Nalewka z aronii to jeden z najchętniej wybieranych domowych trunków szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Głownie poprzez jej niesamowite właściwości prozdrowotne. Nalewka ta, pomaga w walce z wieloma chorobami i wzmacnia nasz organizm – ale do tego wrócimy na końcu. Poniżej znajdziesz nie tylko właściwości, ale i przepis, sposób przygotowania i przechowywania tradycyjnej nalewki z aronii. Miłego czytania!
Nalewka z aronii – przepisy
Zaczniemy od przepisu na nalewkę z aronii. Przepisy nie są trudne, choć zależy od posiadanego alkoholu i innych dodatków które chcemy użyć. Nalewkę z aronii można wykonać zarówno na bimbrze, spirytusie jak i na wódce. Można również wykonać nalewkę z miodem, liśćmi wiśni, czarną porzeczką i innymi dodatkami. Poniżej znajdziesz przykładowe przepisy na nalewkę z aronii – możesz wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada i modyfikować go wg własnego uznania.
Nalewka z aronii bez gotowania na spirytusie – przepis
- 2 kg aronii
- 0,5l wody
- 0,5kg kg cukru
- 0,5 L spirytusu
Nalewka z aronii bez gotowania jej jest możliwa. Przede wszystkim zanim zaczniesz, należy owoce aronii dokładnie umyć, osuszyć i zamrozić przez minimum 24h. Następnie zamrożone owoce należy przesypać do słoja 3l i zalać 0,5l przegotowanej zimnej wody oraz taką samą ilością spirytusu. Należy pamiętać, aby to spirytus wlać do wody a nie odwrotnie! Całość należy odstawić na okres minimum 3/4 tygodni wstrząsając słojem codziennie.
Po upływie tego czasu, należy zlać pierwszy nastaw np. do butelki, a owoce zasypać cukrem i odstawić na minimum tydzień również codziennie wstrząsając słojem. Cukier musi się w tym czasie całkowicie rozpuścić. Taki syrop należy po tygodniu przecedzić przez filtr do nalewek lub gazę i połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem. Na koniec wystarczy przygotować szklane butelki na nalewki i przelać całość, szczelnie zakręcić lub zatkać korkiem i odstawić na około pół roku w chłodne, zacienione miejsce.
Szybka nalewka z aronii – przepis
Innym sposobem, nieco szybszym jest wykonanie nalewki z aronii z gotowanych owoców.
Składniki:
- 2 kg aronii
- 1 L wody
- 1 kg cukru
- świeżo wyciśnięty sok z 0,5kg cytryn
- 0,5 L spirytusu
W tym przypadku owoce również należy zamrozić a następnie rozmrozić i zagotować z dodatkiem wody w dużym garnku. Wodę należy doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień lub natężenie grzania i gotować przez ok 30min. Następnie całość zdejmujemy z ognia i zostawiamy na ok 24h. Po tym czasie powstały sok należy przefiltrować i dodać cukier oraz sok z cytryn. Całość należy ponownie podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawić do ostygnięcia. Do całkowicie zimnego płynu należy dodać alkohol i odstawić najlepiej na kilka miesięcy aby nalewka nabrała walorów smakowych i aromatu.
Nalewka z aronii na wódce – przepis
- 2 kg owoców aronii
- 1 l wódki
- 1 kg cukru
Nalewka z aronii na wódce to metoda najmniej efektywna. Powstała nalewka będzie dosyć słaba a co za tym idzie jej walory prozdrowotne będą niższe. Jak przygotować nalewkę z aronii na wódce? To proste! Sposób przygotowania jest bardzo podobny jak w nalewce ze spirytusu – poza rozcieńczaniem alkoholu z wodą.
W tym celu owoce należy umyć, osuszyć i zalać alkoholem na okres ok 5/6 tygodni. Po tym czasie płyn należy odlać a owoce zasypać cukrem i pozostawiamy na okres minimum 3/4 tygodni wstrząsając słojem codziennie. Po tym czasie nalewkę wystarczy zabutelkować do butelek na nalewki i pozostawić na około pół roku.
Nalewka z aronii na bimbrze – przepis
Kolejnym sposobem jest wykonanie nalewki z aronii na bimbrze. Sposób przechowywania nie różni się bardzo od podanego wyżej. Jednak zamiast wódki, należy użyć bimbru o mocy ok 50/60%
- 2 kg owoców aronii
- 1 l bimbru 50/60%
- 1 kg cukru
Nalewka z aronii z miodem – przepis
- 2 kg owoców aronii,
- 2l wody,
- pół cytryny,
- 50 dag cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 litr spirytusu.
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka należy włożyć umyte i osuszone owoce, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie zdjąć z gazu i ostudzić. Lekko ciepły sok należy przecedzić przez sito lub gazę i wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie całość wymieszać i dodać miód – ok 2 łyżki, ale jeśli lubisz słodsze nalewki, może być więcej. Po całkowitym ostudzeniu płynu, dodajemy alkohol i rozlewamy do butelek. Przechowujemy około 4-6 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewka z aronii – właściwości
Wróćmy na chwilę do właściwości tradycyjnej nalewki z aronii. Jak już wspomnieliśmy, aroniówka to niezastąpiony trunek w okresie przeziębień i grypy. Oczywiście nie zastępuje leczenia, ale wspomaga nasz organizm w walce z wieloma chorobami, wspomaga układ odpornościowy, obniża groźny cholesterol oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Dlatego nalewkę z aronii wykonaną przez nasze babcie nadal często spoty4kamy w polskich domach.
Domowa aroniówka – przechowywanie
Na koniec wspomnijmy o przechowywaniu nalewki z aronii. Jak każdą inną nalewkę, po zabutelkowaniu należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu przez około pół roku, aż do uzyskania pełni smaku, aromatu i pięknej, intensywnej barwy. Po tym czasie możesz otworzyć i cieszyć się niesamowitym smakiem. Otwartą aroniówke należy przechowywać w miarę możliwości szczelnie zamkniętą, najlepiej w lodówce lub innym chodnym miejscu. Na koniec mała uwaga! Pamiętaj oznaczyć zawartość butelki. Użyj w tym celu np. etykiety na aroniówkę. Po upływie 6 miesięcy łatwo zapomnieć co jest w środku 😊