Strona głowna / Blog
/ Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis, proporcje, przechowywanie

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis, proporcje, przechowywanie

14 września 2022
Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis, proporcje, przechowywanie

Syrop z kwiatów czarnego bzu to niezaprzeczalny rarytas który wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wirusami. Z roku na rok, syrop z kwiatów czarnego bzu robi “furorę”. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na swoje niesamowite właściwości. Kwiaty czarnego bzu zawierają w składzie substancje, które powodują zahamowanie rozwoju wielu wirusów i wykazują działanie wzmacniające organizm. W tym artykule poznasz nie tylko przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu, ale również jego sposób wykonania, proporcje, zastosowanie i przechowywanie i właściwości. Miłego czytania!

Właściwości kwiatów czarnego bzu

Tak jak już wspomnieliśmy wcześniej, kwiaty czarnego bzu wykazują działanie wirusobójcze i wzmacniające. Bogate są w wiele witamin i minerałów, mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Te delikatne kwiaty czarnego bzu, zawierają między innymi beta karoten, witaminy z grupy B, C i A, potas, magnez, sód, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź i żelazo. Oprócz tego w ich składzie znajdziemy również kwasy fenylowe, garbniki i flawonoidy. Tak na prawdę nie sposób wymienić wszystkich dobroczynnych składników jakie możemy tu znaleźć.

Jednak najważniejsze, że zarówno świeże, jak i suche kwiaty czarnego bzu, wykonują szerokie właściwości prozdrowotne.

Syrop z kwiatu bzu Bimberek

Właściwości syropu kwiatów czarnego bzu:

  • wykazują działanie wykrztuśne
  • działają rozrzedzająco na katar,
  • działają napotnie i antywirusowo, dzięki temu wspomagają walkę z przeziębieniami
  • wzmacniają drogi oddechowych,
  • wpływają pozytywnie na odporność
  • wzmacniają naczynia włosowate, dzięki temu stabilizują krwiobieg
  • wykazują działanie przeciwbólowe, dlatego syrop z czarnego bzu łagodzi bóle podczas przeziębień
  • usuwają wolne rodniki, przez co oczyszczają nasz organizm,
  • wpływają na przyspieszenie przemiany materii,
  • Obniża ciśnienie krwi dzięki substancji zwanej choliną

To tylko niektóre z wielu pozytywnych właściwości bzu jakie w odpowiednuch dawkach kwiat czarnego bzu wykazuje. Dlatego warto w sezonie zbierać kwiaty czarnego bzu i wykorzystać je do przygotowania soków i syropów.

Syrop z kwiatu czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat. Stosowany jako gęsty eliksir w niewielkich dawkach, doskonały jest na przeziębienia, natomiast rozrzedzony z wodą staje się pysznym i zdrowym napojem orzeźwiającym, który jednocześnie wzmacnia naszą odporność.

Jak stosować syrop z kwiatów czarnego bzu? 

W celu wzmocnienia naszego układu odpornościowego, zaleca się przyjmowanie dwóch łyżek syropu, najlepiej przed snem. Dzieci natomiast powinny przyjmować połowę tej porcji. Natomiast w okresie przeziębienia lub podczas infekcji można pić nawet około 5/6 łyżek gęstego syropu w ciągu dnia. Syrop możesz również dodać do herbaty lub wody. W celu wzmocnienia odporności zalecane jest regularne przyjmowanie syropu w okresie jesienno-zimowym.

Zastosowanie kwiatów czarnego bzu – czy tylko syrop?

Zastosowanie kwiatów czarnego bzu jest niesamowicie szerokie. Wykonać możemy z nich nie tylko soki czy syropy, ale również z powodzeniem możemy je ususzyć. Z kwiatów bzu, wykonać można również dżemy, nalewki, soki a nawet wina. Smak i aromat kwiatów czarnego bzu powoduje, że jest również doskonałym dodatkiem do innych przetworów ale również ciast i deserów.

Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu, masz spore pole do popisu!

Uniwersalny lejek z sitkiem Bimberek

Domowy syrop z kwiatów bzu – składniki i proporcje

Składniki jakie potrzebujesz, aby wykonać syrop:

  • 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (białych kwiatów)
  • 5 dużych cytryn
  • ok. 2l wody
  • ok. 2kg cukru (możesz użyć 1,5kg w zależności od preferencji)

Co jeszcze potrzebujesz do wykonania syropu?

Biały kwiat czarnego bzu pojawia się w okresie czerwca i lipca. Zrywając kwiaty czarnego bzu pamiętaj, aby zadbać o to, aby kwiaty były w pełno rozwinięte. Kwiaty zbieramy suchą porą i w słoneczny dzień. Unikaj również wysuszonych kwiatów czarnego bzu. Domowy syrop będzie najlepszy ze świeżych, idealnie rozwiniętych kwiatów. Uwaga! pamiętaj, aby nie spożywać ich na surowo! zarówno kwiaty czarnego bzu jak i owoce zawierają składniki które przed obróbką termiczną mogą być trujące! Składniki te możemy również zniwelować przez suszenie kwiatów. Zrobić syrop możemy tuż po zebraniu kwiatów ale najlepiej z tych w pełni dojrzałych, aby zachować zdrowotne właściwości czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis

Aby w pełni zachować właściwości zdrowotne bzu, ważny jest również przepis i sposób wykonania syropu. Wykonanie nie jest ani pracochłonne, ani trudne wiec nawet osoby niewprawione z pewnością sobie poradzą.

Kiedy zbiór kwiatów masz już za sobą, to dalsze czynności będą tylko łatwiejsze. Jeśli natomiast nie masz jeszcze kwiatów, możesz poszukać skupisk kwiatów czarnego bzu w miejscach oddalonych od miejskiego zgiełku i uzbierać samodzielnie (zwyczajnie kwiaty odcinamy od krzewu). Kwiatów możesz również szukać na lokalnych targach jak i wśród sąsiadów. Torba kwiatów czarnego bzu to idealny sąsiedzki prezent 🙂 Pamiętaj, że zbiór kwiatów powinien odbyć się w suchy, słoneczny dzień. Pamiętaj jednak, że przygotowanych charakterystycznych kwiatów czarnego bzu po zerwaniu, nie powinno się przechowywać zbyt długo. Syrop należy przygotować w miarę możliwości w dniu zbioru aby zachować wszystkie właściwości lecznicze czarnego bzu. Z przygotowanych kwiatów czarnego bzu odywanmy łodygi.

Zestaw Butelki Kubuś na sk 330ml Bimberek sklep

Zebrane świeże kwiaty należy przygotować oddzielając je od łodyg, które mogą być gorzkie. Więc pierwsza czynność jaką wykonujemy, to odcinamy kwiaty nożyczkami lub odrywamy je. Kolejno kwiaty rozkladamy na kilka godzin aby ewentualne robaczki sobie poszły – nie są nam potrzebne w syropie 🙂 kwiatów nie myjemy aby nie pozbyć się zawartych w nich pyłków. Następnie kwiaty należy zalać wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na około 12 godzin (może być na noc). W tym czasie należy przygotować szklane butelki, a kwiaty należy przecedzić, używając w tym celu sitka lub gazy. Teraz aby przygotować syrop, musimy dosypać 2kg cukru ( 1kg na litr wody), sok wyciśnięty z cytryn, wymieszać i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek na soki i szczelnie zakręcić.

Tak przygotowany sok z czarnego bzu nie wymaga już pasteryzacji. Syrop przygotowany w ten sposób, ma w sobie dużą ilość cukru, co jest naturalnym konserwantem.

Tak przygotowany syrop z bzu, nadaje się do spożycia bezpośrednio po ostygnięciu. Świeży syrop ma właściwości zdrowotne o których pisaliśmy wyżej. Działanie czarnego bzu, jego smak i aromat najlepiej sprawdzić na sobie. 🙂

 Syrop z czarnego bzu – podsumowanie

  • Pamiętaj, ze nie warto zbierać kwiatów z deszczowy dzień
  • właściwości lecznicze kwiatow zachowają się tylko przy odpowiednim wykonaniu syropu
  • Aromat i smak syropu jest niesamowity i niepowtarzalny
  • Nalezy kwiaty oddzielić od łodyg, które mogą być gorzkie – kwiaty odcinamy od gałązek
  • Syrop warto wykonać ze świeżo zebranych kwatów
  • Zalane wodą kwiaty pozostawiamy na minimum 12 godzin!
  • Syrop zawiera sporo cukru, przez co cukrzycy muszą dzczególnie uważać!
  • Syrop zawiera mnóstwo witamin i składników odzywczych
  • Aby przygotować syrop, po dodaniu cukru zagotuj syrop jedynie do jego rozpuszczenia się
  • Przed przygotowaniem, dokładnie opłucz pod bierzącą wodą
  • Możesz wykorzystać syrop kwiatów
  • Należy przygotować wyparzone, szklane butelki na soki i nowe wieczka
  • Polecamy syrop na wszelkiego rodzaju przeziębienia i objawy wirusowe
  • Syrop polecam również dla dzieci (w zmniejszonej dawce)