Strona głowna / Blog
/ Przetwory z truskawek, czyli jak cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

Przetwory z truskawek, czyli jak cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

15 czerwca 2021
Przetwory z truskawek, czyli jak cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

Przetwory z truskawek… kto ich nie kocha? 🙂 Kiedy na zewnątrz robi się cieplej, a cudowny czas wakacji jest już tuż za rogiem, rozpoczyna się wspaniały… sezon truskawkowy!

 

Przetwory z truskawek – kiedy najlepiej je przygotować?

Kto z nas nie uwielbia tych soczystych, słodkich, czerwonych owoców? Nie ma to jak świeżutkie naleśniki z dżemem truskawkowym polane bitą śmietaną, jedzone w cudownej scenerii w parku lub obok jeziora… mniam 🙂 A jeśli ten dżem jest prosto z naszej domowej spiżarki? Podwójnie pysznie!

Kiedy najlepiej przygotować przetwory z truskawek? Już spieszymy z odpowiedzią. Otóż najbardziej odpowiednim momentem na wypełnienie słoików dżemem jest początek lub koniec sezonu truskawkowego, czyli początek czerwca lub koniec września. Wtedy również truskawki są najtańsze. Dzięki temu możemy troszkę zaoszczędzić, co z pewnością jest godnym uwagi argumentem. Warto zwrócić uwagę, by nie zaopatrywać się w truskawki, które są mokre, ponieważ oznacza to, że są po mocnych, deszczowych ulewach, a skutkuje to tym, że mogą być mało słodkie.

Przetwory z truskawek – o czym musisz pamiętać?

Jeśli wiemy już jakie truskawki kupić, warto przejść do kwestii związanej z tym, gdzie je nabyć? Już pod koniec maja możemy spotkać się z pierwszymi ofertami w osiedlowych sklepikach, targach lub rynkach jednak najważniejsze jest, by mieć pewność naturalnego pochodzenia truskawek, najlepiej z uprawy rolnej od kogoś sprawdzonego. Mamy wtedy pewność o wysokiej jakości smaku truskawki oraz o jej zdrowym i rzeczywistym pochodzeniu. Owoce z niesprawdzonego miejsca mogą okazać się niedobre i po prostu niesmaczne, a tego na pewno chcemy uniknąć.

Z pewnością należy pamiętać, aby wyposażyć się również w słoiki na dżem, które będą odporne na wysokie temperatury, bo przetwory te wymagają pasteryzacji, czyli konserwacji. Dzięki temu przedłużamy i zachowujemy trwałość naszego dzieła na dłużej. Nasz przygotowany dżem z truskawek może utracić swój intensywny czerwony kolor, dlatego, aby temu zapobiec należy dodać do truskawek soku z cytryny (na 2kg truskawek – 1 cytryna).

Najwyższy czas przejść do punktu kulminacyjnego naszego artykułu, czyli przepisy na przetwory z truskawek!

Przetwory z truskawek dżem

Dżem truskawkowy – najczęstsze przetwory z truskawek

Już na samą myśl o pysznym, pełnym owoców dżemiku truskawkowym, mamy na niego ochotę, aż skusimy się za chwilę i pójdziemy zjeść (nie)jedną łyżeczkę 🙂

Ok…Zjedzone. Teraz może przejdźmy do konkretów. 🙂

Oczywiście przepisów na dżem truskawkowy jest mnóstwo. My podsuwamy jeden z nich.

Na dżem truskawkowy potrzebujemy:

  • truskawki – 4kg
  • cukier – 1kg
  • cytryna – 2 sztuki
  • masło – 60g
  • duży garnek
  • słoik na dżem 320ml lub słoik 350ml – ok. 10 sztuk (Lub więcej mniejszych – w zależności od indywidualnych preferencji. Słoiki najlepiej nabyć w sprawdzonej hurtowni słoików lub sprawdzonym sklepie)
  • zakrętki do słoików – koniecznie nowe i dopasowane do słoików
  • naklejki na słoiki, aby podpisać swoje domowe przetwory. Oczywiście nie są obowiązkowe, ale taka etykietka na słoik pozwoli na oznaczenie przetworów oraz zdecydowanie podnosi ich estetykę).

Dokładny przepis na dżem z truskawek:

Kiedy mamy już wszystkie składniki, należy umyć truskawki pod zimną wodą oraz usunąć z nich wszystkie szypułki. Potem wrzuć je do garnka, dodaj cukier, masło, sok z cytryny. Garnek z całością należy ustawić na palniku od średniej mocy i obserwować, aż owoce puszczą soki i zaczną się gotować – wtedy zamieszaj całość i zmniejsz ogień do minimum. Garnka nie powinno się przykrywać, ponieważ w całej sztuce chodzi o to, by woda mogła swobodnie odparowywać.

Truskawki należy gotować ok. sześć godzin, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie nasz wytwór jest gotowy, by wypełnić nim słoiki.

Ciągle gotujące się truskawki przekładamy do naszych wyparzonych słoików na dżem, zostawiając 2 cm przestrzeni – nie ładujemy po sam szczyt. Następnie zakręcamy mocno nasze zakrętki i kładziemy słoiki do góry dnem, odstawiając je w ten sposób na 30-40 minut. Potem odwracamy nasze przetwory i sprawdzamy, czy są szczelnie zamknięte.

Dobrze jest na koniec zapasteryzować przetwory, najlepiej włożyć je do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i „piec” około 40 minut. Na koniec odstawiamy gorące słoiki i po ostudzeniu chowamy do naszej domowej spiżarki, ciesząc się sukcesem jakim jest nasz domowy dżem truskawkowy! :))

Kompot z truskawek 

Lato to czas, w którym każdy orzeźwiający napój jest na wagę złota. Teraz kilka słów o tym jak zrobić truskawkowy kompot.

Składniki:

  • truskawki – 1kg
  • woda – 2l
  • cukier – 1/2 szklanki
  • cytryna – 2 sztuki
  • garnek

Do garnka wlewamy 2 litry wody z kranu i gotujemy, dodając cukier. Po zagotowaniu wody dodajemy truskawki. Czekamy, aż się zagotuje i gotujemy ok. 5-6 minut. Po tym czasie wyłączamy, studzimy i na koniec dodajemy sok z cytryn. Jeśli chcemy urozmaicić smak, przed podaniem możemy dodać listki mięty i kostki lodu, aby wzmocnić orzeźwiający posmak.

Nalewka z truskawek

Nalewka z truskawek:

Przechodzimy teraz do przepisów, które mogą interesować głównie osoby pełnoletnie. Nalewka z truskawek.

Składniki:

  • truskawki 1kg
  • Wódka 40% 0,5l
  • Spirytus rektyfikowany 95% 200 ml
  • Woda 250ml (1 szklanka)
  • Sok z cytryny (1 sztuka)
  • Cukier 350g
  • Ozdobne butelki na nalewki
  • Słój 4l
  • Słój 2l

Przepis na nalewkę z truskawek:

Słoik wypełniamy truskawkami, następnie zalewamy wódką, szklanką wody, dodajemy spirytus, zamykamy słoik i mieszamy całość. Odstawiamy na ok. sześć dni w słonecznym pomieszczeniu, wstrząsając codziennie słojem. Po tym czasie należy odlać 0,5l nalewki do osobnego słoika, a do dużego dodać sok z cytryny i cukier.

Odstawiamy na kolejne dwa lub trzy dni, czekając aż cukier się rozpuści i po tym okresie całość przez sitko przecedzamy do odlanej 0,5l nalewki. Gotową przefiltrowaną nalewkę należy przechowywać z chłodnym miejscu przez minimum trzy, cztery miesiące. Smacznego 🙂

Wino z truskawek

Mieliście kiedyś okazję napić się wina z truskawek? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować zrobić go samemu! Orzeźwiający smak znajduje wśród ludzi bardzo dużo adoratorów, myślę, że Wam również przypadnie do gustu. Jak go zrobić? Już podpowiadamy.

Składniki

  • Truskawki 5kg
  • Cukier 4kg
  • Woda 8l
  • Kwasek cytrynowy
  • Drożdże winiarskie z pożywką
  • Szklanka mocnej herbaty
  • Butelka na wino
  • Gąsior na wino / Balon na wino
  • Zakrętki na butelki

Przepis na wino z truskawek:

Owoce należy umyć i osuszyć, by potem rozgnieść je tłuczkiem lub widelcem na miękką masę, następnie gotujemy 6l wody z 3kg cukru i po tym studzimy. Schłodzonym syropem zalewamy truskawki, dorzucamy kwasek cytrynowy, zaparzoną herbatę i drożdże winiarskie. Tak przygotowany napój odkładamy do fermentacji na 5-7 dni, po czym dokładamy pozostały 1kg cukru i 2l wody.

Tak przygotowany napój zostawiamy znów na kilka dni, aż przestanie fermentować. Gotową substancję filtrujemy, przelewając do butelek do wina i przechowujemy minimum 4-5 miesięcy w schłodzonym, zacienionym miejscu.

Likier truskawkowy

Jeśli ktoś skusił się już na przygotowanie nalewki, polecamy pójść o krok dalej i spróbować swoich sił w zrobieniu likieru truskawkowego. Co potrzebujemy?

Składniki:

  • truskawki – 800g
  • wódka – 250ml
  • spirytus – 250ml
  • cukier – 200g
  • Woda – 200ml
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier wanilinowy – 4 sztuki
  • butelki na likier – 3 sztuki po 500ml

Przepis na likier z truskawek:

Gotujemy wodę z cukrem, dodając cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Gotujemy tak na wolnym ogniu przez około 5-6 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie rozgniatamy truskawki, żeby zaraz dodać do nich wódkę, spirytus i ostudzoną wodę z cukrem. Mieszamy, przelewamy do naszych butelek na wino, zakrętki dokładnie domykamy i cieszymy się gotowym likierem. Można go spożyć od razu, ale w lodówce spokojnie wytrzymuje do kilku tygodni.

przetwory z truskawek

Przetwory z truskawek – jak ich nie zepsuć?

Kluczowe pytanie – jak nie zepsuć przetworów z truskawek. Cały ten wpis w ciekawy i obszerny sposób przedstawił nam sprawę związaną z truskawkami. Wino, dżem, likier czy nalewka truskawkowa – dla każdego coś dobrego. 🙂

Jednak należy pamiętać o tym, aby przed rozpoczęciem jakichkolwiek kulinarnych przygód, należy odpowiednio się wyposażyć. Ważne jest, by mieć porządne, wysokiej jakości szklane słoiki, butelki. oraz zakrętki, które się nie przekręcają! Tylko nowość produktów gwarantuje ich szczelność, a dodatkowo świeżość przetworu, który zdecydowaliśmy się zrobić.

Ważne również, aby przetwory przechowywać w chłodnym i dostosowanym do tego miejscu. Wtedy będziemy się dłużej cieszyć z naszych produktów.

Przetwory z truskawek – jakie słoiki wybrać na dżem, wino i nalewki?

Przede wszystkim na to, aby słoiki były odpowiednio dopuszczone do kontaktu z żywnością, odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Ale najważniejsza rzecz, to opdowiednio dopasowane wieczka do słoików, które muszą być nowe, aby mieć pewność co do jakości! Warto poszukać hurtowni słoików, sklepu internetowego lub stacjonarnego specjalizującego się w sprzedaży słoików i butelek na przetwory. Jak nasz Bimberek.pl 🙂

Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszych porad i wskazówek i od teraz uznacie, że truskawki to coś więcej niż tylko sezonowe, orzeźwiające, letnie owoce 🙂