Orzeźwiająca lemoniada z miętą na upalne dni – najlepszy przepis na orzeźwienie

lemoniada z miętą przepis blog bimberek

Fantastyczna, orzeźwiająca lemoniada z miętą – czy może być coś lepszego na upalne dni? Z  pewnością nie!

Pyszna, aromatyczna, lekko słodka, zimna lemoniada z nutą mięty idealnie gasi pragnienie w najbardziej gorące dni lata. Wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu zachwyci każdego, kto choć raz spróbuje tego smaku! Przepis na tą lemoniadę jest wyjątkowo łatwy i zajmuje zaledwie kilka minut, ale dla niektórych zaskakujący. Potrzebujesz bowiem do jej wykonania… patelnię 🙂

 

Orzeźwiająca lemoniada z miętą – składniki

 

Składniki na 1l miętowej lemonady:

Z podanych składników, wykonasz 1l lemoniady

  • Gałązki mięty – ok 5/6 szt.
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 5 łyżek wody
  • 2 cytryny
  • Zimna woda – ok 800/900ml

 

Opcjonalnie:

  • pomarańcza
  • limonka
  • grejpfrut
  • Kostki lodu

 

Przygotowanie tej orzeźwiającej lemoniady na upalne dni, jest wyjątkowo łatwe. Tak, jak wspominaliśmy wcześniej, do wykonania tej lemoniady z nutką mięty będziesz potrzebować patelnię.

 

Orzeźwiająca lemoniada z miętą – przepis i wykonanie

Na patelnę dodaj 5 łyżek wody, 3 łyzki cukru lub jego zamiennika który stosujesz na co dzień i gałązki mięty. Na wolnym ogniu, powoli podgrzewaj stale mieszając za pomocą drewnianej łyżki. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści i powstanie gęsty, miętowy syrop cukrowy. Mięta w tym czasie „zwiędnie” i jej kolor zmieni się na ciemnozielony.

Szklany słój z kranem i wkładem na owoce bimberek

Następnie przygotuj naczynie na lemoniadę – może to być dzbanek, lub jeszcze lepiej, szklany słój z kranikiem).

Pół cytryny pokrój w plasterki i dodaj do przygotowanego naczynia. Z pozostałej 1,5 cytryny wyciśnij sok i również dolej do lemoniady. Możesz również opcjonalnie użyć pomarańczy, limonki oraz grejpfruta – również pół owocu pokrój w plasterki, a z połowy wyciśnij sok. Do dzbanka warto również włożyć dwie lub trzy gałązki świeżej mięty. Jeśli masz słój z wkładem na owoce, oplasterki włóż do wkładu – ułatwi to dozowanie lemoniady do szklanek 🙂

Następnie naczynie uzupełnij zimną wodą z kostkami lodu pozostawiając odrobinę miejsca na syrop cukrowy.

Następnie miętowy syrop cukrowy powstały na patelni zlej do szklanki odcedzając liście i gałązki mięty. Jeszcze gorący syrop wlej do lemoniady i dobrze wymieszaj. GOTOWE 🙂

Jednak z naszego doświadczenia wiemy, że najlepsza jest dobrze schłodzona w lodówce na drugi dzień od przygotowania. Od dziś, możesz cieszyć się smakiem i aromatem doskonałej lemoniady z miętową nutą na upalne dni. Smacznego!