Nalewka z pomarańczy to jeden z trunków charakteryzujących się wyjątkową barwą, intensywnym aromatem i wspaniałym smakiem.  Wartości pomarańczy doceniamy szczególnie w sezonie zimowym. Cytrusy te, są bardzo popularne, lubiane i chętnie kupowane. Dziś podsuniemy jeden ze sposobów na zamknięcie pomarańczy w szklanej butelce!. Wykonanie własnej nalewki z pomarańczy nie jest trudne, skomplikowane ani pracochłonne. A co najbardziej ucieszy osoby które nie są cierpliwe – nie potrzebujesz dużo czasu nalewkę przyrządządzisz w zaledwie kilka minut, a spożywać możesz już po dwóch tygodniach! Jak wykonać nalewkę z pomarańczy we własnym domu? Czym wzbogacić jej smak i aromat? Czy aby zrobić nalewkę, wystarczy użyć skórek pomarańczy, całych owoćów czy wyłącznie sok pomarańczowy? Jakich pomarańczy użyć do nalewki? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w tym artykule. Miłego czytania!

Słoik 3l Bimberek sklep

Pomarańcze do nalewki – klucz do sukcesu!

Jakich pomarańczy użyć do nalewki? Przede wszystkim powinny to być okazy dojrzałe, soczyste i świeże. Najbardziej soczyste okazy pochodzą głównie z Włoch i Hiszpanii więc takich odmian warto szukać. Warto, aby owoce na nalewkę z pomarańczy miały wbrew pozorom jak najbardziej matową skórkę. Okazy błyszczące, które pięknie prezentują się na sklepowych półkach, najczęściej są woskowane aby przyciągać wzrok i sztucznie przedłużyć świeżość. Takie owoce nie będą nadawać się do przygotowania nalewki. Nalewkę pomarańczową można w zasadzie przygotować przez okrągły rok. Jednak najczęściej sporządzana jest w sezonie okołoświątecznym ze względu na skojarzenia smaku świąt Bożego Narodzenia właśnie z tymi cytrusami. Wtedy też owoce są najświeższe i najbardziej soczyste. Najlepszym sposobem na wybór owoców jest ich spróbowanie. Z pysznych pomarańczy nalewka tównież będzie pyszna!

Nalewka pomarańczowa – na wódce czy na spirytusie?

Domową nalewkę z pomarańczy można przygotować zarówno na spirytusie jak i na wódce. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Chodź wielu gorzelników stwierdzi zapewne, ze na wódce to nie nalewka 🙂 Jednak jeśli nie lubisz mocnych alkoholi, lub w lodówce zalega niewykorzystana butelka „czystej”, sposób przygotowania nalewki z pomarańczy na wódce z pewnością bardziej przypadnie Ci do gustu. Z powodzeniem możesz również przygotować ją na bimbrze.

Nalewka z pomarańczy na wódce – przepis

Nalewka pomarańczowa na wódce to jeden z najprostszych sposobów na jej wykonanie. Jeśli więc raczkujesz w dziedzinie gorzelnictwa, nie przepadasz za mocnymi alkoholami lub po prostu chcesz w okresie świątecznym zaskoczyć swoich gości domowym trunkiem, te sposób wykonania będzie idealny dla Ciebie.

Składniki na nalewkę pomarańczową na wódce:

  • 8-10 bardzo soczystych i dojrzałych pomarańczy,
  • 0,5l wódki
  • 20 dag cukru lub 200 ml miodu.

Przygotowanie nalewki pomarańczowej na wódce

Czas przygotowania to zaledwie kilkanaście minut. Ten przepis na nalewkę pomarańczową polega na wykorzystaniu głównie soku, nie całych owoców. Dzięki temu proces przygotowania jest zdecydowanie szybszy. Przygotowane owoce należy dokładnie wyszorować i sparzyć skórkę pomarańczy. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, a z pozostałych wycisnij sok. Jeśli masz, zastosuj w tym celu wyciskarkę do cytrusów. Aromat skórki pomarańczy wzmocji jej walory.

Następnie w garnku należy zagotować sok z pomarańczy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. W przypadku użycia miodu, nie należy dopiścić do zagotowania soku a jedynie podgrzania. W tym momencie należy dodać startą skórkę z pomarańczy i ewentualne dodatki.

Całość podgrzewamy przez około 15 minut, po czym, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po ostudzeniu należy dodać alkohol i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Tak przygotowany trunek przelewamy do słoja na nalewki w którym powinny się znaleźć także dodatki z garnka. Doskonale sprawdzi się słój wielofunkcyjny 8L lub standardowy słoik 3L na nalewki. Całość odstawiamy na ok 10-14 dni. Po tym czasie gotową nalewkę należy przefiltrować przez sitko lub lejek z sitkiem i rozlać do wcześniej przygotowanych butelek na nalewki.  Nalewka jest już gotowa do spożycia. Jednak im dłużej postoi, tym więcej nabierze smaku i aromatu pomarańczy.

Butelka ozdobna Klasyk Bimberek pomarańcza

Nalewka z pomarańczy na spirytusie – przepis

Nalewka pomarańczowa na spirytusie to nieco mocniejsza wersja tego trunku, ale równie łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki na nalewkę pomarańczową na spirytusie:

  • 10-12 dojrzałych pomarańczy,
  • 00 g cukru
  •  500 ml przegotowanej wody,
  •  500 ml spirytusu

Sposób przygotowania nalewki pomarańczowej na spirytusie:

W celu przygotowania domowej nalewki pomarańczowej, należy dokładnie wyparzyć przygotowane owoce, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Możesz też użyć plastrów pomarańczy. Następnie owoce należy przełożyć do słoja na nalewki wraz z wyparzoną skórką obraną z białych błonek które mogą powodować gorycz. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na minimum 2 dni w zacienione miejsce. Po upływie tego czasu, całość zalewamy spirytusem zmieszanym z wodą w proporcji 1:1 i odstawiamy na ok 14 dni w ciemne miejsce. Oczywiście z powodzeniem możesz ją odstawić na kilka miesięcy jeśli chcesz aby nabrała więcej smaku i aromatu. Gotową nalewkę przecedzamy przez sitko lub przelewamy do butelek używając lejka z sitkiem. Tak zrobioną nalewkę pomarańczową możesz już z powodzeniem spżywać lub podać swoim gościom. Ma wyjątkowy smak i aromat oraz piękną barwę! Jeśli natomiast chcesz uzyskać bardziej bogaty smak, odstaw nalewkę na dłużej.

Czym wzbogacić smak nalewki pomarańczowej?

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej. Nalewka pomarańczowa jest wyjątkowo aromatyczna sama w sobie. Jednak lubi dodatki 🙂 Z powodzeniem na etapie przygotowania możesz dodać według uznania: wanilię, cynamon, goździki a nawet ziarna kawy uzyskując pyszną nalewkę pomarańczowo-kawową. W celu jej stworzenia dodaj do niej około 100 ziaren kawy. Dla wzbogacenia aromatu pomarańczy.

Podsumowanie

  • Nie zapomnnij wzbogacić swojego trunku aromatem pomarańczowej skórki!
  • Pamiętaj – użycie skórki , wzbogaci smak pomarańczy
  • Do uzyskania najlepszych nalewek warto wykorzystać owoce ze sprawdzonengo źródła
  • Pamiętaj, aby zlać nalewkę do czystych, wyparzonych butelek na nalewki
  • Dokładnie umyj owoce pomarańczy przed ich użyciem
  • Nalewka powinna być przygotowana z owoców które nie są woskowane
  • Możesz użyć kawałki skórki pomarańczy ub zetrzeć ją na tarce
  • Przynajmniej 10 dni nalewka powinna stać w zacienio9nym miejscu. Dopiero po tym czasie zlej alkohol do butelek
  • Możesz również stworzyć nalewkę z dodatkiem soku pomarańczowego, goździków, cynamomu, lub ziaren kawy
  • Nalewka z dodatkiem soku pomarańczowego będzie bardziej aromatyczna.
  • Butelki warto oznaczyć ozdobną etykietą na pomarańczówkę

    0
      0
      Twój koszyk
      Koszyk jest pustyWróć do sklepu