Wino z dzikiej róży cieszy się bardzo dużą i stale rosnącą popularnością. Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale też wyjątkowe właściwości. Przepis na wino różane nie jest skomplikowany i trudno je zepsuć więc nawet osoby początkujące sobie poradzą. Owoc dzikiej róży pozwala na przygotowanie wina wzmacniającego odporność, wpływającego pozytywnie na wrzody żołądka, układ moczowy i wiele, wiele więcej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z dzikiej róży, odpowiedź znajdziesz poniżej. Przepis na wino z dzikiej róży warto poznać nie tylko ze względu na fantastyczny smak, ale na jego zdrowotne właściwości i ogromną ilość wartościowych składników i witamin.
Wino z dzikiej róży – właściwości
„Bo w ogrodzie rośnie pnącze, w dzikim winie świat się plącze, bo w ogrodzie dzikie wino, kto je tutaj siał dziewczyno?” Tekst znanego utworu Marka Grechuty idealnie wpisuje się w klimat tematu o winie :). Czy jest ktoś tutaj kto nie lubi domowego wina?
Wino z dzikiej róży oprócz walorów smakowych posiada jeszcze więcej właściwości zdrowotnych.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że dzika różna posiada więcej witaminy C niż cytryna. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym działa pozytywnie na nasz organizm, oczyszczając go.
Dzika róża posiada również wiele przeciwutleniaczy, czyli związków, którym przypisuje się działanie ochraniające w przypadku chorób układu krążenia. Owoce dzikiej róży są również bogate w witaminy B1, B2, A, E, K. Są również źródłem kwasów organicznych, pektyn, kwasu foliowego, garbników, karotenoidów i flawonoidów.
Wino różane, wzmacnia też układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Polecane jest więc szczególnie osobom dorosłym, które zmagają się z w okresie jesienno-zimowym infekcjami górnych dróg oddechowych.
Wino z dzikiej róży posiada również właściwości moczopędne. Dzięki temu, wyjątkowo sprawdza się w leczeniu zakażeń układu moczowego. Warto również wspomnieć, że olejek eteryczny, który jest stworzony z dzikiej róży ma działanie odkażające i przeciwmigrenowe, a do tego uspokaja układ nerwowy. Jak widać, dzika róża ma niekończący się wachlarz prozdrowotnych właściwości.
Dzika róża – jak wybrać owoce na wino?
Owoce dzikiej róży dojrzewają jesienią i to jest najlepszy czas. na ich zbiór. Oczywiście warto pamiętać, że najlepiej jest to robić w ładny, nie deszczowy dzień. Kolor musi być wyrazisty, owoce dojrzałe i jędrne. Dobrze wybrane plony wpłyną na niepowtarzalny smak i armat wina. Dlatego warto tej kwestii poświęcić trochę uwagi.
Wino z dzikiej róży – jakie akcesoria do wina mogą być przydatne?
Kiedy mamy już owoce, warto wyposażyć się w niezbędne akcesoria winiarskie, dzięki którym będziemy mogli zrobić najwyższej klasy domowe wino z dzikiej róży.
Potrzebne mogą się okazać:
Balon na wino – np. Balon 15 litrowy w którym zaczniemy pracę. Zamiast balonu, można użyć plastikowy pojemnik fermentacyjny. Jest to mniej wygodna i może mniej estetyczna, ale na pewno tańsza opcja. Przydatny będzie też zestaw do obciągu wina i lejek do balonu z sitkiem jednak są to akcesoria które na pewno ułatwią prace, ale nie są niezbędne. Konieczne natomiast będą szklane butelki na wino najlepiej w ciemnym kolorze. Na koniec warto użyć etykiety na domowe wino, aby oznaczyć swoje wyroby.
Wyposażeni we wszystkie potrzebne produkty, możemy zabrać się za przygotowanie różanego wina.
Wino z dzikiej róży – przepis
Szukasz informacji jak zrobić wino z dzikiej róży? Przepis i proporcje znajdziesz tutaj.
Podajemy przepis na 10 litrów wina z dzikiej róży:
Składniki:
- owoce z dzikiej róży ok. 2,3 kg
- cukier 2 kg
- woda 9l
- kwasek cytrynowy 10g
- Drożdże do wina – 1 opakowanie, wg proporcji podanych na opakowaniu
- Pożywka do wina – 1 opakowanie, wg proporcji podanych na opakowaniu
Z powodzeniem można również wykorzystać uniwersalny pakiet do fermentacji wina, czyli drożdże z pożywką.
Jak przygotować wino z dzikiej róży?
Kilka dni przed produkcją, należy przygotować zaczyn drożdżowy. W tym celu należy wsypać drożdże do szklanej butelki ok. 0,3l, dodać letnią wodę i cukier oraz troszkę pożywki. Substancję tą następnie należy odstawić w ciepłe miejsce, mieszając co jakiś czas łyżką.
Przygotowanie wina z dzikiej róży:
Teraz czas na owoce. Umyj dokładnie, a także oczyść z wszelkich liści i ogonków, następnie ugnieć wszystkie owoce i zalej 3l wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie i nalej do balonu.
Z pozostałej ilości wody i cukru należy przygotować syrop, który potem trzeba będzie wlać do owoców.
Gdy już zawartość balonu wystygnie, trzeba dodać zaczyn drożdżowy, kwasek cytrynowy i pożywkę. Na gąsior zakładamy rurkę fermentacyjną i odstawiamy na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać naczyniem.
Po wspomnianych 3 tygodniach przecedzamy wino, oddzielając od reszty owoców. Po kolejnych 6 tygodniach zlewamy wino znad osadu. Powtarzamy tą czynność co 2 tygodnie, aż wino będzie klarowne.
Warto sprawdzać smak wina, żeby w razie potrzeby go dosłodzić.
Po upływie około pół roku, możemy cieszyć się naszym fantastycznym, różanym trunkiem.
Dzika róża – jak smakuje wino?
Zastanawiasz się jak smakuje wino z dzikiej róży? Wino może smakować bardzo różnie. W zależności od zastosowanego przepisu, proporcji i jakości owoców. Dlatego właśnie tak ważne jest próbowanie wina w trakcie jego produkcji. Mamy wtedy wpływ na jego smak. Jeśli chcemy aby było bardziej słodkie należy odpowiednio dosłodzić. Smak wina z dzikiej róży potrafi zaskoczyć najbardziej wymagających smakoszy. Niektórzy twierdzą, że wino z dzikiej róży jest lepsze od tak przecież popularnego wina gronowego. Kto nie pił wina z dzikiej róży, ma czego żałować! Jego walory potrafią zadziwić niejedną osobę szlachetnością gatunku!
Jak przechowywać wino z dzikiej róży?
Wiesz już jak przygotować wino z dzikiej róży i znasz jego właściwości, przepis i proporcje. Jak jednak takie wino przechowywać? Wino różane, powinno być stacjonowane w zacienionym, lub w zupełnie ciemnym miejscu. Temperatura pomieszczenia w którym jest przechowywane, nie powinna przekraczać maksymalnie 20 stopni Celsjusza. Warto zadbać również o odpowiednią wilgotność powietrza, która wynosić powinna około 70%. W przypadku dużej ilości trunków warto mieć wiec piwniczkę. W takim miejscu wino dojrzewa najlepiej. Zakorkowane butelki z winem, należy ułożyć poziomo. Dzięki temu korek będzie cały czas zamoczony co zapobiegnie przedostaniu się powietrza do środka butelki.
Jak widzisz. Przygotowanie wina z dzikiej róży nie jest pracochłonne ani skomplikowane. Jedyny minus – musimy poczekać. Więc jest to zadanie dla cierpliwych. Przygotowanie wina z róży trwa około pół roku, a najlepiej jest, jak takie wino leżakuje w butelkach co najmniej drugie tyle.
Na koniec nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam dużo cierpliwości i… smacznego! 😊