Strona głowna / Blog
/ Nalewka z gruszek – przepis na najlepszą, domową gruszkówkę

Nalewka z gruszek – przepis na najlepszą, domową gruszkówkę

10 marca 2023
Nalewka z gruszek – przepis na najlepszą, domową gruszkówkę

 

Domowa nalewka z gruszek – gruszkówka

Domowa nalewka z gruszek, zwana także gruszkówką, to jeden z tradycyjnych trunków, często spotykanych w polskich domach. Cieszy się niezwykłą popularnością zarówno wśród miłośników domowego alkoholu i smakoszy tych słodkich owoców. Jest to napój alkoholowy, sporządzany zazwyczaj z dojrzałych gruszek i spirytusu, wódki lub domowego bimbru. Nalewka z gruszek charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym i słodkim smakiem oraz mocnym aromatem.

Gruszkówka to idealna propozycja zarwno dla osób, doświadczonych, jak i tych, które chcą spróbować czegoś nowego i niepowtarzalnego, a nie mają dużego doświadcenia w gorzelnictwie. Jej wykonanie bowiem nie jest skomplikowane więc nawet laik z powodzeniem sobie poradzi. Warto zauważyć, że nalewka z gruszek niesie ze sobą wiele korzyści dla naszwgo zdrowia. Wpływa na lepsze samopoczucie i kondycję organizmu. W tym artykule postaramy się przedstawić najlepsze przepisy na nalewkę z gruszek oraz podzielić się cennymi wskazówkami na temat jej sporządzania. 

Etykieta gruszkówka


Nalewka z gruszek a zdrowie – właściwości i korzyści dla organizmu.

Domowa nalewka z gruszek, to napój o bardzo charakterystycznym smaku, który od wieków ceniony jest również za swoje właściwości zdrowotne. Podobnie jak wiele innych nalewek, gruszkówka ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszeg organizmu. Dodatkowo, związki zawarte w gruszkach mają właściwości antyoksydacyjne, co sprzyja zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Napój ten może być także pomocny w leczeniu infekcji układu moczowo-płciowego oraz w leczeniu bólu gardła czy kaszlu. Warto pamiętać, że gruszkówka, jak każdy inny alkohol powinna być spożywana z umiarem, ponieważ jej nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Wśród korzyści dla organizmu wymienić można również działanie uspokajające oraz regulujące trawienie, co czyni ją dobrym wyborem dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym i układem nerwowym.


Jakie owoce wybrać do nalewki z gruszek – poradnik dla początkujących.

Najważniejszą częścią produkcji gruszkówki jest wybór odpowiednich owoców. Chcąc wykonać własną nalewkę z gruszek, warto wybrać owoce dojrzałe, ale nie zbyt miękkie. Gruszki powinny być świeże, najlepiej bez widocznych uszkodzeń, plam czy przebarwień. Możemy wykorzystać różne odmiany gruszek. Ważne, aby owoce były dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła. Pamiętaj, że to właśnie od ich smaku i aromatu zależy finalny efekt Twojej nalewki. Do nlewki należy obrać gruszki i dokładnie je umyć.

Warto też pamiętać, że przed wrzuceniem do słoja, owoce należy dokładnie umyć i osuszyć. Możemy je pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Następnie należy dodać cukier i alkohol, np. wódkę lub spirytus, i pozostawić na kilka tygodni, aby owoce oddały swój smak i aromat. W ten sposób uzyskamy pyszną nalewkę z gruszek, idealną do podania na specjalne okazje lub jako prezent dla bliskiej osoby.

Butelka ozobna ze sznurkiem Fala Bimberek gruszkówka

Nalewka z gruszek na spirytusie – składniki i proporcje


Jak już wspomnieliśmy, aby przygotować nalewkę gruszkową, należy wykorzystać dojrzałe gruszki, cukier, i alkogol. W celu jej urozmaicenia możesz dodać goździki, cynamon, liście laurowe czy ocet jabłkowy.

  • 2 kilogramy gruszek,
  • 500 g cukru,
  • litr spirytusu,
  • 10 sztuk goździków.

Nalewka gruszkowa na spirytusie – przepis

Jeżeli udało Ci się wybrać odpowiednie owoce, to już połpwa sukcesu za Tobą! Teraz przygotuj słój na nalewki, lub gąsiorek najlepiej minimum 2L, a  owoce dokładnie umyj, oderwij ogonek, obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w ćwiartki i zasyp cukrem aż cukier się rozpuści i powstanie owocowy syrop. Kolejno po 3-4 dniach zalej spirytusem i dodaj goździki. Tak wypełnony słoik przykryj dokładnie lub zakręć i odstaw w ciemne miejsce przynajmniej na minimum 2 tygodnie, a najlepiej na 3 miesiące od czasu do czasu wstzącając. Jesli pozostawisz na dłużej, nalewka a będzie bardziej klarowna. Pamiętaj co jakś czas potrząsać słoik 🙂 Po tym czasie nalezy trunek przefiltrować, (możesz użyć worka filtracyjnego, gazy lub filtr do kawy), zlać do butelek na nalewki, dokładnie zamknąć i gotowe! Pamiętaj, że butelki na nalewki muszą być dokładnie umyte i osuszone!

Przepis na gruszkówkę na bimbrze

Przepis na nalewkę z gruszek na bimbrze nie różni się znacząco od tego na spirytusie. Wystarczy zamienić spirytus na domowy bimber. Nalewka będzie jednak słabsza niż ta, na spirytusie.

  • 2 kilogramy gruszek,
  • 500 g cukru,
  • litr domowego bimbru,
  • 10 sztuk goździków.

Nalewka z gruszek na wódce – przepis

Nalewkę możesz rownież stworzyć używając do tego celu wódki. Będzie ona jednak dużo słabsza, co nie każdy lubi. Z pewnością znajdzie się wielu przeciwników i zwolenników tej metody. Jeśli wolisz słasze alkohole, z powidzeniem możesz użyc 40% wódki.


Eksperymentowanie z nalewką z gruszek – ciekawe dodatki i wariacje smakowe.

zaprawka do alkoholu gruszka

Nalewka z gruszek to nie tylko doskonały trunek na zimowe wieczory, ale też idealna baza do wielu eksperymentów smakowych. Dzięki dodatkom oraz ciekawym wariacjom, nalewka z może stać się jeszcze bardziej wyjątkowa i gustowna. Kilka dodatków może sprawić, ze nalewka zyska unikatowy i oryginalny smak. W tym celu możesz użyć między innymi miód czy cynamon, kardamon, jabłka a nawet bardziej wytrawnie, jak papryczkę chili, pieprz, anyż lub mieszankę korzennych przypraw. Możliwości są w zasadzie nieogranoczone. Wybór dodatków zależy tylko od Ciebie. Gotowy na niecodzienne smakowe doznania? Zacznij eksperymentować już dziś! Warto wspomnieć, że dodanie w odpowiednich proporcjach ostrych dodatków dodatkowo podkreśla smak, wspiera układ odpornościowy i potrafi neoźle rozgrzać! Do gruszkówki warto dodać rownież zaprawkę gruszkową dla dodatkowego wzbogacenia jej smaku. Np. Z powodzeniem nada się np. zaprawka gruszkowa Bimberek.

Przechowywanie nalewki z gruszek

Sposób przechowywania nalewki gruszkowej zarówno tej na bimbrze, wódce i spirytusie jest niezmiernie istotny, ponieważ poziom alkoholu w niej jest dość wysoki. Aby zachować najwyższą jakość tej nalewki, musi być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu z ograniczoną ekspozycją na światło słoneczne. Doskonałym miejscem do przechowywania nalewek są spiżarnie, piwnice lub szafki kuchenne. Ważne jest również, aby nalewka była przechowywana w szczelnie zamkniętych, szklanych butelkach na nalewki. Nigdy nie należy przechowywać nalewki w pojemnikach wykonanych z plastiku lub innych sztucznych materiałów. Butelka z nalewką po otwarciu powinna stać najklepiej w lodowce przez maksymalnie kilka tygodni.

Jak widzisz, sama receptura jak i stworzenie nalewki nie jest skomplikowane. Nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności. Jesli uzbroisz się w kilka podstawowych akcesoriów i będziesz cierpliwy, gwarantujemy, że wszystko się uda!