Ogórki małosolne – kto ich nie kocha? 🙂 Kiszenie ogórków to już chyba tradycja w polskich domach. Jednak zanim sezon ogórkowy zawita w pełni, początek sezonu to właśnie najczęściej ogórki małosolne, a sposób wykonania od ogórków kiszonych, różni się praktycznie jedynie ilością soli i długością kiszenia. W tym artykule podsuniemy przepis i sposób wykonania chrupiących ogórków małosolnych, zwanych przez niektórych ogórkami “na świeżo”. Na koniec podzielimy się naszym małym „trickiem”, dzięki któremu Twoje ogórki będą jeszcze lepsze, więc warto dotrwać do końca!
Do kanapek, do obiadu, do sałatek, do grilla, czy nawet jako przekąska… A to przecież jedne z najłatwiejszych przetworów. Samo wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a kiszą się same. Nie potrzebujesz też żadnych specjalnych sprzętów, czy dodatków.
Ogórki małosolne – co potrzebujesz?
Tak jak wspomnieliśmy wyżej. Potrzebujesz tak niewiele, aby cieszyć się tą fantastyczną letnią przekąską.
- Ogórki – podstawa. Bez tego nic nie zdziałasz 🙂
- Koper
- Czosnek – oczywiście najlepiej polski!
- Chrzan
- Wodę
- Sól
- Słój do kiszenia
Jak widzisz. Produkty niezbędne do wykonania pysznych, chrupiących ogórków małosolnych nie są niczym dziwnym. Jak się uda, to wszystko kupisz w jednym sklepie 🙂 Dawniej ogórki kiszone przygotowywano wyłącznie w kamionkowych garach, jednak nie jest on niezbędny. Słój do kiszenia w sezonie możesz znaleźć w wielu sklepach, lub zamówić tutaj -> Słój do kiszenia 5l. Oczywiście dostępne są inne pojemności. Dobierz rozmiar do swoich preferencji i ilości osób zainteresowanych jedzeniem 🙂 Jeśli nie masz słoja do kiszenia, z powodzeniem nada się również duży słoik. Na przykład Słoik 3l. Lub nawet kilka mniejszych słoików – ale pracy będzie troszkę więcej, bo każdy trzeba umyć osobno 🙂 Więc jednak najwygodniejszym rozwiązaniem będzie słój do kiszenia.
Zielony lub niebieski czosnek – dlaczego tak się dzieje?
Troche zaczynamy od końca, ale to bardzo częste pytanie od osób, które zaczynają swoją przygodę z ogórkami małosolnymi. Świeży czosnek podczas procesu kiszenia, może zmienić kolor na zielony lub niebieski, co często martwi i zastanawia twórcę. Jednak nie martw się! Wszystko jest jak najbardziej w porządki. Zmiana koloru czosnku, to wynik rozpadu związków siarki z czosnku i reakcji ze związkami miedzi. Najczęściej dzieje się tak, kiedy mamy do czynienia z młodym, świeżym czosnkiem
Jakie kupić ogórki na małosolne?
Tu nie ma większej filozofii. Kupujemy ogórki gruntwe, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Ważne, aby były świeże, twarde i jędrne. Lepszym wyborem będą małe sztuki, ale nie jest to obowiązek. Trzeba je dobrze umyć bo zwykle są mocno zabrudzone. Mała uwaga! Warto przed rozpoczęciem pracy spróbować wyrywkowo nasze ogórki – czasem może się zdarzyć, że będą gorzkie. Wtedy szkoda naszej pracy bo nawet po ukiszeniu nie będą dobre.
Ogórki małosolne – sposób przygotowania
Już wiesz co potrzebujesz do samodzielnego wykonania ogórków małosolnych, teraz… jak się za nie zabrać? Jeśli już kupiłeś wszystko, co potrzebne, zacznij od dokładnego umycia słoja i ogórków. Należy je bardzo dobrze wyszorować, ponieważ ogórki gruntowe zazwyczaj są bardzo zapiaszczone. Następnie warto ogórki zamoczyć na 2/3h przed kiszeniem w lodowatej wodzie. Dzięki temu nabiorą chrupkości. Czosnek obierz i podziel na ząbki – możesz je również pokroić na jeszcze mniejsze części. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Nie ma większego znaczenia jak duże kawałki pokroisz, jednak im więcej dodasz chrzanu, tym ogórki finalnie będą ostrzejsze. Tak więc… według uznania. Najlepiej próbować 🙂 My lubimy dużo 🙂 Koper podziel na gałązki i…jesteś gotowy do pracy!
Ogórki małosolne – ile dodać soli?
Najczęstsze wątpliwości są zazwyczaj z ilością soli. Ponieważ do ogórków kiszonych dodaje się jej zazwyczaj więcej. Zazwyczaj do ogórków małosolnych dodaje się jedną łyżkę soli na 1 litr wody. Zawsze wychodzą pyszne 🙂
Złota zasada:
- 1l wody = 1 łyżka soli!
Ogórki małosolne – przepis
Jak już mamy wszystko przygotowane, czas zacząć pracę. Teraz będzie już tyko z górki. Zajmie Ci to dosłownie kilka minut. Ilość w przepisie, zależy od posiadanego naczynia. Ilość wody należy dobrać tak, aby wszystkie ogórki były zalane, ale woda nie stykała się z zakrętką słoja. Podamy przykład przygotowania ogórków małosolnych w słoju do kiszenia 5l.
Składniki na ogórki małosolne:
- Ok. 3kg ogórków gruntowych
- Ok 4 litrów wody
- 4 pełne łyżki soli
- Ok 5-6 ząbków czosnku
- Kawałek chrzanu –taki kawałek ok. 5cm wystarczy
- Kilka gałązek kopru – świeżego lub suszonego (choć preferujemy suszony wraz z łodygami)
Czas na dokładny przepis na ogórki małosolne!
Zagotuj wodę z solą. Ile dodać soli do ogórków małosolnych już wiesz. Dla przypomnienia, na 1l wody, dodaj 1 łyżkę stołoą soli. Warto zagotować więcej wody, aby mieć pewność że nie braknie. W międzyczasie, do przygotowanego słoja wrzucaj na zmianę wyszorowane ogórki, czosnek, chrzan koper…ogórki, czosnek, chrzan, koper…. Ogórki, czosnek……. I tak do końca 🙂 ile się zmieści, ale tak, aby całość mogła znajdować się pod wodą. Następnie całość ostrożnie zalej wrzątkiem z solą, zakręć słój, nawet nie koniecznie jakoś bardzo szczelnie. Gotowe 🙂
Mówiliśmy, że to kilka minut!
Takie ogórki nadają się do jedzenia praktycznie na drugi dzień. Jak tylko wystygną. To już zależy od preferencji. Po ukiszeniu, warto nie zakręcać słoja bardzo szczelnie, aby nie doprowadzić do całkowitego ukiszenia. Jednak to również zależy od preferencji. Słoje do kiszenia, często mają w zestawie takie plastikowe nakładki pod zakrętką, z otworem który można uchylić, aby ogórki się tak szybko nie kisiły. My najbardziej lubimy takie na świeżo 🙂 Z resztą… chyba nigdy nie przetrwały dłużej, niż 5 dni.
A na koniec… wspomniany “trick” aby ogórki małosolne były jeszcze lepsze!
W sumie to pierwszy już zdradziliśmy. Ten z wymoczeniem ogórków w lodowatej wodzie – koniecznie spróbuj, a bedą pyszne, twarde i chrupiące! 🙂
Natomiast tuż przed włożeniem ogórków do słoja, utnij same końcówki ogórka z obu stron. Są osoby, które twierdzą, że to „nic nie daje”. Jednak uwierzcie – ogórki nie dość, że szybciej się ukiszą, to nabiorą niesamowitego smaku do samego środka! Warto to zrobić, a Twoje ogórki małosolne będą jeszcze lepsze!
Oczywiście. To tylko nasz sugerowany przepis. Znajdziecie ich za pewne mnóstwo. W każdym domu przygotowuje się je trochę inaczej. Niektórzy dodają odrobinę cukru, inni liście chrzanu, jeszcze inni zalewają letnią wodą… Ostatnio nawet wpadł nam w ręce przepis na ogórki małosolne bez wody! Jednak nasz przepis mamy sprawdzony od lat i będziemy się go kurczowo trzymać 🙂 Koniecznie dajcie nam znać, czy się udało!
Smacznego!