Oliwa czosnkowa – niezbędny dodatek w każdej kuchni!

Oliwa czosnkowa przepis Bimberek Blog

Oliwa czosnkowa samodzielnie przygotowana, to jeden z tych kuchennych dodatków, który potrawi zmienić smak i charakter każdego dania. Oczywiście na lepsze! Oliwa z czosnkiem stanowi niezbędny dodatek w kuchni włoskiej, ale nie tylko tam jest wykorzystywana. Wyjątkowo sprawdzi się również do smażenia, lub jako dodatek do pizzy, makaronów, sałatek i wielu innych dań.

W tym artykule, znajdziesz nie tylko przepis na oliwę czosnkową, ale dowiesz się jak zrobić najlepszą oliwę czosnkową, jak długo może stać oraz poznasz najlepszy sposób jej przechowywania w taki sposób, aby zatrzymać jej świeżość na długo i utrzymać wszelkie wyjątkowe walory i wartości czosnku.

 

Oliwa czosnkowa – przepis

Przepis na oliwę czosnkową jest wyjątkowo łatwy i szybki. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut a do użycia nadaje się już po zaledwie 48 godzinach.

 

Składniki na oliwę z czosnkiem:

  • 250ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 3/4 ząbki czosnku

 

Z podstawowych składników to w zasadzie wszystko. Oczywiście oliwę czosnkową możesz wykonać z dowolnymi składnikami. Możesz swobodnie dodać np. liść laurowy, bazylię, rozmaryn sól, pieprz czy ulubione zioła suszone lub świeże. Dla amatorów pikantnej kuchni polecamy dodać papryczkę chilli.

 

Przepis na oliwę czosnkową:

3 lub 4 ząbki czosnku delikatnie rozgnieść lub rozkroić. To ważne nie tylko ze względu na sam aromat i smak, ale również na fakt, wydobywania się z czosnku właściwości przeciwdrobnoustrojowych co pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Następnie czosnek przełożyć do szklanego słoika lub butelki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce, np. do lodówki na minimum 48 godzin. Oczywiście im dłużej pozostawisz, tym aromat będzie bardziej intensywny. Idealnym czasem oczekiwania jest ok 10 dni.

Po upływie tego czasu możesz przecedzić czosnek i zlać oliwę do butelek, jednak nie jest to konieczne. Jeśli zdecydujesz się na odcedzenie poszatkowanego czosnku, do czystej oliwy możesz dodać cały ząbek czosnku. Nada nie tylko dodatkowego aromatu i wyglądu, ale też oznaczy zawartość jak etykietka.

 

Oliwa z czosnkiem – przechowywanie

Zastanawiasz się jak długo może stać oliwa czosnkowa? Może Cię zaskoczymy, bo… nawet 6 miesięcy! Oczywiście pod warunkiem zapewnienia odpowiednich warunków przechowywania. Koniecznym jest, aby domową oliwę czosnkową przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej w lodówce. Równie ważne jest opakowanie w którym będziemy przechowywać gotową oliwę czy olej. Koniecznie musi być to szklany słoiczek lub butelka. Dobrym wyborem będzie butelka na oliwę Marasca lub Dorica o ciemnym lub przezroczystym szkle. Do butelki możesz wybrać również zakrętkę z korkiem niekapkiem, który zapewni wygodę dozowania.

Oliwa z czosnkiem przepis Bimberek Blog

Oliwa czy olej czosnkowy?

W zasadzie możesz zdecydować sam. Z tego samego przepisu, wykonasz zarówno oliwę jak i olej czosnkowy. Olej rzepakowy i oliwa z oliwek to najbardziej popularne roślinne oleje, po które sięgamy. Oba wykazują podobne właściwości, nadają się do spożycia „na zimno” jak i do krótkotrwałej obróbki termicznej. Analizując jednak ich walory zdrowotne, można stwierdzić że lepszym rozwiązaniem będzie oliwa z oliwek. Wybór jednak należy do Ciebie. Smacznego!