Strona głowna / Blog
/ Sok z czarnego bzu – przepis, proporcje, przygotowanie

Sok z czarnego bzu – przepis, proporcje, przygotowanie

7 czerwca 2023
Sok z czarnego bzu – przepis, proporcje,  przygotowanie

Sok z czarnego bzu to jeden z najzdrowszysch syropów jakie możemy z łatwością wykonać samodzielnie, Czarny bez jest nie tylko popularnym, pięknie kwitnącym krzewem w naszych ogrodach. Jest także skarbem dla wielu smakoszy. Jego owoce są doskonałym surowcem do przygotowania pysznego i barrdzo syropu. W tym artykule przedstawimy Ci prosty przepis na sok z czarnego bzu, podpowiemy o odpowiednich proporcjach składników i podzielimy się wskazówkami dotyczącymi jego przygotowania. Miłego czytania!

Jak rozpoznać czarny bez?

Czarny bez, znany również jako dziki bez, to krzew lub małe drzewo należące do rodziny przewiertniowatych (Adoxaceae). Ma sporo charakterystycznych cech, które sprawiają, że jest łatwo rozpoznawalny.

Liście czarnego bzu są złożone, składają się z kilku par podłużnych, ząbkowanych listków. Są one ciemnozielone i mają podłużny kształt, podobny do podłużnego liścia kasztanowca. Liście te są naprzemianległe, co oznacza, że rozmieszczone są na łodydze naprzeciwko siebie.

Kwiaty czarnego bzu są drobne, białe lub kremowe Z kwiatów czarnego bzu również można wykonac pyszny, zdrowy syrop. Przepis znajdziesz tutaj -> Syrop z kwiatów czarnego bzu. Natomiast owoce czarnego bzu to małe, kuliste jagody o średnicy około 5-7 mm. Początkowo są zielone, a z czasem dojrzewają, zmieniając kolor na fioletowo-czarny. Jagody są zebrane w grona i mają soczyste miąższ, który otacza twardą pestkę. Ich smak jest słodko-kwaszony, co czyni je idealnymi do przygotowywania syropów, dżemów czy nalewek.

Przepis na sok z czarnego bzu

Przygotowanie syropu z czarnego bzu jest niezwykle proste. Nawet osoba mająca niewielkie doświadczenie w przetwórstwie, będzie w stanie go wykonać bez njmniejszego problemu.

Składniki na sok z czarnego bzu:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna (opcjonalnie)

Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników, aby uzyskać smaczny i zbalansowany syrop. Proporcje są łatwe do zpamiętania. Na każdy kilogram owoców czarnego bzu dodajemy również 1kg cukru i 1litr wody. Te proporcje zapewnią odpowiednią słodycz i konsystencję syropu.

JAk zrobić sok z czarnego bzu? – sposób wykonania

Na początek należy dokładnie umyć owoce czarnego bzu, usuwając z nich wszelkie zanieczyszczenia. Następnie umieścić owoce w garnku i zalać wodą. Gotuj owoce na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu owoce nalezy przecedzić przez sito lub lejek z sitkiem aby oddzielić sok od pestek i skórek.

Uzyskany sok przelewany spowrotem do caczynia, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. W tym momencie można opcjonaalnie dodać sok z cytryny. Kolejno na małym ogniu gotujemy syrop przez około 10-15 minut, aż stanie się gęsty. Na koniec gorący syrop przelewamy do czystych butelek na soki i dokładnie zakręcamy. Teraz pozostaje odstawić całość do ostygnięcia.

Syrop z czarnego bzu – zastosowanie

Sok z czarnego bzu można wykorzystać na wiele sposobów. Możesz dodać go do wody, aby stworzyć orzeźwiający, bardzoz zdrowy napój, lub użyć go jako dodatek do koktajli, lemoniad, herbat czy deserów. Jest również doskonałym składnikiem do przygotowania domowych sosów i polew na ciasta czy lodów. Syrop z bzu to aturalny sposób na podniesienie naszej odporności. Czarny bez jest bowiem bogaty w antyoksydanty, witaminy C i A, a także przeciwzapalne związki roślinne.

Spożywanie syropu z czarnego bzu może również pomóc w wzmocnieniu układu odpornościowego, zapobieganiu infekcjom i przeziębieniom. Działa również jako naturalny środek przeciwzapalny, wspomagając zdrowie ogólne organizmu. Syrop z czarnego bzu był tradycyjnie stosowany w medycynie ludowej do łagodzenia objawów przeziębienia, grypy i infekcji górnych dróg oddechowych. Może pomóc w złagodzeniu kaszlu, bólu gardła i kataru. Może również działać przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Podsumowując, syrop z czarnego bzu to pyszny i wartościowy sok, który można z łatwością wykonać saamemu i wykorzystać na wiele różnych sposobów!