Przetwory z cukinii – 5 sprawdzonych pomysłów na cukinię w słoikach

przetwory z cukinii przepis Bimberek plog

Przetwory z cukinii to na obok ogórków kiszonych najczęściej wykonywane przetwory w okresie letnim. Jest to warzywo o neutralnym smaku, dzięki czemu można przyrządzić zarówno  śniadania, obiady, kolacje, a nawet ciasto. Jednak cukinia dostępna jest bardzo krótko, zazwyczaj w lipcu. Dlatego przetwory z cukinii to najlepszy sposób, aby delektować się ich smakiem przez cały rok.
Dlatego właśnie dziś skupimy się właśnie na przetworach z cukinii i przedstawimy 5 sprawdzonych przepisów na cukinię w słoikach.

Cukinia w słoikach – ciesz się jej smakiem przez cały rok

Twój krzaczek z cukinią obdarzył Cię pięknymi okazami? A może znajomy rolnik poczęstował Cię cukinią i nie wiesz co z nią  zrobić? Albo zwyczajnie – lubisz cukinię i chcesz cieszyć się jej smakiem przez cały rok, nie tylko w sezonie? Jeśli tak, czytaj dalej a poznasz kilka przepisów na przetwory z cukinii.

Warto pamiętać, że do przetworów z cukinii dobrze jest wybrać mniejsze okazy, mające zwarty środek, z niewielkimi miękkimi pestkami. Duże cukinie będą miały duże gniazda nasienne, które przed zamknięciem w słoikach należy usunąć. Starsze warzywa mają również grubszą i twardszą skórkę którą będzie trzeba usunąć, zanim zamkniemy ją w słoiki. Z mniejszych warzyw nie trzeba usuwać skórki a dodaje ona wiele smaku.

Cukinia charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem i aromatem. Przez to doskonale komponuje się z wieloma dodatkami i przyprawami. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadów, śniadań, przekąsek a nawet do ciasta! Jednak dziś skupimy się na… słoikach 🙂

 

Cukinia marynowana

Cukinia marynowana, to najprostszy przepis na cukinię do słoików. Jest zdrowa, pyszna i wyjątkowo łatwa do wykonania. Dzięki uniwersalnym smakom samej cukinii, możesz ją wykonać na kilka, lub nawet kilkanaście różnych sposobów.

 

Cukinia w zalewie octowej – przepis

Najbardziej podstawowym przepisem jest cukinia marynowana w occie. Oczywiście kwestia doboru przypraw to kwestia indywidualna. Możesz dodać dosłownie wszystko, co lubisz. Cukinia marynowana w zalewie octowej, znana jest również jako cukinia w zalewie słodko-kwaśnej.

 

Cukinia marynowana w occie – składniki

  • 3kg cukinii – najlepsze będą te niewielkich rozmiarów
  • 1l wody
  • 250ml octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 220g cukru

 

Do każdego słoika:

  • 1 baldachim kopru
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy

Sposób przygotowania cukinii w occie nie jest skomplikowany.

Cukinie należy dokładnie umyć nie obierając (chyba, że posiadasz tylko duże okazy wtedy należy obrać i wydrążyć gniazda nasienne). Następnie kroimy. Sposób krojenia zależy od indywidualnych upodobań. Możesz cukinię pokroić w plastry, lub za pomocą szatkownicy na cienkie plasterki. Możesz również pokroić na słupki, lub w dowolny inny sposób. Do każdego słoika wkładamy wyżej wymienione przyprawy i koper (przyprawy również można dopasować do swoich upodobań).

Następnie dosyć ciasno układamy w cukinię w słoikach . Składniki zalewy zagotowujemy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i zalewamy słoiki do całkowitego przykrycia wszystkich składników. Z zakręcaniem słoików nie należy się spieszyć, ponieważ między kawałkami cukinii może znajdować się sporo powietrza które powinno wydostać się na zewnątrz. Aby ułatwi to zadanie, zakołysz delikatnie lub stuknij każdym słoikiem i dopiero zakręć. Pamiętaj, aby użyć wyłącznie nowych, nie używanych wieczek. Tylko wtedy masz pewność ich całkowitej szczelności i Twoje przetwory nie zepsują się.

Na koniec słoiki z cukinią należy poddać pasteryzacji ok 5-10min. Na końcu artykułu opiszemy jak pasteryzować cukinię w słoikach.

 

Cukinia w zalewie curry – przepis

  • 3 kg młodej cukinii
  • 1l wody
  • 250ml octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 400g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • liście laurowe – 2 szt.
  • 2 łyżki curry
  • łyżka ostrej musztardy (może to być np. rosyjska, chrzanowa)
  • łyżka pieprzu w ziarnach
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki gorczycy

Do każdego słoika:

  • 2 liście laurowe,
  • Pół łyżeczki gorczycy
  • Pół łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • Opcjonalnie – pół ząbka czosnku

 

Jak przygotować cukinię w curry do słoików? To bardzo proste!

Wszystkie składniki na zalewę zagotuj w garnku, do słoików dodaj wyżej wymienione przyprawy. Cukinię pokrój w dowolny sposób – plastry, cienkie poszatkowane plasterki lub słupki i ciasno umieść w szklanych słoikach na przetwory i zalej zalewą. Pasteryzuj 5-10 minut. Sposób pasteryzacji znajdziesz na końcu artykułu

 

Cukinia po meksykańsku – przepis Słoiki 900ml Bimberek sklep wieczko

Cukinia po meksykańsku to jeden z najbardziej „bogatych” przepisów i zdecydowanie polecamy ją wykonać. Delikatnie pikantna i dobrze przyprawiona, doskonała jest jako dodatek do grilla, obiadów, do kanapek a nawet jako przekąska między posiłkami.

 

Składniki na cukinię po meksykańsku:

  • 2 kg cukinii
  • 1 główka czosnku
  • 2 duże pomidory
  • łyżka soli
  • łyżeczka papryki chili
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 250 g cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 5 łyżek oleju

Cukinię należy umyć i pokroić w słupki lub grube półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Cukinię i czosnek przełożyć do jednego naczynia, wymieszać z solą i dwoma rodzajami papryki i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie, cukinię można przełożyć do wyparzonych, szklanych słoików, wlewając do każdego wlać trochę sosu powstałego pod warzywami.

Pomidory należy obrać ze skórki wyparzając je, zblendować i zagotować z octem i cukrem. (możesz użyć również pomidorów w puszkach). Na koniec tak przygotowaną zalewą zalewamy słoiki, i do każdego z nich, dodajemy łyżkę oleju. Pozostaje tylko zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 10 minut od zagotowania wody.

 

Cukinia w miodzie – przepis

Cukinia w miodzie to zupełnie inny sposób na jej wykorzystanie, niż pozostałe. Jednak równie smaczny.

Składniki na cukinię w miodzie:

  • 2kg cukinii
  • gorczyca
  • miód

Na zalewę:

  • 1 litr wody
  • Około szklanki cukru
  • 1 szkl. octu
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

 

Przygotowanie cukinii w miodzie:

Cukinię wyjątkowo obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę lub słupki i wkładamy do słoiczków. Do każdego słoika należy dodać ok. pół łyżeczki gorczycy i 1 łyżeczkę miodu na słoik 500ml (Jeśli masz słoiki 1l, dodaj 2 łyżeczki). Zalewę należy przygotować z podanych składników i zalać nią cukoinię. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10- 15 min.

 

Sałatka z cukinii na zimę – przepis

Składniki na sałatkę z cukinii do słoików:Sałatka z cukinii przepis Bimberek plog

  • Około 2 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pół kg dowolnej papryki (może być 1 koloru lub mix)
  • 4 łyżki stołowe soli
  • 8-10 łyżeczek oleju lub oliwy z oliwek

 

Składniki na zalewę:

  • 250ml octu
  • 250ml cukru
  • 5/6 ziaren pieprzu
  • 5/6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2/3 liście laurowe
  • 1 łyżka stołowa ziaren gorczycy

 

Jak wykonać sałatkę z cukinii do słoików?

Na początek umytą cukinię należy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i cebulę pokroić w piórka. Startą cukinię i pokrojoną cebulę wkładamy jednego naczynia, zasypując czterema łyżkami soli. dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie należy warzywa odcedzić i dodać pokrojoną w paski paprykę i marchewkę również startą na grubych oczkach.

Kolejnym etapem jest przygotowanie zalewy do sałatki z cukinii.  Wymienione składniki na zalewę umieszczamy w tym celu w garnku i zagotować do rozpuszczenia się składników. Gorącą zalewą zalewamy warzywa w garnku i odstawiamy na kolejne godziny.

Po tym czasie, gotową już sałatkę przekładamy do słoików i zalewamy każdy z nich jedną łyżeczką oleju. Słoiki dokładnie zakręcamy i poddajemy pasteryzacji przez ok 10 minut.

 

Pasteryzacja cukinii

W celu pasteryzacji cukinii w słoikach, należy na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę bawełnianą lub tetrową pieluchę. Słoiki układamy jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików, ustaw średnią moc palnika i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy maksymalnie moc palnika i od tego momentu rozpoczynamy proces pasteryzacji. Należy pamiętać, aby słoiki zalewać wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Jeśli słoiki zalane zostały gorącą zalewą, wodę do pasteryzacji należy wcześniej podgrzać. Jeśli słoiki są już zimne, rozpoczynamy proces pasteryzacji od zimnej wody. Czas pasteryzacji cukinii liczymy od momentu zagotowania wody.

 

Jakie słoiki na cukinię? Słoik 720ml bimberek hurtownia

Zastanawiasz się jakich słoików użyć do cukinii? Wszystko zależy od kilku czynników. Przede wszystkim od Twoich upodobań. Biorąc pod uwagę to, że otwarty słoik nie powinien stać dłużej niż 10-14 dni, przygotuj cukinię w takich ilościach, aby w tym czasie już zniknęła. Pojemność słoika dobierz również do rozmiaru i ilości cukinii Należy pamiętać że słoik powinien być ciasno wypełniony zawartością. Pojemność samego słoika nie ma bardzo dużego znaczenia dla przetworów. Dużo większe znaczenie mają wieczka. Warto zawsze wymienić je na nowe aby mieć pewność szczelności.

 

Przetwory w słoikach z cukinii – przechowywanie

Przechowywanie cukinii w słoikach jest niezmiernie ważne, aby zapewnić ich świeżość i niedpouścić do zepsucia. Niezależnie od wybranego przepisu, gotowe słoiki z cukinią należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu bez dostępu do słońca. Idealnym miejscem będzie domowa spiżarka, piwnica lub kuchenna szafka.