Nalewka z moreli – przepis na wyjątkową nalewkę morelową

Nalewka z moreli Bimberek Blog

Nalewka z moreli to wyjątkowo lekki, orzeźwiający, delikatny i niesamowicie aromatyczny trunek. Jej mocno owocowy a  przy tym bardzo delikatny smak w połączeniu z pięknym aromatem czyni ją jedną z najbardziej polecanych nalewek owocowych spożywanych w środku zimy. Dlaczego akurat wtedy? Ponieważ morele dojrzewają w miesiącach letnich, a na jej przygotowanie potrzebujemy ok. 5 miesięcy. Jednak zapewniamy, że warto uzbroić się w cierpliwość! Nalewkę z moreli polecamy szczególnie osobom, które lubią delikatne alkohole. Ponieważ z doświadczenia wiemy, że zbyt duże stężenie alkoholu zabije smak moreli.

W tym wpisie podsuniemy Wam kilka sposobów na wykonanie morelówki. Na spirytusie, bimbrze i wódce oraz z użyciem suszonych moreli.

 

Nalewka z moreli – przepis

Jak zrobić nalewkę z moreli? Do przygotowania domowej morelówki należy użyć owoców mocno dojrzałych, ale jednocześnie jędrnych,, bez skaz i innych uszkodzeń. W zasadzie nalewkę możemy wykonać z dowolnego gatunku moreli. Najlepiej wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Oczywiście najlepsze będą owoce z naszego ogródka, ale jeśli nie mamy, warto poszukać u lokalnych dostawców z ekologicznych upraw. Morele należy dobrze osuszyć i przekroić na pół lub ćwiartki, usuwając pestki. Dalej już tylko z górki 🙂

Domową nalewkę z moreli możesz wykonać na spirytusie w połączeniu z czystą wódką lub wodą, na bimbrze lub wódce. Poniżej opiszemy wszystkie te sposoby.

 

Nalewka z moreli na spirytusie – składniki

  • 1kg dojrzałych moreli
  • 400/500g cukru – w zależności od preferencji smakowych.
  • 750ml wódki 40%
  • 250ml spirytusu 95%

 

Morelówka na spirytusie– sposób przygotowania

Po uprzednim przekrojeniu owoców i wyjęciu pestek, należy je umieścić w dużym słoju i zasypać cukrem. Następnie należy przykryć całość gazą i odstawić na kilka godzin, aby owoce puściły sok a cukier się rozpuścił. Następnie pozostaje całość zalać alkoholem i odstawić w ciepłe miejsce na ok.8 tygodni, co kilka dni potrząsając słojem. Po upływie tego czasu, możemy już zlać nalewkę do butelek na nalewki filtrując ją.

Szklane butelki należy zakorkować lub szczelnie zakręcić używając zaciskarki do zakrętek i odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Tak zabutelkowana morelówka powinna stać przynajmniej 3 miesiące. Jednak i dłużej poleży, tym będzie lepsza! Tym sposobem, otrzymamy nalewkę o mocy ok. 50%

Innym sposobem na wykonanie morelówki na spirytusie o podobnym stężeniu alkoholu jest użycie wyłącznie spirytusu i wody. Na 1kg owoców – 750ml spirytusu i ok 400ml wody niegazowanej.

 

Nalewka z moreli na bimbrze

Do wykonania nalewki z moreli zamiast spirytusu z wódką, możesz użyć własnoręcznie przygotowanego bimbru. Wystarczy użyć do jej wykonania 1l bimbru o mocy ok 50/60%.

Składniki:

  • 1kg Dojrzałych moreli
  • 400/500g cukru – w zależności od preferencji smakowych.
  • 1l bimbru ok. 50/60%

 

Sposób przygotowania nalewki z moreli na bimbrze nie różni się niczym od podanego wyżej. Wystarczy zasypać owoce cukrem, zalać bimbrem, pozostawić na 8 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelek. Tak przygotowaną morelówkę zostawiamy na minimum 3 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

Nalewka z moreli na wódce

Składniki:

  • 1kg moreli
  • 1l wódki
  • 500g cukru

 

Nalewkę z moreli możesz również wykonać z użyciem 40% wódki. Jest to przepis na smakoszy bardzo delikatnych alkoholi. Sposób wykonania nalewki z moreli na wódce również nie różni się od podanych wyżej. Jednak zamiast spirytusu czy bimbru, wystarczy użyć ok. 1l czystej, białej wódki 40%. Morelówka na wódce będzie dużo słabsza, ale równie smaczna i aromatyczna. Wykonując nalewkę z moreli na wódce, otrzymamy trunek o mocy ok. 30% – w zależności jak soczyste będą nasze owoce.

Zaprawka-esencja-WANILIOWA-NA-14L-BARDZO-WYDAJNA

Oczywiście z nalewką z moreli możemy „kombinować’. Bardzo dobrze sprawdza się połączenie moreli z brzoskwiniami, gruszkami i innymi owocami. Możesz również dodać do smaku ok ½ laski wanilii lub zaprawki waniliowej do alkoholu. A jeśli lubisz wyszukane smaki, możesz zamiast wódki, spirytusu czy bimbru użyć np. rumu. Warto próbować bo w efekcie możemy uzyskać niepowtarzalny smak.

 

 

Nalewka z suszonych moreli

Nalewka z suszonych moreli to doskonała alternatywa na pyszną morelówkę w czasie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Jej smak nieco się różni, jest bardziej wytrawny, ale równie aromatyczny! Taką morelówkę z suszonych owoców możesz również wykonać na każdy z wyżej podanych sposobów. Czyli na spirytusie, wódce lub bimbrze. Wystarczy 1kg świeżych moreli zamienić na 400g suszonych. Różnica jest taka, że do nalewki z suszonych moreli nie musisz dokładać cukru. (oczywiście jeśli wolisz słodkie nalewki, możesz to zrobić)

 

Nalewka z suszonych moreli – składniki

  • 400g suszonych moreli
  • 1l wódki / 1l bimbru / lub rozcieńczony spirutus (wodą lub wódką) do ok. 50/60%.

 

Jak wykonać nalewkę z suszonych moreli?Nalewka z suszonych moreli Bimberek Blog

Wykonanie jej jest jeszcze latwiejsze niż tej ze świeżych. Suszone morele należy przełożyć do garnka lub rondla,  dokładnie opłukać i zalać w wodą. Gotując doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić. Owoce należy jeszcze trzymać ok. 15 minut w gorącej wodzie, następnie dokładnie odcedzić. Po ostudzeniu, owoce przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem na ok. 8 tygodni. Po tym czasie przefiltrowany alkohol zlewamy do szczelnie zamykanych butelek i podobnie jak w przypadku świeżych owoców, odstawiamy na ok 3 miesiące. Na etapie zalewania alkoholem możesz do smaku również dodać laskę wanilii, esencji waniliowej do alkoholu lub inne suszone owoce. Nalewka z suszonych moreli jest gotowa do spożycia po ok 3 miesiącach leżakowana, ale również im dłużej postoi, tym będzie lepsza. Najlepiej smakuje lekko schłodzona!

 

Co zrobić z owocami z morelówki?

Na koniec warto wspomnieć co zrobić z owocami po wykonaniu nalewki z moreli? Zarówno tej z suszonych, jak i świeżych owoców? Wystarczy je szczelnie zamknąć w śłoikach i wykorzystywać np. do lekko alkoholowych deserów! 🙂 Smacznego!