Wiśniówka, czyli nalewka wiśniowa to jedna z najbardziej popularnych, owocowych nalewek przygotowywanych w polskich domach. Wiśnie to doskonały owoc do przygotowania nie tylko nalewek, ale i win, syropów wielu innych przetworów. Doskonale nadaje się zarówno dla pasjonatów przetwórstwa czy gorzelnictwa, jak i osób zupełnie początkujących w tych tematach. Owoc ten, nie jest wymagający, dzięki temu doskonałą wiśniówkę może przygotować dosłownie każdy we własnych czterech ścianach. W tym artykule poznasz nie tylko przepis na wiśniówkę, ale też proporcje i dokładny sposób jej przygotowania krok po kroku, sposób przechowywania oraz właściwości jakie za sobą niesie jej spożywanie.
Jak zrobić domową wiśniówkę?
Przeglądając Internet i książki kucharskie, znajdziesz mnóstwo różnych przepisów na nalewkę z wiśni. Wykonać ją można na wiele różnych sposobów. My jednak opiszemy naszym zdaniem najlepszy i jednocześnie najłatwiejszy przepis na wiśniówkę krok po kroku tak, aby każdy z powodzeniem mógł wykonać ją we własnych czterech ścianach nawet, jeśli nie ma żadnego doświadczenia w gorzelnictwie.
Jedyne, na co należy uważać to na przepisy sugerujące w pierwszej kolejności zasypać owoce cukrem i pozostawić na słońcu. Niestety jest to podstawowy błąd. Takim sposobem doprowadzamy do już lekkiego fermentowania owoców, co wpływa negatywnie na smak wiśni. Powstaje również proces utlenienia co ma z kolei negatywny wpływ na ich aromat. Po trzecie – najgorsze, tracimy tym sposobem cenne witaminy. Dlatego podstawą najlepszej domowej wiśniówki jest zalanie owoców alkoholem w pierwszej kolejności. Dzięki temu zachowamy wszelkie wartości odżywcze, witaminy, smak i aromat wiśni.
Jakie wiśnie do wiśniówki?
Przepis na wiśniówkę nie jest skomplikowany. Podstawą są dobre owoce. Do domowej wiśniówki najlepsze będą owoce dojrzałe, o ciemnej barwie, kwaśnym smaku i mocnym zapachu. Niestety w sklepach trudno o takie, więc najlepszym sposobem będzie wykorzystanie wiśni prosto z targu lub z własnego ogródka. Natomiast nie jest powiedziane, że inne owoce się nie nadadzą – użyj takich, do jakich masz dostęp. Wiśnie do nalewki należy dokładnie umyć i wydrylować, czyli pozbyć się pestek. W tym celu przyda się drylownica do wiśni. Natomiast jeśli nie posiadasz takiego narzędzia, najprostszym sposobem będzie użycie szklanej butelki i słomki do napojów. Wystarczy owoc położyć na szyjce butelki i rurką wcisnąć pestkę do butelki.
Nalewka wiśniowa – właściwości
Nalewka wiśniowa słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, aromatu i pięknego koloru. Swoją wyjątkowość zawdzięcza nieocenionym właściwościom prozdrowotnym.
Wiśnie zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które wpływają pozytywnie na procesy życiowe. Między innymi sporą ilość witaminy C, polifenole takie jak cyjanidynę, definidynę, kwas kawowy, ferulowy oraz chlorogenowy. Które spowalniają procesy starzenia komórek i działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, obniżają ciśnienie tętnicze i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. W wiśniach znajdziemy również Antocyjany, które między innymi mają wpływ na jakość widzenia i zapobiegają chorobom układu krążenia. Melatonina natomiast pomaga regulować naturalny zegar biologiczny co pozwala na uporządkowanie naszego funkcjonowania. W wiśniach znajdziemy również miedź, pektyny, potas, witaminę BB i wiele, wiele innych wartości.
Alkohol zawarty w nalewkach z wiśni w umiarkowanych ilościach również wywiera pozytywny wpływ na ludzki organizm. Pobudza pracę serca, rozszerza naczynia krwionośne, wspomaga układ trawienny i podnosi ilość dobrego cholesterolu we krwi. Oczywiście podkreślić należy słowo „UMIARKOWANYCH”.
Właściwości wiśniówki to tak naprawdę bardzo obszerny temat na inny artykuł. Być może kiedyś do tego wrócimy 🙂
Nalewka z wiśni – z pestkami czy jednak bez nich?
Nalewka z wiśni z pestkami niestety nie powinna być wykonywana. Pestki wielu owoców, w tym właśnie wiśni zawierają szkodliwy kwas pruski, czyli cyjanowodór. Związek ten określany jest jako trucizna zaburza funkcjonowanie organizmu. W dużych ilościach może doprowadzić nawet do uszkodzenia układu nerwowego, wątroby i niewydolności nerek. Dlatego wiśniówka powinna być wykonywana z wiśni bez pestek. Oczywiście niewielka ilość nikomu nie powinna zaszkodzić, jednak – po co ryzykować?
Wiśniówka – składniki i proporcje na nalewkę wiśniową
- 2,5-3 kg dojrzałych wiśni
- 1l spirytusu 95%
- 400 ml przegotowanej wody
- 1 kg cukru
Spirytus można oczywiście wymienić na domowy bimber. Wiśniówka na bimbrze może być równie smaczna, a czasem a nawet lepsza. Jednak w takiej sytuacji należy przeliczyć zawartość procentową bimbru i zmniejszyć ilość wody do takiej, aby uzyskać zawartość alkoholu na jakiej nam zależy.
Wiśniówka – przepis krok po kroku
Tak jak już wspomnieliśmy wcześniej. Pierwszym krokiem jest wybór odpowiednich wiśni, umycie i wydrylowanie ich. Następnie spirytus należy rozcieńczyć z wodą do mocy ok 70%. Wydrylowane wiśnie przekładamy do szklanego naczynia – np. dużego słoja i zalewamy alkoholem. Całość odstawiamy w ciemne i w miarę ciepłe miejsce, na okres ok. 5-6 tygodni. Co kilka dni należy zamieszać zawartość wstrząsając słojem.
Po upływie tego czasu, zlewamy nalewkę z wiśni do osobnego naczynia a pozostałe owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. Również należy naczynie wstrząsać. Po rozpuszczeniu cukru łączymy zawartość obu naczyń odcedzając owoce.
Tak przygotowaną nalewkę wiśniową przelewamy do szklanej butelki na nalewki, szczelnie zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce i zapominamy o niej na około miesiąc. Po tym czasie otwieramy butelki o ponownie odcedzamy nalewki znad osadu który powstanie na dnie.
Ostatni krok nie jest konieczny, jednak nalewki znad osadu prezentują się zdecydowanie lepiej szczególnie wizualnie.
Wiśniówka, czyli domowa nalewka wiśniowa swoje pełnowartościowe walory po upływie.. roku. Więc niestety musimy się uzbroić w cierpliwość 🙂 Jednak spokojnie degustować można już po 6-8 tygodniach.
Akcesoria niezbędne w produkcji nalewki z wiśni – czyli czego potrzebujesz do jej stworzenia?
Do wytwarzania domowej wiśniówki przyda się kilka narzędzi. W tym między innymi drylownica do wiśni (szczególnie przydatna jeśli produkujemy większą ilość i mamy do wydrylowania kilka kilogramów owoców). Słój 5l doskonały do produkcji nalewek, lejek z sitkiem do odcedzania owoców oraz szklane butelki na nalewki.
Dodatkowo do wiśniówki możesz użyć zaprawki do alkoholi o smaku wiśni. Odpowiednia ilość poprawi znacząco jej smak i aromat!
Masz dużo tych pysznych owoców? Poznaj również przepis na wino z wiśni >>