Pyszna, domowa lemoniada to doskonały napój szczególnie w okresie letnim! Kochają ją wszyscy – duzi i mali. Jest wyjątkowo orzeźwiająca szczególnie w upalne dni. Ale zaspokojenie pragnienia i wyjątkowy smak i aromat to nie jedyne jej atuty! Lemoniada cytrynowa to niesamowita bomba witamin których szczególnie potrzebujemy w czasie upałów.
Poznacie dziś nasz sprawdzony i zdecydowanie najlepszy przepis na domową lemoniadę z cytryn i najlepszy sposób na jej przechowywanie tak, aby utrzymała świeżość na dłużej.
Lemoniada – przepis, proporcje i sposób przygotowania
Przepis na lemoniadę nie jest ani trudny, ani pracochłonny. Wykonasz ją z powodzeniem we własnym domu w przeciągu kilku lub kilkunastu minut a potrzebujesz do tego zaledwie kilku składników.
Lemoniada – składniki i proporcje:
- 3 duże cytryny
- 100g cukru białego lub trzcinowego
- 750ml zimnej wody
Opcjonalnie:
- Gałązki mięty
- Kardamon
- Kostki lodu.
Lemoniada cytrynowa – przepis
Przygotuj dzbanek lub słój z kranikiem i nakrętką na lemoniadę. Cytryny bardzo dokładnie wyszoruj i przekrój na połówki i wyciśnij z nich dokładnie sok odcedzając pestki. Jedną połówkę cytryny pokrój w plasterki i przełóż do naczynia. Opcjonalnie możesz włożyć również gałązki mięty lub kardamon. Całość zalej zimną wodą z dodatkiem kostek lodu.
Cukier rozpuść w odrobinie ciepłej wody i wlej do naczynia z lemoniadą. Możesz użyć również wcześniej przygotowany syrop cukrowy – znajdziesz na naszym blogu artykuł w którym opisujemy jak go wykonać.
Twoja lemoniada jest gotowa! Oczywiście ilość cukru i owoców możesz modyfikować dowolnie wg swoich upodobań.
Doskonałym pomysłem jest użycie do stworzenia lemoniady nie tylko samych cytryn, ale innych cytrusów. Np. Pomarańczy czy limonki. Lemoniada doskonale smakuje schłodzona z gałązkami mięty. Jest to przepis na lemoniadę, która za każdym razem wychodzi idealna! Jest wyjątkowo orzeźwiająca, rześka, idealnie słodka. A dobrze schłodzona z kostkami lodu to spełnienie marzeń w letnie upały. Szczerze mówiąc to mogłabym ją pić codziennie! Domowa lemoniada rządzi na każdym przyjęciu czy grillu w upalne dni.
Przechowywanie lemoniady
Już wiecie jak przygotować lemoniadę z cytryn, ale czas na nie mniej ważny aspekt, czyli przechowywanie. Oczywiście najlepsza lemoniada to ta świeżo przygotowana, ale jeśli pokusisz się na przygotowanie większej ilości i nie wszystko zostanie wypite, ważne jest aby odpowiednio ją przechowywać. Lemoniadę zawsze przygotowuj i przechowuj w szklanych pojemnikach i koniecznie w lodówce. Jeśli ma stać powyżej kilku godzin, koniecznie zadbaj aby był to zamykany pojemnik – np. szklana butelka lub słój. Idealnym pomysłem może okazać się słój na lemoniadę z kranikiem. Tak przechowywać możesz max 48h. Jeśli natomiast chcesz dłużej przechowywać domową lemoniadę, użyj worek na soki do którego wlej schodzoną lub podgrzaną do 80°C lemoniadę. Podgrzana utrzyma świeżość dłużej, ale straci niestety więcej witamin.
Na koniec pozostaje nam życzyć Smacznego! 🙂