6 przepisów na domowe przetwory z agrestu
Agrest to często niedoceniany owoc o intensywnym smaku i kwaśnym posmaku. Sam w sobie często odbierany jest jako kwaśny. Agrest jednak doskonale nadaje się do przygotowywania różnorodnych przetworów kulinarnych. W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać agrest w kuchni oraz znajdziesz 6 doskonałych przepisów między innymi na dżem, konfiturę, sos, galaretkę i nalewkę z tego pysznego owocu. Miłego czytania!
Przetwory z agrestu bez cukru - Czy to możliwe?
Oczywiście! Istnieją sposoby przygotowania przetworów z agrestu bez dodatku cukru. Mimo że agrest sam w sobie jest bardzo kwaśny i wydaje się, że przetwory bez cukru mogą się nie udać, są na to sposoby!
Czym więc zastąpić cukier?
Z powodzeniem możesz zastosować na przykład naturalne substytuty cukru, takie jak miód, syrop klonowy, ksylitol czy również stewię. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem agrestowych przetworów bez obaw o nadmiar cukru w diecie. Co ważne, w przypadku dżemów, konfitur czy soków agrestowych, możesz też niczym nie dosładzać. Owoce te, dzięki bardzo wysokiej zawartości kwasów, są bardzo trwałe i nie muszą być zasypywane cukrem. Owoce jednak powinny być jędrne i bardzo dojrzałe.
Przetwory na przepisy z agrestu - co potrzebujesz?
Wszystko zależy od tego, co chcesz wykonać. W przypadku dżemów niezbędne będą szklane słoiki wraz z dopasowanymi wieczkami. O ile słoiki możesz użyc powtórnie po wyparzeniu, zadbaj jednak aby wieczka do słoików były nowe. W przypadku sosów, przydadzą się szklane butelki takie jak na soki. Natomiast na nalewki, niezbędny będzie większy szklany słój, lub inne naczynie do fermentacji oraz butelki na nalewki. Do przygotowania przetworów z agrestu przydadzą się też: lejek z sitkiem, łyżka do mieszania – najlepiej drewniana czy granek do podgrzewania owoców.
Przepis na sok z agrestu
Składniki na sok z agrestu:
- Sok z agrestu – składniki
- Dojrzałe owoce agrestu – 1kg
- 100g cukru lub innego substytutu
- Duży słój lub inne naczynie
- butelki na soki
Sok z agrestu – przygotowanie
Kilogram dojrzałych owoców agrestu – czerwonych lub zielonych odmian, umieszczamy w dużym słoju, zasypujemy cukrem i zakręcamy słój. Tak przygotowane owoce pozostawimy na ok 2/3 dni w ciemnym miejscu. Dzięki temu puszczą dużo soku. Należy pamiętać aby 2/3 razy w ciągu dnia zamieszać słojem. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru, przelewamy zawartość słoja do garnka i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minute stale mieszając drewnianą łyżką. Po tym gorący sok przecedzamy przez lejek z sitkiem, gazę lub sitko i przelewamy do butelek na soki. Możemy też poddać soki procesowi pasteryzacji ok. 5 minut. Dzięki temu wydłużymy jego okres przydatności do spożycia.
Dżem z agrestu - przepis
Składniki na dżem z agrestu:
- Agrest – 1kg
- Cukier – 500g
- woda – 100ml
- Sok z cytryny – opcjonalnie
Dżem agrestowy – przygotowanie
Agrest na dżem należy dokładnie oczyść z ogonków i umyć i przełożyć do dużego garnka i zgnieść owoce przy pomocy tłuczka. Następnie owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 2-3 godziny. Do tak przygotowanej miazgi z agrestu dodajemy wodę i gotujemy doprowadzając na lekkim ogniu do wrzenia, stale mieszając za pomocą drewnianej łyżki. Tak gotujemy około 20-30 minut aż owoce całkowicie zmiękną i się rozpadną a dżem nie będzie zbyt płynny. Aby się upewnięć, przełóż łyżeczkę dżemy na talerzyk i pohyl go. Jeśli spływa powoli, jest ok, jeśli natomiast szybko, gotuj nadal. Należy jednak pamiętać, że po ostudzeniu dżem jeszcze stężeje.
Pasteryzacja dżemu z agrestu
Wyparzone słoiki na przetwory wypełniamy gorącym dżemem agrestowym i szczelnie zamykamy. Możemy poddać je też pasteryzacji w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Ten przepis na dżem agrestowy ma bardzo zrównoważony, słodko-kwaśny smak. Jeśli lubisz bardzo słodkie dżemy, dodaj więcej cukru. Jeśli jednak cgcesz bardziej kwaśny smak, dodaj sytrynę i ok100g mniej cukru.
Przepis na konfiturę z agrestu z imbirem
Składniki na konfiturę agrestową z imbirem:
- 1 kg świeżego agrestu
- 300 g cukru
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie konfitury agrestowej z imbirem:
Agrest należy dokładnie umyć i oberwać suche ogonki. W dużym naczyniu owoce zasypać cukrem, dolać wodę i lekko podgrzać – dzięki temu puszczą sok. Potem delikatnie podgrzewać stale mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następniie należy mniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 25-30 minut mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
Po tym czasie konfiturę należy znowu podgrzać. Mozemy ją tównież zblendować, aby kawałki owoców były mniejsze – według uznania. Teraz wystarczy dodać łyżeczkę mielonego imbiru i ponownie gotować na małym ogniu przez minimum 30min. Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Twoja konfitura jest gotowa! Dzięki temu, że przelejemy gorącą konfiturę nie ma konieczności pasteryzacji.
Sos z agrestu do mięs i grilla - przepis
Idealny, słodko-kwaśny smak agrestu sprawia, że owoce są świetną bazą do przyrządzenia rozmaitych sosów. Sos ten jest doskonałym dodatkiem do grilla i innych dań mięsnych.
Składniki na sos z agrestu:
- Agrest – ok. 0,5kg
- woda – 150ml
- cukier – 150g
- 2-3 ząbki czosku
- ostra musztarda – 2/3 łyżki
- miód – jedna łyżeczka
- wytrawne, czerwone wino – 150ml (można zamienić na ocet winny)
- Płatki chilli lub inna ostra przyprawa – opcjonalnie i według uznania
Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego z agrestu
Na początku należy dodać do owoców wodę i cukier i zagotować na małym ogniu. Gdy owoce zaczną się rozpadać dokładamy 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, ostrą musztardę, łyżeczkę miodu opcjonalnie inne przyprawy – według uznania. Wszystko zalewamy wytrawnym, czerwonym winem lub octem winnym. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 20-30 minut, a następnie przecieramy przez sito lub wcześniej blendujemy. Uzyskany sos świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Bardzo polecamy ten sos z agrestu jako dodatek do dań mięsnych.
Domowy kompot z agrestu - przepis
Najbardziej tradycyjny, a jednocześnie najprostszy sposób wykorzystania agrestu. Już nasze mamy i babcie chętnie przygotowywały z niego pyszny kompot, który w upalny dzień może być znacznie zdrowszą alternatywą dla popularnych, słodkich a do tego również bez konserwantów czy sztucznych barwników i polepszaczy smaku.
Składniki na kompot z agrestu:
- 1kg agrestu
- 3-4 łyżki cukru
- Kilka listków świeżej mięty – według uznania
- 2l zimnej wody
Sposób przygotowania domowego kompotu z agrestu:
Zadanie jest bardzo łatwe. 1 kilogram umytych owoców zalewamy zimną wodą, dodajemy opcjonalnie kilka listków świeżej mięty i dosładzamy 3-4 łyżkami cukru (cukier możesz zast zapić jego zdrowszym zamiennikiem, np. ksylitolem, dzięki temu ograniczymy ilość spożywanego cukru). Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pozostawiamy przez 40-45 minut. Kompot następnie studzimy i… gotowe 🙂
Przepis na nalewkę z agrestu
Z agrestu można też przygotować fantastyczną nalewkę, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale świetnie wpływa na trawienie i rozgrzewa w chłodne, jesienne czy zimowe wieczory.
Nalewka z agrestu – składniki
- 1kg owoców agrestu
- 0,5l wódki
- 0,5l spirytusu
- 0,5kg cukru
Opcjonalnie:
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki startego imbiru
- laska cynamomu
Przygotowanie i nalewki z agrestu:
Dojrzałe owoce myjemy, wrzucamy do dużego, szklanego słoja i lekko je rozgniatamy i zalewamy wódką i spirytusem. Naczynie odstawiamy na minimum jeden miesiąc w ciemne, chłodne miejce. Po tym czasie zlewamy powstały trunek do osobnego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem. Tu możemy także dodać inne dodatki jak np. cukier waniliowy, starty imbir czy laskę cynamonu. Znów całość pozostawiamy na minimum miesiąc w dwóch osobnych naczyniach. Następnie przecedzamy dokładnie owoce, zaś uzyskany płyn dodajemy do wcześniej odlanej nalewki. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do butelek na nalewki, używając najlepiej lejka z sitkiem, szczelnie zakręcamy i… zapominamy na minimum 1-2 miesiące, aż napój nabierze dojrzałości. a najlepiej na najbbliższe pół roku 🙂