Przetwory z dyni to jeden z najlepszych sposobów aby zatrzymać jej niepowtarzalny smak na cały rok! Dynia ma wielu zwolenników. Są jednak osoby, które nie przepadają za jej smakiem. Faktem jest że sama w sobie może być mdła i niesmaczna. Jednak odpowiednio przygotowana, może być wyjątkowo smaczna i niepowtarzalna. W tym artykule, przedstawimy 5 sposobów na wyjątkowe przetwory z dyni do słoików na zimę. Dżem z dyni, konfitura, marmolada, ketchup z dyni, czy dynia marynowana, to tylko kilka przykładów jakie możesz wykonać we własnym domu, bez większego wysiłku.
Jesień to doskonały czas na przygotowanie przetworów z dyni. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale bardzo zdrowa. Dostarcza mnóstwo witamin niezbędnych dla naszego organizmu przez cały rok. Dlatego też warto skusić się o wykonanie przetworów i zamknięcie jej walorów w słoikach.
Przepisy z dyni, jakie znajdziesz w tym artykule to:
- Dżem z dyni
- Dynia marynowana w occie
- Ketchup z dyni
- Kompot z dyni
- Zdrowszy zamiennik nutelli – nutella z dyni
Miłego czytania!
Dżem z dyni – przepis
Dżem z dyni to jeden z najbardziej znanych przetworów, choć dla niektórych zaskakujących. W końcu dżem z warzywa nie jest czymś, z czym spotykamy się na co dzień. Jednak każdy, kto chociaż raz spróbował dżemu z dyni wie, że jest wprost doskonały. Kochają go nie tylko dzieci, ale i dorośli.
Przepisów na dżem z dyni jest mnóstwo. Jednak my dziś podsuniemy wam nasz przepis który niejednokrotnie się już sprawdził. Jest delikatny, słodki i ma idealną konsystencję. Z racj że tak jak wspomnieliśmy wcześniej, dynia ma wyjątkowo delikatny smak, warto połączyć ją z kwaśnymi dodatkami. My zdecydowanie stawiamy na pomarańczę i nutkę imbiru!
Przepis na dżem z dyni z pomarańczą
Przepis na dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy i imbiru jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu nawet laik w przetwórstwie z powodzeniem sobie z nim poradzi!
Składniki na dżem z dyni:
- 1 kilogram dyni, (waga podana po oczyszczeniu ze skóry, nasion i włókien)
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- Sok z połowy cytryny
- 0,5 kilogram cukru
- 1 cm korzenia imbiru (jeśli lubisz, możesz go zastąpić przyprawą korzenną)
Jak wykonać dżem z dyni krok po kroku:
Przygotuj słoiki na dżemy. Dokładnie je umyj, wyparz i osusz wieczka. Obraną i oczyszczoną z nasion i włókien dynię kroimy na równą kostkę wielkości ok. 3 lub 4 centymetrów, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby jedynie ją przykryć.
Wodę podgrzewamy na wolnym ogniu około 15/20 minuta ż zmięknie. W tym czasie obierz przygotowane pomarańcze i zdejmij jak najwięcej białej skórki (nie wyrzucaj!). W drugim garnku przygotuj tzw. Pomarańczowy syrop cukrowy. Pół szklanki wody, 2 łyżki cukru i posiekaną na drobne kawałki skórkę z pomarańczy i podgrzewaj ok. 15 minut stale mieszając. Po tym czasie połącz wszystkie składniki przez 30 minut.
Następnie w gazę zawiń odkrojone białe skórki z pomarańczy i pestki i włóż do garnka. Dodadzą nie tylko goryczki, ale co najważniejsze dzięki dużej zawartości pektyn, zagęszczą Twój dżem. Innym sposobem na zagęszczenie jest dodanie galaretki pomarańczowej rozrobionej w połowie szklanki wody. Dodaj korzeń imbiru lub jeśli lubisz – łyżeczkę przyprawy korzennej i gotuj kolejne 20/30 minut stale mieszając.
Gotowe! Pozostaje przełożyć gorący dżem z dyni do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez cały rok!
Dynia marynowana w zalewie słodko kwaśnej.
Kolejnym sposobem na dynię jest dynia w occie. A dokładnie dynia marynowana w zalewie słodko kwaśnej. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań lub idealnym smakołykiem między posiłkami.
Składniki na dynię marynowaną:
- 1kg dyni (po obraniu)
- Garść gorczycy
- Kilka goździków (jeśli lubisz)
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 5 szklanek wody
Oczywiście przyprawy możesz dobrać według swoich upodobań.
Wszystkie składniki na zalewę połącz ze sobą i zagotuj (poza octem – ten dodaj po zagotowaniu). Dynie obierz i wydrąż z pestek, pokrój w kostkę ok 2cm i zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie. Następnie dynię odsącz z wody i przełóż do wyparzonych słoików na przetwory. Do każdego słoika dodaj kilka ziaren gorczycy i 2/3 goździki (lub inne przyprawy jakie lubisz) i zalej gorącą zalewą. Tak przygotowaną dynię marynowaną warto poddać pasteryzacji ok. 15 minut. Twoja dynia marynowana w zalewie słodko kwaśnej gotowa. Smacznego!
Ketchup z dyni
Ketchup z dyni jest coraz bardziej powszechny w polskich domach. Doskonały dodatek do wielu dań, sosów, czy nawet parówek 😊
Składniki na ketchup z dyni:
- 1,5 kg miąższu dyni
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki czerwonej
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Ketchup z dyni – przepis
Dynię należy obrać, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie warto zasypać ok 1 łyżką soli i zostawić na godzinę. Również cebulę i paprykę w tym samym czasie pokrój i zasyp 1 łyżką soli i zostaw na taki sam czas. Następnie podsmaż cebulkę wraz z papryką, po kilku minutach dodaj też dynię. Przykryj garnek i duś aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną. Ostatni etap to zmiksowanie blenderem na gładką masę i dodanie pozostałych składników. Jeśli lubisz, możesz dodać ostre przyprawy aby uzyskań pikantny ketchup z dyni. Gotowy, gorący ketchup przełóż do szklanych słoików i ciesz się pysznym, zdrowym ketchupem z dyni. Zamiast słoików możesz z powdzeniem użyć szklane butelki na soki.
Kompot z dyni do słoików
Kompot z dyni – brzmi zaskakująco, ale jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i pyszny!
Składniki na kompot z dyni:
- 1 kg dyni po obraniu
- 2 duże, słodko-kwaśne jabłka (np. reneta)
- parę goździków
- cynamon
- 1 cm kawałek korzenia imbiru (obranego)
- cukier – według uznania
Przepis na kompot z dyni i jabłka
Dynię i jabłka należy obrać i wydrążyć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka. Zalewamy ok 2l wody i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i dodaj cukru według swoich upodobań. Gotowy kompot przelej do wyparzonych słoików a przetwory lub szklanych butelek na soku i poddaj pasteryzacji ok 15-20 minut. Tak przygotowany kompot z dyni zachowa świeżość przez bardzo długi czas.
Nutella z dyni
Nutella z dyni. Brzmi jeszcze bardziej zaskakująco niż kompot czy dżem. Jednak musicie nam uwierzyć. Jest niesamowita! A dzieci nie uwierzą, że to wcale nie czekolada! Warto więc przygotować domowy, zdrowszy zamiennik nutelli właśnie z dyni.
Składniki na zdrowszy zamiennik nutelli z dyni
- 1 kg dyni po obraniu
- 200g cukru
- ½ puszki mleka skondensowanego
- 250g białej czekolady
- Cukier waniliowy – jedno opakowanie
Nutella z dyni – przepis
Przygotowanie domowej, zdrowej nutelli z dyni nie jest trudne! Warto wiec się o nią pokusić i zaproponować dzieciom zdrowy zamiennik czekoladowych smarowideł
W celu przygotowania domowej nutelli z dyni, obierz ją i przekrój na nieduże kawałki. Przełóż na blachę piekarnika rozgrzanego o 200stopni i piecz około 15 minut aż dynia zmięknie. Następnie przełóż do garnka kub innego naczynia i zmiksuj dokładnie na gładkie pure. Zasyp cukrem i cukrem waniliowym i gotuj przez ok 15/20 minut. Następnie dodaj pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego i kostki białej czekolady. Gotuj do całkowitego rozpuszczania i połączenia wszystkich składników. Gotowe! Gorący, słodki krem kanapkowy z dyni przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj ok. 10/15 minut.