Wino z ryżu – przepis krok po kroku

Wino z ryżu przepis krok po kroku bimberek

Wino z ryżu to trunek, który możemy wykonać przez cały rok. Jest nieco mocniejszy niż wino wykonane z owoców. Standardowo jego zawartość alkoholu wynosi około 18%. Jeśli zastanawiasz się jak w domowych warunkach zrobić wino z ryżu, jakich składników potrzebujesz i w jakich proporcjach, czytaj dalej a dowiesz się jak wykonać wino z ryżu krok po kroku.

Ryż to stosunkowo popularny produkt wykorzystywany do produkcji wina. Wino ryżowe ma wielu zwolenników a ogromnym plusem jest fakt, że  w przeciwieństwie do wielu owoców, możemy wykonać je przez cały rok. Dodatkowo dużym atutem jest fakt, że jego wykonanie jest stosunkowo tanie i szybkie. Z ryżu możemy wykonać nie tylko wino. Bardzo popularnym alkoholem wykonywanym z ryżu jest np. Sake, wywodzące się z Japonii. Natomiast dziś skupimy się na sposobie wykonania wina z ryżu.

 

Jak zrobić wino z ryżu? – sposób wykonania

Przepis na wino z ryżu polega głownie na fermentacji skrobi ryżowej za pomocą odpowiednich drożdży. Akcesoria jakich potrzebujesz do jego wykonania to jedynie szklana butla – balon do wina z rurką fermentacyjną oraz butelki na wino i rurka do odciągu wina.

Natomiast niezbędne składniki do wina z ryżu to: Ryż, drożdże – idealne będą drożdże do wina białego, cukier, woda i rodzynki. Jak widzisz są to składniki powszechnie dostępne więc wykonanie wina z ryżu nie jest ani drogie, ani skomplikowane. Zastanawiasz się jak smakuje wino z ryżu? W końcu brzmi co najmniej dziwnie. W Polsce ryż kojarzy się głównie z daniami obiadowymi. Jednak musisz wiedzieć, ze wino ryżowe jest bardzo delikatne w smaku, doskonale nadaje się na leniwe weekendowe wieczory. Wiele kobiet jest fankami tego trunku ze względu na jego delikatność i wyjątkowy smak mimo sporej zawartości alkoholu.

 

Wino z ryżu – przepis krok po kroku

Wino ryżowe z rodzynkami – składniki:

  • 2 kg białego ryżu
  • 5 kg cukru
  • 300g rodzynek
  • 14 g drożdży do wina białego
  • 16l przegotowanej wody

Jak zrobić wino z ryżu – krok po kroku:

Samo wykonanie wina z ryżu jest bardzo łatwe. Na początek surowy biały ryż należy wsypać do odpowiednio pojemnego, szklanego naczynia – idealny będzie balon na wino 34l i zalać przegotowaną wodą z rozpuszczonym cukrem. Następnej dodajemy drożdże i rodzynki. Rodzynki warto uprzednio namoczyć przez około godzinę w wodzie aby napęczniały. Balon (znany też jako dymion lub gąsior) należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15/20 dni. Po tym czasie wino można już zlać do butelek na wino i odłożyć do leżakowania. Zlać możesz przy pomocy wężyka do ściągania wina.

 

Wino ryżowe z owocami

Owocowe wino z ryżu – brzmi ciekawie? Nic prostszego! Wino ryżowe ma to do siebie, że możemy jego smak modyfikować poprzez dodanie dowolnego soku z owoców. Wówczas należy zmniejszyć ilość wody zamieniając ją na sok owocowy. (Np. 7l wody, 9l soku).

 

Wino ryżowe – ciekawostka

Dużą ciekawostkę stanowi fakt, że zużyty ryż do wykonania wina możesz z powodzeniem wykorzystać ponownie do kolejnej jego partii. Pamiętaj jednak, że druga partia będzie zawierała większą ilość alkoholu niż pierwsza. Czyli krótko mówiąc, będzie mocniejsze 🙂