Strona głowna / Blog
/ Sok z czerwonej porzeczki – wyjątkowo łatwy i szybki przepis

Sok z czerwonej porzeczki – wyjątkowo łatwy i szybki przepis

27 czerwca 2022
Sok z czerwonej porzeczki – wyjątkowo łatwy i szybki przepis

Wyjątkowo szybki i łatwy do wykonania przepis na sok z czerwonej porzeczki – idealnie słodki i delikatny w smaku. Lekko kwaskowaty, doskonały jesienno-zimową porą do gorącej herbaty. Latem z wodą doskonały jako sposób na orzeźwienie. Sok z czerwonych porzeczek to doskonały napój dla dzieci jak i dla dorosłych. Jest nie tylko pyszny, ale zawiera również moc witamin. Czerwona porzeczka to owoc pełen między innymi witaminy C, wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi, ma właściwości immunomodulujące, wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na ogólny stan skóry spowalniając efekty starzenia się Dlatego nikogo nie trzeba przekonywać do włączenia soku z czerwonych porzeczek do swojej diety.

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki?

Zastanawiasz się jak zrobić sok z czerwonej porzeczki? Masz własne owoce, dostałeś od sąsiada lub kupiłeś na targu? To już połowa sukcesu. Najważniejsze są bowiem owoce ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania domowego soku z porzeczki nie potrzebujesz żadnych specjalnych narzędzi czy dodatków. Owoce należy dokładnie opłukać i obrać z gałązek. Zazwyczaj jest to najbardziej pracochłonny proces. Niżej znajdziesz bardzo prosty przepis na sok z czerwonej porzeczki.

Sok z czerwonych porzeczek – proporcje

Ważne jest aby podczas przygotowywania soku z porzeczki zachować odpowiednie proporcje. Jednak wszystko zależy od tego ile soku uda się uzyskać z owoców. Ilość cukru dobieramy do ilości powstałego soku. na 1 litr soku – 25 dag cukru. Oczywiście cukru możesz dać więcej, jeśli owoce są bardzo kwaśne, lub jeśli po prostu lubisz gęstsze i słodsze soki.Butelki na soki Kubuś 330

 

Co potrzebujesz do przygotowania soku z porzeczki?

Narzędzie jakie mogą się przydać to:

 

Sok z czerwonej porzeczki – przepis

Po dokładnym przygotowaniu owoców, należy wsypać je do garnka i podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia tak długo, aż owoce rozpadną się i puszczą sok. Następnie garnek należy zdjąć z ognia i oddzielić sok od owoców do drugiego naczynia. Najlepiej przecedzić przez sito lub lejek z sitkiem do przetworów. Do powstałego soku dodajemy cukier. Na 1 litr soku – 25 dag cukru i ponownie podgrzewamy na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.

Butelka na sok 700ml na sok Fruit Bimberek hurtowniaNastępnie gorący sok z porzeczek przelewamy do wyparzonych butelek zostawiając ok. 1cm przed wieczkiem. Dobrze jest wcześniej wyparzyć butelki na soki np. w piekarniku i dokładnie zakręcić. Soki można kolejno poddać pasteryzacji aby mieć pewność szczelności. Jednak nie jest to obowiązek.

Tak przygotowany sok z czerwonej porzeczki nadaje się do spożycia praktycznie od razu.

Jak widzisz przepis na sok z czerwonej porzeczki nie jest skomplikowany i wykona go każdy w swoich czterech ścianach. Nawet, jeśli nie masz doświadczenia w przetwórstwie. Tego się nie da zepsuć.

Jednak pamiętaj! Butelki jakich użyjesz mogą być wykorzystane wielokrotnie pod warunkiem wymiany wieczka do butelki na nowe!

Smacznego!