Strona głowna / Blog
/ Nalewka z czereśni – Czereśniówka. Przepis, właściwości, przechowywanie.

Nalewka z czereśni – Czereśniówka. Przepis, właściwości, przechowywanie.

2 lipca 2021
Nalewka z czereśni – Czereśniówka. Przepis, właściwości, przechowywanie.

Nalewka z czereśni, znana równiez jako czereśniówka – nie każdy wie, ale poza niesamowitym smakiem i aromatem jakim się charakteryzuje, niesie za sobą wiele prozdrowotnych właściwości. Sam przepis na nalewkę z czereśni nie jest skomplikowany, więc nawet laik w dziedzinie gorzelnictwa bez problemu sobie z nią poradzi.

Dziś podsuwam bardzo łatwy przepis na czereśniówkę, czyli wyjątkową nalewkę z czereśni. Opiszemy jej właściwości i sposób przechowywania. Dzięki tym kilku radom, bez najmniejszego problemu wykonasz swoją własną nalewkę z tych pysznych, letnich owoców jakimi są czereśnie.

Nalewki domowej roboty – trochę historii

Tradycja domowych nalewek sięga…. Bardzo daleko. Podobno pierwsza nalewka była dziełem Hipokratesa, ojca medycyny. Została stworzona głównie w celach leczniczych. Natomiast w VIII wieku naszej ery, arabscy alchemicy stworzyli pierwszy w historii bimberek 😊

Do Polski moda na słodkie nalewki z owoców dotarła z Francji i zagościła na dobre.
Jeszcze całkiem niedawno, niemal w każdym polskim domu można było spotkać nalewki owocowe lub ziołowe. Spożywano je głównie w celach zdrowotnych. W Polsce powstała nawet tradycja, która już dziś wymiera. Mianowicie rodzice tworzyli nalewkę z okazji chrzcin dziecka po to, aby otworzyć ją dopiero na jego ślubie. Dziś natomiast, doceniamy nalewki z wielu powodów. Między innymi dla walorów smakowych, ale i właściwości rozgrzewających podczas długich, jesiennych wieczorów.

Nalewka z czereśni to jedna z najbardziej aromatycznych i rozgrzewających nalewek owocowych.

Nalewka z czereśni – jakie ma właściwości?

Jakie właściwości ma czereśniówka, czyli nalewka z czereśni? Już uchyliliśmy „rąbek” tajemnicy 😊 Poza niesamowitymi walorami smakowymi, nalewka z czereśni ma bardzo wysokie wartości rozgrzewające. Przez to najczęściej spożywana jest jesienią i zimą. Jednak to nie wszystko. Jej właściwości sprawiają, że szczególnie zalecana jest dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi. Dawniej zalecano nawet kieliszek nalewki z czereśni po każdym posiłku dla poprawy trawienia.

Owoce czereśni w każdej postaci posiadają wiele cennych właściwości bardzo pozytywnie wpływających na nasz organizm. Czereśniówka, to również środek wspomagający przy choroby wieńcowych i reumatycznych. Uważany jest również, za świetny środek na serce i naczynia krwionośne. Jednak oczywiście należy pamiętać, że nalewka to nie lek! Nie wolno zastępować leczenia farmakologicznego żadnymi środkami zastępczymi!

Czereśniówka

Przepis na nalewkę z czereśni na spirytusie

Nalewki praktycznie można wykonać z każdych owoców i na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszych preferencji. Trunek w zależności od potrzeb, może być słodki lub wytrawny.

Jednak jak zrobić nalewkę z czereśni, aby zachować wszystkie ich walory? To nic trudnego! Do wykonania domowej nalewki potrzebne będą najlepiej dojrzałe, nieuszkodzone czereśnie. Najlepsze będą prosto z ogródka. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, warto poświęcić trochę czasu na znalezienie sprawdzonego źródła. Owoce należy wybierać starannie, aby nie miały w sobie robaków. Odmiana drzewka nie ma tutaj większego znaczenia. Czereśniówkę przyrządza się najczęściej z wykorzystaniem 70% spirytusu.

Najprostszy przepis na czereśniówkę obejmuje: 1 kg owoców, 0,5 kg cukru, 1l spirytusu lub wódki oraz soku z 1 cytryny.

Nalewka z czereśni – co potrzebujesz?

  • Owoce 😊 (Tak, tak. To raczej oczywiste) – ok. 1kg dojrzałych czereśni
  • 0,5kg cukru
  • 1l spirytusu lub wódki – w zależności od preferencji
  • 1 cytryna
  • Woda (nie jest obowiązkowa)
  • Szklany słój na nalewkę – np. duży słoik 5l, lub słoje ozdobne
  • Butelki szklane

Jak zrobić nalewkę z czereśni?

To nic trudnego. Na początek należy bardzo dobrze umyć owoce. Pozbawić je ogonków, oraz można je pozbawić pestek, jednak na całe szczęście, nie jest to konieczne. Drylowanie czereśni bowiem, to bardzo żmudna praca i mało kto ją lubi. Następnie należy ułożyć czereśnie w słoju i zalać alkoholem. spirytusem, wódką, lub tzw. Spirytusem nalewkowym, czyli mieszanką spirytusu z wódką – dzięki temu zabiegowi uzyskujemy spirytus o stężeniu alkoholu ok. 70% i ewentualnie uzupełnić zwykłą wodą.

Słój należy bardzo dokładnie zakręcić i postawić najlepiej przy słonecznym oknie i pozostawić przynajmniej na 6 tygodni, wstrząsając co kilka dni. Tu ważna informacja. Zwróć uwagę na jakość słoja i zakrętki. Słój na nalewki musi być wykonany ze szkła, a zakrętką najlepiej nowa, aby mieć pewność szczelnego zakręcenia. Po upływie około 6 tygodni, należy odcedzić alkohol i wlać do innego słoja lub do szklanych butelek i odstawić. Pomocny będzie tu lejek z sitkiem do butelek lub balonów. Pozostałe w słoju owoce należy zasypać cukrem i pozostawić na kilka dni do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec należy połączyć powstały syrop z wcześniej zlanym alkoholem i przygotować butelki szklane na nalewki. Jeśli wolisz mniej słodkie nalewki, nie wlewaj całego powstałego syropu. Na koniec nalewkę z czereśni należy zlać do butelek, dokładnie zakręcić lub zakorkować, i… zapomnieć o niej na około 6 miesięcy 😊

Tu pojawia się pytanie, co z owocami z nalewki? Wyrzucić?

NIE!

Nalewka z czereśni na wódce – równie aromatyczna alternatywa!

Po wykonaniu nalewki na spirytusie, owoce które zostały w słoju, można jeszcze raz zalać – tym razem wódką. Uzyskasz w ten sposób nieco słabszą, ale równie smaczną nalewkę z czereśni. Nie musisz jej już dosładzać. Owoce za pewne będą wystarczająco słodkie. Po odcedzeniu możesz jeszcze owoce wykorzystać np. do deserów, ciast, drinków czy napojów. Takie skarby nie mogą się zmarnować! 😊

Natomiast można również wykonać samą nalewkę na wódce – dokładnie tak samo jak na spirytusie, zamieniając go na wódkę. Będzie równie pyszna, aromatyczna, jednak słabsza. Nalewka z czereśni na wódce ma równie wielu zwolenników!

Jak przechowywać nalewkę z czereśni?

Gotową nalewkę z czereśni należy zlać do szklanych butelek i w zależności od ich rodzaju – zakręcić lub zakorkować. Co ważne, należy zwrócić szczególną uwagę na sposób zamknięcia. Musi być szczelne! Butelki na korek należy zakorkować. Tu bardzo pomocna będzie korkownica dwuramienna. Natomiast te, zamykane zakrętkami, najlepiej zacisnąć. Tu z pomocą przyjdzie zaciskarka do zakrętek. Możesz zdecydować się np. na butelki ozdobne, wtedy taka nalewka nie tylko będzie się pięknie prezentować, ale może być doskonałym pomysłem na prezent! Następnie warto oznaczyć swoje wyroby, używając np. etykiety na butelki aby po półroku nie pomylić butelek 😊

Szczelnie zamknięte butelki z czereśniówką należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Idealnie sprawdzi się tu np. przydomowa piwnica.

Jak widać. Samo przygotowanie nalewki z czereśni nnie jest ani trudne, ani pracochłonne. Jednak jest do zadanie dla cierpliwych, ponieważ na efekty musimy poczekać około pół roku 🙂 Ale zdecydowanie… WARTO!

 

Sprawdź polecane butelki szklane na nalewkę z czereśni:

Butelka aisha butelka belvedere Butelka fenicebutelka irys Butelka klarabutelka ukrainkabutelka magnum quadrabutelka jack walker