Wino z winogron – Najprostszy przepis na jego wykonanie

Przepis na wino z winogron Bimberek blog

Wino z winogron to jedno z najprostszych win do wykonania. Jeśli w Twoim ogrodzie rosną te pyszne, zdrowe owoce, lub otrzymałeś je od bliskich i zastanawiasz się co możesz z nich wykonać, wino z winogron to jeden z najlepszych pomysłów. Nie wymaga dużo pracy, jest bardzo zdrowe, szlachetne i pyszne. Nawet osoba początkująca w winiarstwie z powodzeniem poradzi sobie z jego przygotowaniem. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, wino winogronowe to jeden z bardzo zdrowych trunków. Winogrona zawierają między innymi antyoksydanty, które chronią, przed chorobami serca i nowotworami. Wino winogronowe w niewielkich ilościach, ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Zawiera również resweratrol który może zapobiegać otyłości.

Winogrona to owoce które obficie owocują co roku. Można z nich wykonać między innymi soki, nalewki, dżemy i właśnie doskonale wino. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania jakie mógłbyś sobie postawić chcąc rozpocząć produkcję domowego wina z winogron. Znajdziesz nie tytu lko przepis na wino z winogron czerwonych i białych, proporcje i sposób wykonania ale i najlepszy sposób na jego przechowywanie.

 

Jak zrobić wino z winogron?

Podstawą są owoce. Dobrze, żeby były dojrzałe i soczyste. W zależności czy chcesz wykonać wino z winogron jasnych, czy z winogron ciemnych uzyskasz dwa różne wina. Oba rodzaje winogron z powodzeniem nadadzą się na domowe wino winogronowe. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z winogron, odpowiedź znajdziesz niżej. Nie jest to trudne zadanie, więc nawet osoba początkująca z powiodzeniem powinna sobie poradzić z tym zadaniem.

 

Wino z winogron – przepis

Przepis na wino z winogron nie jest trudny. Warto jedynie trzymać się pewnych wytycznych, które znajdziesz poniżej. Wino z winogron białych i czerwonych robi się podobnie, z nieznacznymi różnicami. Przepisy na oba wina znajdziesz niżej.

 

Akcesoria gorzelnicze do wykonania wina z winogron

 

Jakie akcesoria gorzelnicze będą przydatne do wykonania wina z winogron? Niektóre z nich są wręcz konieczne – jak np. balon i rurka fermentacyjna. Inne będą stanowiły jednak duże udogodnienie. Jak np. Szczotka do mycia balonów.

 

 

 

Przepis na wino z winogron ciemnych

Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów na czerwone wino z winogron bez drożdży. Wino z czerwonych winogron nie wymaga zastosowania drożdży, ponieważ ich nalot ułatwia fermentację. Nie należy jednak myć owoców przed produkcją.

 

Składniki na czerwone wino z winogron:

  • 8-10 kg ciemnych winogron
  • 5 litrów butelkowanej  lub przegotowanej wody
  • 3,5 kg cukru

 

Jak zrobić czerwone wino z winogron?

Wykonanie wina z czerwonych winogron jest stosunkowo łatwe. W tym celu Pojedyncze owoce należy zmiażdżyć, umieścić w balonie/ gąsiorze na wino i zalać ok. 3 litrami wody w temperaturze pokojowej. W osobnym naczyniu należy przygotować tzw. Syrop cukrowy z ok 2kg cukru i 1 litra wody podgrzewając go tylko do rozpuszczenia się cukru. Po ochłodzeniu dodać do balonu. Całość należy dobrze wymieszać. Co ważne, objętość nie powinna przekraczać ¾ pojemności balonu. Balon należy zamknąć dopasowanym korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić. Po upływie ok. 7-10 dni usuwamy owoce przy użyciu np. pojemnika fermentacyjnego i sitka lub worka do filtracji. Odfiltrowany płyn przelewamy ponownie  do balonu. Najlepiej jeśli zdezynfekujemy go uprzednio pirosiarczynem potasu. Następnie do wina należy dodać kolejny syrop cukrowy z 1,5kg cukru i 1l wody i dolać do gąsiora i dokładnie wymieszać. Pozostałą przestrzeń balona wypełniamy ostudzoną wodą butelkową lub przegotowaną i zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w bezpiecznie miejsce.

Po kilku tygodniach, gdy na dnie balona pojawi się zmętnienie, należy zlać ciecz znad osadu. Dzięki temu wino szybciej się wyklaruje i będzie lepsze w smaku. Do tego należy użyć plastikowego pojemnika fermentacyjnego i wężyka do odciągu z pompką.

Zlewanie wina znad osadu

Ustawiamy balon na wyższym poziomie niż pojemnik i zlewamy ciecz za pomocą wężyka do odciągu z wina według instrukcji. Po zlaniu myjemy balon i ponownie przelewamy do niego zlane wino. Balon znów zamykamy korkiem z rurką i odstawiamy do dojrzewania. Jeżeli nasze wino nie jest jeszcze w pełni wyklarowane, a fermentacja nie zakończyła se, za około miesiąc można powtórzyć proces zlewania. Po ostatecznym zlewaniu, warto wino pozostawić na kolejne 1-1,5 miesiąca w balonie.

Po tym czasie możesz przejść do rozlewania wina z winogron do butelek. Do rozlewu wina najlepiej użyć lejka, a szklane butelki szczelnie zamknąć korkiem przy pomocy korkownicy do wina.

Tak przygotowane i zabutelkowane domowe wino z winogron należy odstawić najlepiej do ciemnego, chłodnego pomieszczenia i po kilku tygodniach pozostaje szukać okazji do degustacji.

 

Przepis na wino z winogron jasnych

Wino z białych winogron podobne jest w przygotowaniu do czerwonego, jednak bardziej wymaga użycia drożdży z pożywką.

 

Składniki na wino z białych winogron

  • 4 kg jasnych dojrzałych winogron
  • 6 l wody
  • 2 kg cukru
  • Drożdże winiarskie
  • Pożywka dla drożdży (lub drożdże z pożywką)

 

Jak zrobić białe wino z winogron?

Przed przygotowaniem wina z białych winogron, warto owoce opłukać i włożyć na kilka godzin np. do lodówki. Następnie przełożyć je do balonu dodając syrop cukrowy. Jego przygotowanie opisaliśmy już wyżej. Następnie należy dodać drożdże i pożywkę dla drożdży – lub 2w1, drożdże z pożywką wg proporcji podanych na opakowaniu. Całość należy pozostawić na ok 3-4 tygodnie. Po tym czasie, należy zlać wino tak jak w opisaliśmy wyżej i oddzielić owoce a ciecz ponownie wlać do baniaka na kolejny miesiąc. Możesz również dołożyć kilka rodzynek.

Po tym czasie w zależności od klarowności wina możesz je ponownie przefiltrować, lub już zabutelkować.

 

Winogrona na wino

Należy pamiętać, że winogrona na wino powinny być zbierane wyłącznie te dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe. Najlepiej zrobić to w drugiej połowie września, w porze suchej, przed południem. Zerwanych owoców nie powinniśmy trzymać dłużej niż kilkanaście godzin. Na wino wybierz owoce bez poszarpanej skórki, pleśni, resztek ziemi, liści i szypułek.

 

Domowe wino z winogron – białe czy czerwone?

Tak naprawdę to zależy od odmiany winogron jaką dysponujesz. Czerwone wino ma niewielką przewagę nad białym pod względem witamin i zawartości minerałów. Natomiast białe zawiera mniej kalorii. Wino z białych winogron jest też nieznacznie łatwiejsze w przygotowaniu. Decyzja jednak pozostaje do Ciebie.

 

Wino z winogron – przechowywanie

Zarówno białe jak i czerwone wino z winogron, należy przechowywać wyłącznie w szklanych butelkach zamkniętych korkiem. Koniecznie w ciemnym i chłodnym miejscu jak np. piwnica. Pamiętaj, ze dla wina bardzo szkodliwe są promienie UV. Wino czerwone najczęściej rozlewa się do szklanych butelek na wino w kolorze oliwkowym. Do win jasnych, możesz wybrać butelki zielone lub nawet przezroczyste. Jeśli jednak nie jesteś pewien co do koloru butelek, wybierz właśnie ciemniejsze szkło, które zabezpieczy wino przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Wino możesz również zabezpieczyć np. przy pomocy kapturków termokurczliwych. Tak zabezpieczone wino możesz przechowywać zgodnie z dewizą „im starsze, tym lepsze”. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawy z faktu, że korki należy wymienić mniej więcej co pięć lat.  Najwyższą żywotnością charakteryzują się korki syntetyczne.