owocowe

Składniki:

  • Kruche tartaletki (można kupić gotowe lub przygotować samemu kruche ciasto)
  • Ulubione świeże owoce (np. truskawki, maliny, jagody, kiwi)
  • Mus owocowy, dżem lub zmiksowane owoce
  • Listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  • Jeśli używasz gotowych tartaletek, umieść owoce wewnątrz. Jeśli przygotowujesz kruche ciasto samodzielnie, upiecz je według przepisu i pozostaw do ostygnięcia.
  • Kruche ciasto rozkrusz i umieść na dnie pucharka na deserki.
  • Wypełnij pojemniczek ulubionymi świeżymi owocami.
  • Polej owoce musem owocowym lub dżemem.
  • Przed podaniem udekoruj tartaletki bitą śmietaną, listkami mięty lub dodatkowymi owocami.

Przepis na najprostszy serniczek w mini porcjach

Składniki:

  • 250g serka homogenizowanego waniliowego
  • 50g cukru
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Ulubiony dżem lub owoce

Przygotowanie:

  • Serek homogenizowany zmieszaj z odrobiną soku z cytryny
  • Rozłóż go do pojemniczków naprzemiennie z owocami lub ulubionym dżemem
  • Przed podaniem udekoruj pojemniczki świeżymi owocami.

Do wykonania tego przepisu możesz użyć też innych smaków serka homogeniozowanego – np. serek truskawkowy czy biszkoptowy. Na dno pojemniczka możesz wylożyć również rozkruszone herbatniki lub biszkopty. jest to bardzo prosty a zarazem efektowny przepis na mini deserki.

Przepis na Mini Panna cottę

Składniki:

  • 300ml śmietanki kremówki
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Ekstrakt waniliowy
  • Sos owocowy lub świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  • Podgrzej śmietankę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodaj do gorącej śmietanki, mieszając, aż się rozpuści.
  • Przelej ostudzoną masę do plastikowych pojemniczków i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się stężała.
  • Przed podaniem polej panna cottę sosem owocowym lub udekoruj świeżymi owocami.

Przepis na kokosową bezę z owocami

Składniki:

  • Beza upieczona w domu lub kupiona gotowa
  • wiórki kokosowe wg uznania
  • Bita śmietana i świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  • W celu przygotowania tego deseru musisz wcześniej upiec małą  bezę. Możesz ewentualnie użyć gotowych bez.
  • Gotową bezę pokrusz i zmieszaj z wiórkami kokosowymi
  • Przed podaniem udekoruj bezy bitą śmietaną, listkiem mięty, wiórkami kokosowymi i owocami.
  • Na dno pojemniczka możesz położyć zmiksowane migdały

Przepis na mini czekoladowe musy z malinami

Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 300ml śmietanki kremówki
  • Wiórki czekolady i maliny do dekoracji

Przygotowanie:

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • Ubij śmietankę na sztywno.
  • Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę z ubitą śmietanką.
  • Przełóż musy do plastikowych pojemniczków i włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężały.
  • Przed podaniem udekoruj musy wiórkami czekolady i świeżymi malinami.

Przepis na fit zielone szaleństwo z kiwi

Ten przepis pokochają wszystkie osoby dbające o linię. Wykonany jest bowiem zaledwie z dwóch dietetycznych składników!

Składniki:

  • Jogurt naturalny gęsty, typu greckiego
  • Kiwi

Wykonanie:

  • Kiwi zmiksuj lub dokładnie zgnieć za pomoca widelna, zostawiając pół jednego plasterka
  • Do pojemniczka na deserki delikatnie przełóż jogurt naturalny gęsty
  • Na wierzch polej zmiksowanym owocem kiwi i ułóż pól plasterka dla dekoracji.

Do wykonania tego deseru możesz również użyć dowolnych innych owoców zamiast kiwi. Świetnie sprawdzą się truskawki, mango, marakuja czy też maliny.

Przepis na warstwowe mini deserki Leśny mech

Składniki:

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • pół łyżki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 ml oleju rzepakowego
  • 75 g świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 90 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, dodać olej i zmiksować
  • Ubić jajka z cukrem waniliowym, dodać szpinak zmiksować
  • Dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Masę przelać do formy i piec ok. 20 min.
  • Ciasto wystudzić i porozrywać na mniejsze kawałki.
  • Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na gęsty krem
  • Pucharki wypełniać warstwowo: szpinakowy biszkopt, krem śmietankowy i biszkopt. Na wierzch posypac kilkoma pestkami granata.

Przepis na budyniowe mini desrki Zebra

Kolejny wyjątkowo prosty a zarazem smaczny przepis na efektowne, warstwowe mini deserki, który wykonasz w kilka minut.

Składniki: 

  • Budyń waniliowy lub śmietankowy
  • Budyń czekoladowy
  • Batonik Kinder Bueno lub kostka czekolady

Przygotowanie:

  • Przygotuj oba budynie według wskazówek na opakowaniu
  • W pojemniczku na deserki umóż budyń dzieląc na cztery warstwy: Śmietankowy, czekoladowy, śmietankowy i ponownie czekoladowy.
  • Na wierzchu połóż dwie kostki batonika Kinder Bueno lub kostkę czeklady.

Do przygotowania tego deseru najlepiej sprawdzą się wysokie a wąskie pojemniczki jak np. Pojemniczek Kubeczek

kod rabatowyn newsletter bimberek

Zapisz się do newslettera a na podany adres email otrzymasz kod rabatowy 5% na całe zakupy!