Syrop z truskawek, czyli przepis jak cieszyć się sokiem truskawkowym przez cały rok?

Syrop z truskawek przepis blog

Syrop truskawkowy jeden z tych przetworów, które przygotowujemy głównie w czerwcu. Okres na truskawki trwa niezwykle krótko, dlatego jeśli chcemy przygotować domowy sok truskawkowy, musimy się spieszyć. W  końcu, kto z nas nie kocha tych słodkich, soczystych czerwonych owoców? 🙂

 

Kiedy przygotować syrop z truskawek?

Najbardziej odpowiednim momentem na wykonanie syropu z truskawek jest początek, bądź koniec sezonu truskawkowego. Owoce wtedy są najbardziej soczyste i słodkie. Co ważne pamiętaj, aby w truskawki zaopatrywać się wyłącznie w sprawdzonych w miejscach i nie robić tego po deszczowych dniach. W takim przypadku mogą być mało soczyste. Idealnie będzie jest odczekać kilka słonecznych dni, wybrać się na znajomy targ i wtedy zaopatrzyć się pyszne, soczyste truskawki.

 

Co potrzebujesz aby wykonać syrop z truskawek?

Do przygotowania syropu truskawkowego, nie potrzebujesz jakichś specjalnych narzędzi. Konieczne będą jedynie:

  • Duży garnek z pokrywką,
  • Drewniana łyżka do mieszania,
  • Sitko z drobnymi oczkami, gaza lub pielucha tetrowa do odcedzenia owoców,
  • Szklane butelki na soki z dedykowanymi wieczkami

Pamiętaj jednak, aby wieczka były nowe! Tylko wtedy masz pewność ich szczelności. Same szklane butelki możesz użyć wielokrotnie.

 

Przepis na syrop truskawkowy

Sok z truskawek wykonany z syropu truskawkowego to doskonały dodatek do herbaty, wody, a nawet piwa czy drinków. Przepis na syrop truskawkowy nie jest trudne, choć możemy spotkać się z jego wieloma wersjami. Syrop z przepisu jaki podsuwamy, jest niezwykle esencjonalny i słodki przez to niewiele trzeba go później użyć do napoju.

 

Syrop truskawkowy – składniki i proporcje

  • 5 kg truskawek
  • 1,75kg cukru (ok. 7szklanek)
  • 250ml wody (1 szklanka)

 

Wiemy, ze w przepisie tym, jest spora ilość cukru, ale musisz pamiętać, że truskawki to niestety dosyć wymagający owoc, który trzeba solidnie zabezpieczyć. Jednak taka ilość cukru powoduje, że nie tylko syrop nie zepsuje się, ale wystarczy na dłużej, ponieważ mniejsza ilość będzie konieczna do użycia.

 

Jak zrobić syrop truskawkowy?

Aby zrobić syrop truskawkowy przede wszystkim truskawki należy dokładnie umyć i pozbawić szypułek. Następnie kroimy je na ćwiartki (większe owoce na mniejsze części) i przekładamy do garnka. Kolejno dolewamy szklankę wody i zasypujemy jedną szklanką cukru. Tak przygotowane truskawki mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż owoce puszczą sok – ok. 30minut.

Następne bardzo dokładnie odcedzamy sok od owoców przez sitko z drobnymi oczkami, gazę lub tetrową pieluchę. Do powstałego soku dodajemy pozostałą ilość cukru i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aby nie dopuścić do przypalenia.

Po tym czasie możemy sok przelać to wcześniej przygotowanych szklanych butelek na soki. Gotowy syrop z truskawek pasteryzujemy przez ok. 15 min i… Gotowe! 🙂

Tak przygotowany syrop truskawkowy możesz przechowywać latami w zaciemnionym, chłodnym miejscu i pić pyszny sok truskawkowy zawsze wtedy, kiedy masz ochotę!

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na przetwory z truskawek, zapraszamy do artykułu „Przetwory z truskawek, czyli jak cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

Smacznego! 🙂