Syrop z mięty, znany również jako sok z mięty to doskonały dodatek do zimowej herbaty, ale i do deserów, lemoniad czy drinków. Wspaniale orzeźwia, wspiera odporność organizmu, łagodzi kaszel i działa wspomagająco w dolegliwościach trawiennych. Kto chociaż raz nie słyszał od babci podczas bólu brzucha czy mdłości „napij się herbaty miętowej”? 🙂 To jednak nie jedyne wartości mięty, ale do tego wrócimy jeszcze na końcu artykułu.
Przepis na syrop z mięty nie jest trudny ani pracochłonny a wykonać może go dosłownie każdy. Mięta to zioło powszechnie dostępne i niedrogie, a przy tym bardzo lubiane i dostępne przez cały rok, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Świeżą mięte można dostać w wielu sklepach, marketach, na targach, lub uprawiać samemu w ogródku lub parapecie.
Syrop miętowy smakuje doskonale szczególnie, kiedy dodasz do niego cytrynę. Dlatego dziś przedstawimy przepis na syrop z mięty z cytryną.
Co potrzebujesz do wykonania syropu z mięty? 
Przede wszystkim, do wykonania syropu miętowego, potrzebujesz miętę 🙂
Ile mięty potrzebujesz? To chyba najczęściej pojawiające się pytanie. Zasadniczo na 2l wody, potrzeba około 30/40 gałązek świeżej mięty. Jednak wszystko zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od jej rodzaju i intensywności. Zawsze lepiej dać więcej i ewentualnie rozcieńczyć syrop na koniec, niż zrobić zbyt słaby. Do soku miętowego dodajemy całe gałązki wraz z liśćmi. Trzeba jednak pamiętać, aby dokładnie umyć je przed przygotowaniem.
Syrop miętowy doskonale smakuje w towarzystwie cytryny, więc zdecydowanie warto ją dodać. Cytryna wpływa też na kolor syropu i jego intensywność.
Do wykonania domowego soku z mięty będziesz potrzebować również:
- Duży garnek
- Szklane butelki z nowymi, dopasowanymi zakrętkami
- Sitko
- Lejek do butelek
- Drewnianą łyżkę
Syrop z mięty – przepis krok po kroku
Przepis na syrop z mięty jest wyjątkowo łatwy, dlatego z powodzeniem może go wykonać każdy, nawet jeśli nie ma wprawy w produkcji domowych przetworów. Jest również bardzo mało pracochłonny a przy tym bardzo wartościowy.
Syrop z mięty z cytryną – składniki
- 30/40 gałązek świeżej mięty
- 2l wody
- 2kg cukru
- 2 cytryny (jeśli lubisz, możesz dodać więcej)
Jak zrobić sok z mięty z cytryną?
- 30/40 gałązek świeżej mięty dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odsącz ręcznikiem papierowym
- W dużym garnku zagotuj 2l wody
- Po zagotowaniu wyłącz palnik i wsyp 2kg cukru i wyciśnięty sok z dwóch cytryn
- Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru
- Dodaj do garnka przygotowane wcześniej gałązki mięty i zanurz dokładnie w syropie cukrowym. Możesz obciążyć np. małym talerzykiem aby wszystkie gałązki były zanurzone
- Odstaw całość na 24h. W tym czasie mięta ściemnieje, zmniejszy swoją objętość i odda swój smak i aromat do syropu
- Po upływie doby, odsącz wyjmij gałązki mięty i odciśnij je dokładnie. Sam syrop przecedź kilkukrotnie z pozostałości. W tym celu pomocne może okazać się sitko
- W międzyczasie przygotuj szklane butelki na sok – wyparz dokładnie wrzątkiem i włóż do zimnego piekarnika (bez zakrętek). Następnie piekarnik ustaw na ok. 90°C aby butelki się podgrzały. Po rozgrzaniu piekarnik możesz wyłączyć.
- Syrop ponownie należy zagotować mieszając drewnianą łyżką aby nie dopuścić do przypalenia
- Do gorących butelek wlej gorący syrop używając lejka do butelek i zakręć butelki. (Pamiętaj, aby zakrętki do butelek były nowe, czyste i suche)
- Butelki odstaw do ostygnięcia i…. gotowe!
Jak widzisz przygotowanie syropu miętowego nie jest pracochłonne i skomplikowane więc jeśli zastanawiasz się czy dasz radę – dasz!
Syrop z mięty – właściwości
Tak jak wspomnieliśmy na początku, poza doskonałym smakiem i aromatem sok miętowy ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Najwięcej tych właściwości będzie mieć mięta pieprzowa.
Świeża mięta bogata jest w mentol, menoterpeny, antyoksydanty, fenolokwasy, sterole, flawonoidy i sporą ilość witaminy C i A. Zawiera także magnez, cynk, selen, wapń i żelazo. Wiemy, że pewnie za wiele Ci to nie mówi więc skupmy się na konkretnych właściwościach jakie płyną z mięty dla naszego organizmu:
- Działa wspomagająco w przypadkach bólu żołądka i mdłości,
- Działa przeciwbólowo w przypadku migren
- Poprawia perystaltykę jelit
- Ma działanie antybakteryjne, przez co hamuje wzrost wielu bakterii, w tym salmonelli czy gronkowca złocistego.
- Łagodzi dolegliwości dróg żółciowych
- Łagodzi kaszel i infekcje dróg oddechowych
- Przy tym jest pyszna, aromatyczna, orzeźwiająca i doskonale nawadnia nawet w upalne dni 🙂
Należy jednak pamiętać, że syrop miętowy to nie lek, a jedynie dodatek. Znajduje się w nim również spora ilość cukru więc jak ze wszystkim, nie należy go nadużywać! Natomiast samodzielnie przygotowany stanowi na pewno lepszą alternatywę niż sklepowe soki czy syropy,
Do czego użyć syropu z mięty?
Syrop miętowy, znany również jako sok z mięty doskonale nadaje się do herbaty lub do rozcieńczenia z wodą. Sprawdzi się również jako dodatek do lemoniady, deserów a nawet do niektórych dań mięsnych. Syrop miętowy to również bardzo często wykorzystywany dodatek do… drinków, np. w popularnym Mochito.
Przechowywanie syropu z mięty
Syrop miętowy jak każdy inny, należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu aby zachował swoją świeżość i barwę. Nie powinien być wystawiony na działanie promieni słonecznych. Idealna będzie w tym celu piwnica lub domowa spiżarka. Konieczne jest przechowywanie w szklanych butelkach z dokładnie dopasowanymi zakrętkami. Ze względu na brak konserwantów, po otwarciu, syrop z mięty należy przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu maksymalnie 14 dni.
Na koniec nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego!