Strona głowna / Blog
/ Przetwory z dyni – 5 sposobów na dynię w słoikach

Przetwory z dyni – 5 sposobów na dynię w słoikach

10 października 2022
Przetwory z dyni – 5 sposobów na dynię w słoikach

Przetwory z dyni to jeden z najlepszych sposobów aby zatrzymać jej niepowtarzalny smak na cały rok!

Dynia ma wielu zwolenników. Są jednak osoby, które nie przepadają za jej smakiem. Faktem jest że sama w sobie może być mdła i niesmaczna. Jednak odpowiednio przygotowana, może być wyjątkowo smaczna i niepowtarzalna. W tym artykule, przedstawimy 5 sposobów na wyjątkowe przetwory z dyni do słoików na zimę. Dżem z dyni, konfitura, marmolada, ketchup z dyni, czy dynia marynowana, to tylko kilka przykładów jakie możesz wykonać we własnym domu, bez większego wysiłku.

Jesień to doskonały czas na przygotowanie przetworów z dyni. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale bardzo zdrowa. Dostarcza mnóstwo witamin niezbędnych dla naszego organizmu przez cały rok. Dlatego też warto skusić się o wykonanie przetworów i zamknięcie jej walorów w słoikach.

Przepisy z dyni, jakie znajdziesz w tym artykule to:

  • Dżem z dyni
  • Dynia marynowana w occie
  • Ketchup z dyni
  • Kompot z dyni
  • Zdrowszy zamiennik nutelli – nutella z dyni

Miłego czytania!

Dżem z dyni - przepis

Dżem z dyni to jeden z najbardziej znanych przetworów, choć dla niektórych zaskakujących. W końcu dżem z warzywa nie jest czymś, z czym spotykamy się na co dzień. Jednak każdy, kto chociaż raz spróbował dżemu z dyni wie, że jest wprost doskonały. Kochają go nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Przepisów na dżem z dyni jest mnóstwo. Jednak my dziś podsuniemy wam nasz przepis który niejednokrotnie się już sprawdził. Jest delikatny, słodki i ma idealną konsystencję. Z racj że tak jak wspomnieliśmy wcześniej, dynia ma wyjątkowo delikatny smak, warto połączyć ją z kwaśnymi dodatkami. My zdecydowanie stawiamy na pomarańczę i nutkę imbiru!

 

Dżem z dyni przetwory bimberek blog

Przepis na dżem z dyni z pomarańczą

Przepis na dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy i imbiru jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu nawet laik w przetwórstwie z powodzeniem sobie z nim poradzi!

 

Składniki na dżem z dyni:

  • 1 kilogram dyni, (waga podana po oczyszczeniu ze skóry, nasion i włókien)
  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • Sok z połowy cytryny
  • 0,5 kilogram cukru
  • 1 cm korzenia imbiru (jeśli lubisz, możesz go zastąpić przyprawą korzenną)

Ketchup z dyni

Ketchup z dyni jest coraz bardziej powszechny w polskich domach. Doskonały dodatek do wielu dań, sosów, czy nawet parówek 😊

 

Składniki na ketchup z dyni:

  • 1,5 kg miąższu dyni
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

 

Ketchup z dyni – przepis i prrzygotowanie

Dynię należy obrać, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie warto zasypać ok 1 łyżką soli i zostawić na godzinę. Również cebulę i paprykę w tym samym czasie pokrój i zasyp 1 łyżką soli i zostaw na taki sam czas. Następnie podsmaż cebulkę wraz z papryką, po kilku minutach dodaj też dynię. Przykryj garnek i duś aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną. Ostatni etap to zmiksowanie blenderem na gładką masę i dodanie  pozostałych składników. Jeśli lubisz, możesz dodać ostre przyprawy aby uzyskań pikantny ketchup z dyni. Gotowy, gorący ketchup przełóż do szklanych słoików i ciesz się pysznym, zdrowym ketchupem z dyni. Zamiast słoików możesz z powdzeniem użyć szklane butelki na soki.

 

Kompot z dyni do słoików

Kompot z dyni – brzmi zaskakująco, ale jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i pyszny!

 

Składniki na kompot z dyni:

  • 1 kg dyni po obraniu
  • 2 duże, słodko-kwaśne jabłka (np. reneta)
  • parę goździków
  • cynamon
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru (obranego)
  • cukier – według uznania

 

Przepis na kompot z dyni i jabłka

Dynię i jabłka należy obrać i wydrążyć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka. Zalewamy ok 2l wody i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i dodaj cukru według swoich upodobań. Gotowy kompot przelej do wyparzonych słoików a przetwory lub szklanych butelek na soku i poddaj pasteryzacji ok 15-20 minut. Tak przygotowany kompot z dyni zachowa świeżość przez bardzo długi czas.

przetwory z dyni bimberek blog

Nutella z dyni

Nutella z dyni. Brzmi jeszcze bardziej zaskakująco niż kompot czy dżem. Jednak musicie nam uwierzyć. Jest niesamowita! A dzieci nie uwierzą, że to wcale nie czekolada! Warto więc przygotować domowy, zdrowszy zamiennik nutelli właśnie z dyni.

 

Składniki na zdrowszy zamiennik nutelli z dyni

  • 1 kg dyni po obraniu
  • 200g  cukru
  • ½ puszki mleka skondensowanego
  • 250g białej czekolady
  • Cukier waniliowy – jedno opakowanie

Nutella z dyni - przepis

Przygotowanie domowej, zdrowej nutelli z dyni nie jest trudne! Warto wiec się o nią pokusić i zaproponować dzieciom zdrowy zamiennik czekoladowych smarowideł

W celu przygotowania domowej nutelli z dyni, obierz ją i przekrój na nieduże kawałki. Przełóż na blachę piekarnika rozgrzanego o 200stopni i piecz około 15 minut aż dynia zmięknie. Następnie przełóż do garnka kub innego naczynia i zmiksuj dokładnie na gładkie pure. Zasyp cukrem i cukrem waniliowym i gotuj przez ok 15/20 minut. Następnie dodaj pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego i kostki białej czekolady. Gotuj do całkowitego rozpuszczania i połączenia wszystkich składników. Gotowe! Gorący, słodki krem kanapkowy z dyni przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj ok. 10/15 minut.

 

kod rabatowyn newsletter bimberek

Zapisz się do newslettera a na podany adres email otrzymasz kod rabatowy 5% na całe zakupy!