Wino z wiśni – przepis, proporcje i sposób wykonania krok po kroku

wino z wiśni przepis krok po kroku bimberek blog

Wino z wiśni to jedna z najbardziej tradycyjnych członków przygotowywanych w polskich domach. Wino wiśniowe zachwyca swoim niezwykle wyrazistym smakiem, kolorem i aromatem. Domowe wino z wiśni to jeden z najlepszych sposób na konserwowanie owoców sezonowych na zimę. Zyskamy tym nie tylko smaczne trunek ale również moc witamin niezwykle wartościowych porze jesienno-zimowej. Ponieważ wino wiśniowe jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin w tym witaminy B, witaminy C jak i kwasów organicznych mających bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. W tym artykule dowiesz się jak wykonać wino z wiśni krok po kroku. Poznasz przepis, proporcje oraz sposób wykonania i przechowywania tak, aby zachować świeżość i moc witamin na długo.

 

Wino z wiśni – przepis krok po kroku

Sam przepis na wino z wiśni to tzw. wierzchołek góry lodowej. Bardzo ważne jest aby mieć pojęcie na temat podstawowych zasad tworzenia domowego wina. Produkcja wina z wiśni wymaga bowiem użycia pewnych akcesoriów winiarskich i odrobiny świadomości nt jeg produkcji. Jeśli natomiast zaczynasz swoją przygodę z winiarstwem, polecamy zacząć od łatwiejszych rodzajów. Np. Wino z winogron lub wino z ryżu.

 

Akcesoria i dodatki winiarskie jakich potrzebujesz to:

 

Uwaga! Pamiętaj że wszelkie naczynia wykorzystywane do produkcji wina z wiśni muszą być wykonane z materiałów nie wchodzących w reakcję z kwasami organicznymi. Dlatego najlepszym materiałem będzie szkło.

 

Wiśnie to doskonałe owoce na wino. Są nie tylko bardzo zdrowe, aromatyczne i pyszne ale bardzo dobrze fermentują. Można śmiało łączyć je z innymi owocami dzięki czemu możemy uzyskać przeróżne, wyjątkowe kompozycje smaków. Wino z wiśni może być zarówno wytrawne półsłodkie i słodkie zależności od preferencji.

 

Jak zrobić wino z wiśni?

Przede wszystkim zanim zaczniesz przygotowywać wino z wiśni musisz odpowiednio dobrać owoce. Ważne aby były to owoce dojrzałe, dorodne i soczyste. Właśnie takie zagwarantują że twoje wino będzie miało wyjątkowy smak. Warto również poczekać na szczyt sezonu kiedy owoce są najtańsze i zdobyć jest ze sprawdzonego źródła. Wiśnie przed przygotowaniem wina należy dokładnie umyć, wydrylować i pozbawić ogonków.

W przeciwieństwie do wina z winogron gdzie owoców nie myjemy wcale! Wydrylowanie wiśni jest ważne nie tylko ze względu na wygodę ale zabezpieczy to nasze wino przed posmakiem goryczy. Do tego pestki zawierają szkodliwe kwas pruski. Choć w wielu domach znajdziesz przepis który wskazuje aby pozostawić około 20% pestek ponieważ podobno konserwują wino i tłumią posmak drożdży.

 

Wino z wiśni – proporcje

Przepis na 15 l wina z wiśni obejmuje:

  • 10kg wiśni
  • 3kg cukru
  • 3,5l wody
  • Drożdże winiarskie
  • 5g pożywki dla drożdży
  • 4g pektoenzymu

 

Oczywiście proporcje można dostosować do swoich potrzeb wymagań i kubków smakowych.

 

Wino z wiśni – przepis

Wino z wiśni rozpoczynamy od produkcji tak zwanego w moszczu. W tym celu wydrylowane wiśnie miażdżymy i pozostawiamy w szklanym naczyniu osłoniętym gazą na około 2-3 dni. Po upływie tego czasu dokładnie wyciskamy sok z owoców. Następnie rozcieńczamy powstały moszcz z wodą i cukrem w proporcjach uzależnionych od tego jaki rodzaj wina chcemy uzyskać. Standardowo jest to syrop cukrowy powstały z mieszanki 1 l cukru i 1 l wody. Dokładny przepis na syrop cukrowy znajdziesz również na naszym blogu. Zazwyczaj na około 1 l powstałego moszczu stosujemy maksymalnie 2 litry syropu. Jeśli jednak zależy Ci na winie słodkim możesz dodać go więcej. Tak przygotowana mieszankę moszczu z syropem cukrowym należy wlać do balonu z danego gąsiorem na wino maksymalnie do jego 2/3 wysokości.

W tym momencie dodaj pektoenzym i połowę pożywki do drożdży oraz drożdże winiarskie – wg instrukcji na opakowaniu. Tak przygotowana mieszankę należy pozostawić na minimum 2/3 tygodnie po tym czasie należy dokładnie odcisnąć wiśnie i wyjąć owoce z balonu. (Moszcz możesz również przygotowywać w osobnym naczyniu). Po odcedzeniu owoców możesz dodać drugą porcję syropu cukrowego i pozostawić na minimum 4 tygodnie. W tym czasie zobaczysz że na dnie twojego naczynia zbiera się osad. Jeśli tak będzie musisz usunąć osad. W tym celu wino należy zlać znad osadu za pomocą rurki do obciągu wina pozbyć się osadu a wino wlać ponownie do balonu i pozostawić do dalszej fermentacji.

Teraz pozostaje czekać aż wino przestanie pracować. Jest to również odpowiedni moment na ewentualną korektę smaku, według indywidualnych preferencji. Wino możesz dosłodzić lub dokwasić.

Na koniec pozostaje zlać wino wiśniowe do szklanych butelek, zakorkować i odstawić do leżakowania przez minimum rok. Po upływie tego czasu nie pozostaje nic innego jak rozkoszować się najlepszym domowym, aromatycznym winem wiśniowym. Smacznego 🙂