Bimberek logo

Papryka konserwowa – przepis na marynowaną paprykę do słoików na zimę

wrz 30, 2022 | Kategoria główna

Papryka konserwowa, znana również jako papryka marynowana to jeden z tych przetworów, których nie może zabraknąć w naszych kuchniach, Pyszna, mocno aromatyczna, dobrze przyprawiona papryka jest doskonałym dodatkiem do obiadów, sałatek czy kanapek. Jest również idealną przystawką, czy przekąską między posiłkami.

Październik to idealny czas, aby przygotować właśnie paprykę do słoików na zimę. W tym okresie bez wątpienia jest nie tylko najsmaczniejsza, ale i najtańsza. W tym artykule znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na paprykę konserwową. Dzięki temu nawet nie mając wprawy i doświadczenia w produkcji przetworów, z pewnością sobie poradzisz bez większych problemów. Dodatkowo  wystarczy poświęcić na jej wykonanie zaledwie pół godziny. Czytaj dalej, a dowiesz się jak zrobić paprykę konserwową do słoików na zimę.

 

Papryka konserwowa – co potrzebujesz do jej wykonania?

Sam przepis na paprykę konserwową jest wyjątkowo łatwy i dosyć szybki. Nie wymaga również użycia żadnych dodatkowych akcesoriów. Wszystko, czego potrzebujesz to:Słoik Franko 720ml Bimberek hurtownia słoików

 

Składniki na paprykę konserwową:

  • 1 kg papryki o dowolnym kolorze (możesz pomieszać)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • Ok. 1 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • Ok. 3 łyżeczki ziaren gorczycy
  • Ok. 4 łyżki oleju roślinnego

 

Zalewa do papryki koserwowej:

  • 1l wody
  • 250 ml octu 10%
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 25 g soli, najlepiej kamiennej (1 czubata łyżka)

Podana ilość składników, odpowiednia jest do przygotowania 4 słoików o pojemności 720ml.

 

Papryka konserwowa – przepis krok po kroku

Samo wykonanie papryki do słoików na zimę, nie jest skomplikowane. Pierwsze, co musisz zrobić to przygotować słoiki oraz zakrętki do słoików. Słoiki mogą być używane, ale zadbaj o nowe wieczka do nich. Tylko wtedy masz gwarancję szczelności i utrzymania świeżości swoich przetworów. Słoiki należy umyć, wyparzyć a zakrętki bardzo dobrze wysuszyć.

Teraz już z górki 🙂 Paprykę należy umyć i pokroić w paski. Warto ją również sparzyć na sicie, dzięki czemu będzie bardziej elastyczna i łatwiej będzie ją umieścić w słoikach. Cebulę i czosnek natomiast należy pokroić w plasterki.  Czas na uzupełnianie słoików!

Do przygotowanych wcześniej słoików włóż ciasno pokrojoną w w plastry paprykę i pozostałe składniki (podziel je na tyle ile masz słoików). Ilość przypraw i dodatków możesz oczywiście dostosować do swoich preferencji.

 

Zalewa do papryki konserwowejChwyttak do wyciągania gorących słoików Bimberek

Wykonanie zalewy do papryki konserwowej to już ostatnia prosta 🙂 Wystarczy zagotować wodę z solą i cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec wlać ocet i całość wymieszać.

Wrzącą zalewą należy zalać słoiki tak, aby papryka była całkowicie przykryta. Warto ją jeszcze na tym etapie ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie do każdego słoika należy dodać po łyżce oleju roślinnego.

Teraz czas na dokładne osuszenie  rantów słoika i dokładne ich zakręcenie.

A na koniec nasza cenna rada. Słoiki zalewaj zalewą równomiernie, po trochę. Wtedy jeśli zabraknie zalewy, do każdego słoja możesz dolać trochę wrzątku, przez co nie będzie konieczności ponownego przygotowania zalewy. Polecamy do zalania słoików użycie lejka do słoików. Znacznie ułatwi to pracę.

 

Papryka konserwowa – pasteryzacja 

Tak przygotowana papryka konserwowa nie wymaga już pasteryzacji. Jeśli użyjesz nowych zakrętek, dobrze osuszysz ranty i mocno zakręcisz, nie ma prawa się zepsuć. Jeśli jednak zdecydujesz się na pasteryzację, możesz włożyć słoiki do garnka wyłożonego kuchenną ścierką i uzupełnić gorącą wodą. (UWAGA! Pamiętaj, że woda musi mieć zbliżoną temperaturę do temperatury słoików. Jeśli włożysz gorące słoiki do zimnej wody, możesz pożegnać się ze swoimi słoikami. A szkoda by było). Zalej słoiki do wysokości zakrętki i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

Po tym czasie wyjmij słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pamiętaj jednak, aby przy wyjmowaniu ich bardzo uważać. Nie powinno się słoików chwytać za samą zakrętkę. Istnieje duże prawdopodobieństwo oparzenia. Bardzo pomocny będzie tu uchwyt do wyciągania gorących słoików.

Przechowywanie papryki konserwowej  Lejek do każdego słoika uniwersalny Bimberek

Słoiki z papryką konserwową należy przechowywać w chłodnym,  zacienionym pomieszczeniu. Jak wszystkie przetwory. Słoiki po otwarciu należy włożyć do lodówki. Jeśli przyłożysz się do szczelnego zakręcenia słoików, możesz gotową paprykę marynowaną przechowywać nawet dobre kilka lat 🙂 Ale musisz uwierzyć, że jest tak pyszna, że tak długo na pewno nie przetrwa 🙂

 

Na koniec kilka rad na podsumowanie 😊

  • Pamiętaj, że do produkcji wszelkiego rodzaju przetworów, wieczka do słoików muszą być nowe, nigdy nie używane. Raz odkręcona zakrętka nie daje gwarancji utrzymania szczelności.
  • Do wlewania zalewy użyj uniwersalny lejek do słoików. Ułatwi to pracę i zabezpieczy kuchnie przez zalaniem a Ciebie przed poparzeniem
  • Przenosząc gorące słoiki pamiętaj aby użyć chwytak do wyciągania gorących słoików lub grubej ścierki. Nie chwytaj nigdy za samą zakrętkę!
  • Do wykonania papryki konserwowej wybierz warzywa jędrne, świeże i bez uszkodzeń
  • Najlepszy czas na przygotowanie papryki marynowanej do właśnie koniec lata, początek jesieni. Jest wtedy najtańsza i najlepsza.
  • Możesz użyć octu jabłkowego zamiast zwykłego. Jednak wtedy zamiast 1 szklanki, dodaj 1,5 szklanki.
  • Jeśli lubisz, do każdego słoika możesz dodać gałązkę tymianku, pietruszki lub kopru.
  • Jeśli lubisz pikantną paprykę konserwową, dodaj po pół łyżeczki mielonego pieprzy do każdego słoika.

 

Na koniec pozostaje nam tylko życzyć smacznego!

 

[smartslider3 slider=8]

 

 

 

 

 

Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Podaj swój adres e-mail poniżej, żeby być na bieżąco.
0
    0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyWróć do sklepu