Wino domowe — jak i z czego zrobić domowe wino na wiosnę?

domowe wino - z czego zrobić wino na wiosnę

Wino – na sklepowych półkach dostępne w przeróżnych cenach. Możemy znaleźć wina słodkie,
wytrawne lub półsłodkie wykonane z różnych produktów. Między innymi z z owoców. Najczęściej sprowadzane są one z
zagranicy, gdzie w specjalnie stworzonych winiarniach tworzy się tysiące litrów danego trunku.
Jednak czy najlepsze wina znajdziesz tylko w sklepach? Coraz więcej osób decyduje się na
domowe wino, które można samodzielnie wykonać praktycznie o każdej porze roku. Wino takie będzie o wiele
zdrowsze i zdecydowanie lepsze, niż tanie wino niskiej jakości, dostępne w marketach, ponieważ będzie miało prosty i znany nam
skład.

Niestety wiele tanich trunków, jakie oferują dostawcy, posiada wzmacniacze smaku oraz koloru, aby wina te nam smakowały i ładnie się prezentowały. Czy nie lepiej więc zrobić własne wino, stworzone z naturalnych produktów, na bazie sprawdzonych receptur?  W Internecie można znaleźć wiele różnych przepisów na domowe wino. Znajdziesz również wiele akcesoriów i produktów do samodzielnej produkcji wina i innych alkoholi. Między innymi właśnie nasz sklep bimberek.pl, w którym znajdziesz wszystko, co niezbędne do produkcji wina.

Zapraszamy do przeczytania tego artykułu, w którym znajdziesz wiele ważnych informacji o tym, jak i z czego stworzyć dobre domowe wino na wiosnę, kiedy sezon owocowy dopiero rozkwita. 🙂

Wino domowe — z czego można je wykonać?

Za pewne nikogo nie zdziwi, że najczęściej wybieranym produktem do tworzenia domowego wina są… owoce. Wina stworzone z owoców mają intensywny smak, a dodatkowo posiadają cudowną, owocową nutę zapachową. Wykonując wino z owoców pestkowych, bukiet zapachu będzie wzbogacony zapachem pestek danego owocu. Wina te mogą mieć różnoraką barwę. Produkowane z malin lub truskawek będą miały lekko różowy odcień, natomiast z owoców czereśni bądź śliwy, otrzymasz intensywny ciemny kolor.

Co zrobić, kiedy nie masz możliwości wykonania wina owocowego, ze względu na porę roku? Wino możesz wykonać z różnych składników i zapewniamy, że będzie ono tak samo dobre, jak w przypadku wina owocowego. Poniżej przedstawimy krótką, przykładową listę produktów, z jakich można wykonać wysokiej jakości wino własnej roboty.

 

Wino ze świeżych owoców – jakie owoce będą najlepsze?

Świeże owoce — są najczęściej wybierane przez wielu miłośników własnej produkcji wina. Dzieje się tak ze względu na to, że wina te są bardzo dobre w smaku i stosunkowo łatwe do przyrządzenia. Trunek ten, można wykonać praktycznie z każdego owocu, jaki jest dostępny na rynku. Jeżeli jednak posiadasz własne owoce w swoim sadzie, takie jak winogrona lub czereśnia, możesz być pewny, że powstałe wino nie będzie zawierało chemii, którą często rozpyla się na plantacjach. Plony z własnego ogrodu najczęściej są niepryskane, dzięki temu również smak i aromat wina będzie znacznie lepszy.

Kiedy nie masz możliwości wykorzystania owoców z własnej działki, postaw na zbiory od polskich dostawców, ponieważ te przed tym jak trafią na sklepową półkę, nie muszą być przewożone kilka tysięcy kilometrów z innego kraju. Dodatkowo dzięki temu, co nie mniej ważne, wspierasz Polskich rolników i sadowników! Przy produkcji wina warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość owoców. Powinno unikać się owoców nadpsutych, ponieważ mogą one obniżyć jakość powstałego napoju.

domowe wino bimberek

Z czego zrobić domowe wino wiosną?

Jeżeli nie masz pomysłu na stworzenie wina wiosną, podpowiadamy z czego możesz je wykonać. Do stworzenia wina niekoniecznie potrzebne są owoce, możesz bowiem wykonać je z wielu innych produktów. W kalendarzu win można łatwo znaleźć produkty, z jakich można wykonać trunek o każdej porze roku. Ciekawą propozycją na stworzenie wina w maju i czerwcu, będzie wykorzystanie kwiatów czarnego bzu, koniczyny, a także zalegających soków z truskawek lub wczesnych czereśni. W ten sposób możesz wykonać cztery różne rodzaje wina.

Wina wykonane z takich produktów, mogą posiadać także wiele właściwości zdrowotnych. Przykładem może być wykonanie wina z czarnego bzu, które ma nie tylko ciekawy smak, ale jego właściwości wpływają pozytywnie na regulację trawienia, a także poprawę apetytu. Wino z czarnego bzu działa dodatkowo przeciwgorączkowo oraz przeciwzapalnie. Jest to więc genialny dodatek do naturalnego leczenia przy użyciu naturalnych produktów. (Oczywiście nie zalecamy stosowania wina zamiast lekarza! 🙂 Na co dzień, do obiadu można stworzyć wina owocowe, takie jak wino z czereśni lub truskawek, które będzie również miało wyjątkowy smak. Dobrym pomysłem będzie także stworzenie win z dżemów i konfitur, które zalegają w piwnicy a nadal nadają się do spożycia.

 

Wino z mrożonych owoców

Owoce mrożone — te są najlepszym rozwiązaniem na stworzenie wina w okresie zimowym oraz na wiosnę. Pomimo tego, że wiosną na sklepowych półkach znajdziesz już bogaty wybór owoców, są to owoce często wyhodowane na pestycydach lub sprowadzane kilka tysięcy kilometrów z różnych krajów. Owoce mrożone zazwyczaj zbierane były w okresie letnim i dojrzewały na słońcu. Są więc o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż te dostępne zimą i wiosną w supermarketach.

Owoce mrożone, jakie chcesz użyć do zrobienia domowego wina, mogą oczywiście pochodzić również z samodzielnie zebranych zbiorów i zamrożonych w okresie letnim. Kiedy latem masz możliwość zebrania dużej ilości owoców i nie masz co z nimi zrobić, warto je zamrozić! Dzięki temu, zimą bez problemu będziesz mógł je wykorzystać do produkcji swojego wina, a oprócz tego, będą one również idealnym dodatkiem do dan, koktajli czy deserów.

 

Wino ze zboża

Zboża – te także często są wykorzystywane do produkcji wina i nie tylko! 🙂  Jest to również jeden z głównych składników do wykonania domowego bimbru. Wina ze zboża są jeszcze łatwiejsze do wykonania niż wino z owoców. Mają swój charakterystyczny posmak, co oczywiście nie każdy lubi, wiec najlepiej wypróbować. Najczęściej wykorzystywane zboża do produkcji domowego wina, to między innymi
żyto, pszenica, a także kukurydza i ryż. Wiele osób twierdzi, że wino zbożowe wykonuje się szybciej ze względu na węglowodany, jakie znajdują się zbożu, jednak główną rolę w tym przypadku odgrywa dodany do balonu na wino cukier.

 

Wino z dżemu lub konfirury

Dżemy — idealne dla osób, które co roku zajmują się produkcją dżemów na własny użytek. Okazuje się, że często podczas rozpoczęcia nowego sezonu owocowego na półkach w spiżarni w dalszym ciągu zalega wiele przetworów z ubiegłego sezonu. Czy te dżemy należy wyrzucić?
NIE! Jest możliwość wykorzystania ich w innych sposób! Okazuje się, że jeżeli dżemy w szklanych słoikach nie uległy zepsuciu, można z nich wykonać bardzo dobrej jakości wino. Można je wykonywać z dżemów zrobionych na bazie przeróżnych owoców. Ważne jest, aby po
rozcieńczeniu dżemów w przegotowanej wodzie, pozostawić je w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Zalegają Ci słoiki z dżemem w piwnicy lub spiżarni? Więc smacznego! 🙂

 

wino zbożowe bimberek

Sprzęt i akcesoria do produkcji wina — co musisz mieć?

Do produkcji wina potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Bogaty wybór produktów do stworzenia wina, bimbru lub piwa znajdziesz oczywiście w naszym sklepie Bimberek.pl. Znajdziesz tu bogaty wybór akcesoriów do produkcji wina, kupisz balon na wino (inaczej gąsior na wino lub dymion), beczułki na wino, szklane butelki na wino, korki do butelek, destylatory i wiele innych produktów do produkcji alkoholi!
Oferujemy oczywiście sprzęt i akcesoria do produkcji wina wysokiej jakości, zarówno dla osób rozpoczynając swoją przygodę z własną produkcją alkoholi, jak również osób doświadczonych.

Co więc dokładnie musisz mieć, aby rozpocząć produkcję domowego wina? Przed rozpoczęciem należy wyposażyć się w niezbędne produkty, których nie może zabraknąć podczas fermentacji. Najważniejszy będzie odpowiedni balon na wino, w którym będziesz mógł stworzyć swój wyrób. Musisz zadbać również o rurkę fermentacyjną oraz korek do balonu, dzięki któremu nie będzie uchodzić z niego opar powstały z fermentacji. Kolejnym niezbędnym elementem, na jaki warto zwrócić uwagę, są odpowiednie butelki na wino. Koniecznie szklane!

Butelki na wino podobne jak balon na wino oraz rurka fermentacyjna szklana, mogą być wykorzystywane wielokrotnie z roku na rok, jednak należy pamiętać, że zakrętki lub korki do butelek powinny być wymieniane po jednokrotnym użyciu, podobnie jak plastikowa rurka fermentacyjna. Korki do butelek na wino, często ulegają zniszczeniu po leżakowaniu, podobnie jak nakrętki, które po jednokrotnym użyciu często tracą możliwość szczelnego zamknięcia, dlatego też warto je wymienić na nowe.

 

Jeśli jesteś osobą początkującą i chcesz rozpocząć swoją przygodę z winiarstwem, wystarczy się z nami skontaktować. Mailowo, telefonicznie, osobiście, lub w wiadomości prywatnej na naszym bimberkowym Facebooku lub Instagramie. Nasi pracownicy z chęcią podpowiedzą, lub stworzą dla Ciebie zestaw startowy, dzięki któremu z łatwością rozpoczniesz swoją przygodę w tworzeniu pysznego naturalnego domowego wina.

 

Gąsior na wino — na co zwrócić uwagę wybierając balon?

Zastanawiasz się, jaki wybrać gąsior na wino? Główną rzeczą, na jaką warto zwrócić uwagę, to jakość wykonania. Różni producenci starają się tworzyć balony, w których proces fermentacji odbywał się będzie prawidłowo. Na rynku znajdziesz gąsiory na wino o przeróżnej pojemności. Najczęściej spotykane to balony 15 L, 25 L, 54 L i wiele innych. Pojemność balonu dobierz w zależności od tego, ile wina chcesz wykonać. Jeśli dopiero zaczynasz, postaw raczej na mniejsze ilości.

Dymion na wino najlepiej, aby był umieszczony w odpowiednim koszu. To pozwoli Ci w łatwy sposób przetransportować balon na wino w miejsce, które ma odpowiednią temperaturę, a dodatkowo zabezpieczy sam balon przed uszkodzeniem a Twój trunek przed światłem. Najlepsze warunki dp przechowywania wina w balonie, to około 20°C, ponieważ w takiej temperaturze zachodzi
spokojna fermentacja. Prawidłowa temperatura z punktu metabolicznego powinna wynosić od 20°C do 25°C, jednak wtedy mogłoby dojść do gwałtownej fermentacji, która miałaby wpływ na jakość trunku.

Kiedy wino jest gotowe do rozlania do butelek, najlepszym pomieszczeniem na gotowe wino, byłoby miejsce pozbawione naturalnego światła, o optymalnej wilgotności i temperaturze nieprzekraczającej 10°C. W takich warunkach domowe wino może być przechowywany przez bardzo długi czas i z każdym rokiem będzie ono nabierało coraz lepszego smaku. Warto również pamiętać, że niezwykle istotny jest dobór odpowiedniej butelki na wino. Przede wszystkim, musi to być szkło, ponieważ nie pochłania ono zapachów, nie wpływa na walory smakowe i aromat wina i jest zupełnie neutralne dla zawartości. Wybierając butelki na wino zwróć uwagę nie tylko na wygląd i cenę, ale też na jakość szkła. Kolejną ważną rzeczą jest dobór korka lub zakrętek – w zależności jaką butelkę kupisz. Zwróć również uwagę, aby była odpowiednio dopasowana i gwarantowała całkowitą szczelność.

balon na wino bimberek.pl
Domowe wino — jak przebiega proces tworzenia?

Niezbędnym produktem do wykonania domowego wina będą oczywiście owoce lub inne produkty jak zboża czy dżemy o których wspominaliśmy wcześniej. Dodatkowo potrzebna będzie: woda, drożdże winiarskie i oczywiście cukier, bez którego nie doszłoby do fermentacji.
Aby powstało dobre wino, dobrze jest już kilka dni wcześniej rozpuścić drożdże winiarskie w letniej wodzie z cukrem oraz pożywkę dla drożdży, aby je rozmnożyć. W zależności od tego, jakie wino chcesz uzyskać, czy ma być to wino słodkie, wytrawne lub półwytrawne, takie
będziesz musiał zakupić drożdże winiarskie.

 

Jak więc wykonać wino domowe krok po kroku?

Zacznij od przygotowania moszczu. Proces ten polega na wydostaniu z owoców soku do tworzenia wina. Moszcz wlewamy do balona wraz z namnożonymi drożdżami winiarskimi oraz cukrem. W dalszym ciągu przez około 2-3 tygodnie następuje burzliwa fermentacja. Podczas niej, w balonie wytwarzany jest dwutlenek węgla oraz spora ilość piany. Aby fermentacja wina miała miejsce, należy pamiętać, że balon na wino musi być zapełniony maksymalnie do 2/3 całej pojemności.

W kolejnym etapie następuje tzw. fermentacja cicha, podczas której Twoje wino nabiera koloru oraz smaku. Podczas tego etapu zadbaj o to, aby do balonu nie docierało światło. Na sam koniec, przed przelaniem do butelek, następuje klarowanie wina, podczas którego wszystkie zanieczyszczenia opadają na dno balonu. Aby wino było czyste, należy ściągnąć wino znad osadu, najlepiej za pomocą wężyka z pompką. Pomocny może okazać się np. zestaw do obciągu wina.
W ten sposób uzyskasz czyste przejrzyste wino o niebanalnym smaku i zapachu. Dzięki temu, będziesz mógł przechowywać je przez bardzo długi czas w swojej piwniczce.

 

Beczułka na wino — wyjątkowa alternatywa dla butelki na wino

Przechowywanie domowego wina to bardzo szeroki temat. Możesz oczywiście wykorzystać w tym celu szklane butelki na wino. Jeśli jednak chcesz wyróżnić swoje wyroby, bardzo ciekawym sposobem na przechowywanie wina będzie beczułka na wino. Beczułki takie wykonane najczęściej ze szkła i dostępne w różnych wariantach pojemności. Wyposażone zazwyczaj w stylowy i wygodny kranik, który ułatwia nalanie trunku do kieliszka. Taka beczułka na wino będzie nie tylko pięknie wyglądała, ale pozwoli na wygodne nalanie do kieliszka. Beczułkę na wino o różnych pojemnościach, znajdziesz również w naszym sklepie bimberek.pl. Ustawione na specjalnym drewnianym stojaku, który umożliwia stabilne ustawienie beczułki i dodaje uroku. Podawanie wina z takiej beczułki będzie również ciekawym doświadczeniem dla gości. Jest to także doskonały pomysł na prezent dla miłośnika naturalnego wina (zarówno pełne, jak i puste) :).

beczułka na wino bimberek.pl

Butelki na wino – jakie wybrać i na co zwrócić uwagę?

Butelki na wino jak już wspominaliśmy to niezwykle istotny element. Podczas wyboru szklanych butelek na wino, należy zadbać o wysoką jakość szkła. Jeżeli zależy Ci na tym, aby wino przez długi czas miało odpowiedni smak oraz aromat, należy zakupić szklane butelki na wino o ciemnej barwie. Chronią one trunek przed negatywnym działaniem światła. W zależności więc od tego, gdzie przechowujesz wino, taki kolor butelki powinieneś wybrać. Jeżeli butelki przechowujesz w miejscu, gdzie nie dociera światło słoneczne, możesz wybrać butelki o dowolnej barwie. Przezroczyste butelki przeznaczone są najczęściej do win słodkich białych i różowych, które nie potrzebują długotrwałego dojrzewania.

Wybierając szklane butelki na wino, warto zajrzeć do naszej oferty, gdzie znajdziesz butelki wysokiej jakości o wielu kształtach i kolorach. Oferujemy również bogaty wybór korków i zakrętek do butelek, dzięki którym Twoje wino zachowa świeżość na długo. Znajdziesz u nas zarówno tradycyjne butelki, jak i ozdobne butelki na wino, które mogą okazać się ciekawą alternatywą.

 

Hurtownia butelek szklanych — sposób na oszczędność!

Wiele osób przed rozpoczęciem swojej przygody, poszukuje sklepów, w których mogliby wyposażyć się w niezbędne akcesoria do produkcji wina. Okazuje się, że różni dostawcy oferują asortyment do tworzenia tego trunku w niekoniecznie korzystnych
cenach. Aby wyposażyć się we wszystkie niezbędne produkty, okazuje się, że musimy wydać całkiem sporo pieniędzy. Jeżeli zależy Ci na oszczędnościach, lepiej zaopatrzyć się w hurtowni butelek szklanych. Sprawdź również nasze oferty hurtowe szkła!

Nasz sklep bimberek.pl oferuje produkty w sprzedaży detalicznej a cenie hurtowej! Znajdziesz u nas butelki szklane, beczułki, balony na wino, drożdże winiarskie oraz wszystko, co niezbędne do produkcji win w domu. Jeśli natomiast chcesz zrobić zakupy hurtowe, proponujemy wysyłkę na paletach, indywidualną wycenę i dzięki naszym niezastąpionym pracownikom, również najlepszą obsługę!
Dostarczamy produkty wysokiej jakości, w hurtowych cenach, dlatego jeżeli chcesz postawić na wino własnej produkcji, postaw na nasz sklep!